15 Olika Gula Blommor

Written By Lillaflora  |  Guide, Blomma, Växter  |  0 Comments

Funderar du på att lägga till några ljusgula blommor i din trädgård i år? Den goda nyheten är att det inte råder någon brist på gula blommor som kan lysa upp ditt planteringsutrymme. Det finns gott om vackra gula blommor, från perenner till ettåriga växter. I den här artikeln tar vi en titt på några av de mest populära gula blommorna för din blomsterträdgård.

Påsklilja

Påsklilja

Påsklilja (Narcissus) är en ljus och glad vårblommande blomma som ofta förknippas med påsk och andra vårhelger. Den tillhör familjen Amaryllidaceae och är ursprungligen hemmahörande i Europa och Nordafrika. Påskliljor finns i en mängd olika former och storlekar, med trumpetformade blommor som kan variera i färg från vitt till gult till orange.

I trädgården planteras påskliljor bäst på hösten och blommar på våren, vilket ger en tidig färgkälla efter vintern. De föredrar väldränerad jord i en solig till delvis skuggad plats och används ofta i stengärden, naturaliserade områden och som rabatter. De är också populära som snittblommor, eftersom de har en lång livslängd i vaser.

Påskliljor är också kända för sin förmåga att naturaliseras, eller sprida och föröka sig på egen hand, vilket gör dem till ett underhållsfattigt tillskott i trädgården. De är också motståndskraftiga mot rådjur och gnagare, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare i områden med dessa skadedjur.

Solros

Solros (Helianthus annuus) fält många

Solros (Helianthus annuus) är en hög och slående ettårig blomma som är infödd i Nordamerika. Den är känd för sina stora, ljusgula blommor som vetter mot solen, vilket gett den sitt namn. Solrosor finns i en mängd olika storlekar, där vissa sorter når höjder på över 12 fot, medan andra är mer kompakta och lämpar sig för mindre trädgårdar.

I trädgården passar solrosor bäst i full sol och väldränerad jord. De är en bra fokuspunkt i en solig rabatt eller som en del av en vildblomsäng. Solrosor är också ett populärt val för snittträdgårdar, eftersom deras långa stjälkar och stora blommor gör dem idealiska för arrangemang.

Solrosor är också ett bra val för trädgårdsmästare som vill ha en snabbväxande blomma som kräver lite underhåll. De är torktoleranta och lockar pollinatörer, som bin och fjärilar, till trädgården. Dessutom är solrosens frön en populär födokälla för fåglar, vilket gör dem till ett utmärkt val för trädgårdar för vilda djur.

Ringblomma

Ringblomma (Calendula officinalis) fin blomma

Ringblomman (Calendula) är en mångsidig och lättodlad ettårig blomma som kommer från Medelhavsområdet. Den är känd för sina ljusa och glada gula, orange och guldfärgade blommor som produceras i överflöd under hela växtsäsongen. Ringblommor finns i olika storlekar, där vissa sorter når höjder på över 40 cm, medan andra är mer kompakta och lämpar sig för mindre trädgårdar.

I trädgården är ringblommor bäst planterade i full sol och väldränerad jord. De är en utmärkt gränsväxt och används ofta i massplanteringar för en djärv, solig uppvisning. Ringblommor är också ett populärt val för containerträdgårdar, eftersom deras kompakta storlek och långa blomningstid gör dem idealiska för krukor och fönsterlådor.

Ringblommor är kända för sin förmåga att avskräcka skadedjur som bladlöss och nematoder från trädgården, vilket gör dem till ett utmärkt val för ekologisk trädgårdsodling. De är också lätta att sköta och blommar från våren till den första frosten, vilket ger en långvarig färgkälla i trädgården.

Krysantemum

gul Krysantemum

Krysantemum (Chrysanthemum) är en populär och älskad höstblommande blomma som kommer från Asien. Den är känd för sina stora, prunkande blommor i en rad olika färger, bland annat gult, vitt, rosa, rött och lila. Krysantemum finns i en mängd olika former, bland annat pompoms, tusensköna och spindelliknande, och används ofta i snittblomsarrangemang.

I trädgården passar krysantemum bäst på en plats med full sol till halvskugga och väldränerad jord. De är ett utmärkt komplement till en blandad rabatt eller som en fristående fokuspunkt. Krysantemum är också populärt i stenpartier eftersom de är torktoleranta och trivs i väldränerad jord.

Krysantemum är en långvarig symbol för hösten och används ofta för att dekorera inför höstsäsongen. De är också lätta att sköta och blommar från sensommaren till den första frosten, vilket ger en färgklick precis när andra sommarblommande blommor börjar blekna.

Daglilja

fina daglilja odla

Dagliljan (Hemerocallis) är en tålig och mångsidig perenn blomma som kommer från Asien. Den är känd för sina stora, färgglada blommor som finns i en rad olika färger, bland annat gult, orange, rosa, rött och lila. Dagliljor har långa, smala blad och är uppskattade för sin förmåga att blomma upprepade gånger under hela växtsäsongen.

I trädgården passar dagliljor bäst på en plats med full sol till halvskugga och väldränerad jord. De är ett bra komplement till en blandad rabatt eller som en fristående fokuspunkt. Dagliljor är också populära för naturalisering, eftersom de sprider sig och förökar sig själva med tiden.

Dagliljor är lättskötta och enkla att ta hand om, vilket gör dem till ett utmärkt val för trädgårdsmästare på alla nivåer. De är också motståndskraftiga mot rådjur och kaniner, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare i områden med dessa skadedjur. Dagliljor är dessutom torktoleranta och fortsätter att blomma även under perioder av torka, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare i områden med begränsade vattenresurser.

Gula Roser

gul ros

Den gula rosen (Rosa) är en klassisk och älskad blomma som uppskattas för sin skönhet och doft. Gula rosor finns i en rad olika nyanser, från blekt citrongult till starkt guld, och finns i en mängd olika former, inklusive hybridteer, klätterväxter, buskar och miniatyrer.

I trädgården planteras gula rosor bäst på en plats med full sol och väldränerad jord. De är ett utmärkt komplement till en blandad rabatt eller som en fristående punkt, och de kan också tränas för att klättra på spaljéer eller väggar. Gula rosor är också populära i snittträdgårdar, eftersom deras långa stjälkar och doftande blommor gör dem idealiska för arrangemang.

Gula rosor är generellt sett lättskötta, även om de gynnas av regelbunden beskärning och matning för att uppmuntra en sund tillväxt och riklig blomning. De är också känsliga för skadedjur och sjukdomar, som svartpricksjuka och mjöldagg, så det är viktigt att välja sjukdomsresistenta sorter och att hålla bladen torra för att minimera problemen.

Gula rosor är en symbol för vänskap och glädje, vilket gör dem till ett populärt val för gåvor och speciella tillfällen. De är också populära i bröllopsbuketter och blomsterarrangemang och används ofta för att ge en touch av solsken och glädje i trädgården.

Gul Iris

gul iris

Den gula irisen (Iris pseudacorus) är en vacker och slående perenn blomma som kommer från Europa och Asien. Den är känd för sina stora, ljusgula blommor som sitter på höga, robusta stjälkar. Gul iris har långa, svärdformade blad och används ofta i snittblomsarrangemang.

I trädgården passar gul iris bäst på en plats med full sol till halvskugga och fuktig, väldränerad jord. De är ett bra komplement till en blandad rabatt eller som en fristående fokuspunkt och är också populära för naturalisering, eftersom de sprider sig och förökar sig med tiden.

Gula irisar är också populära för användning i vattenträdgårdar, eftersom de tål fuktiga jordar och kan odlas i stillastående vatten på upp till 15 cm djup. De är också motståndskraftiga mot rådjur och kaniner, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare i områden med dessa skadedjur.

Yellow Irises är lättskötta och enkla att ta hand om, även om de gynnas av regelbunden delning vart 3-5:e år för att uppmuntra sund tillväxt och riklig blomning. De är också relativt fria från skadedjur och sjukdomar, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare på alla nivåer.

Gul Tulpan

gula tulpaner

Den gula tulpanen (Tulipa) är en populär och älskad vårblommande blomma som kommer från Mellanöstern och Centralasien. Den är känd för sina ljusa, glada gula blommor som finns i olika former och storlekar. Tulpaner finns i en mängd olika färger och former, inklusive enkla, dubbla och fransiga blommor, och används ofta i snittblomsarrangemang.

I trädgården planteras gula tulpaner bäst på hösten och blommar på våren. De föredrar väldränerad jord i ett soligt till delvis skuggigt läge och används ofta i stengärdsgårdar, blandade rabatter och som rabatter. Tulpaner är också populära för naturalisering, eftersom de sprider sig och förökar sig med tiden.

Gula tulpaner är underhållsfattiga och lätta att sköta, även om de ofta behandlas som ettåriga och planteras om varje år. De är också motståndskraftiga mot rådjur och kaniner, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare i områden med dessa skadedjur.

Gula tulpaner är en symbol för våren och förknippas ofta med påsk och andra vårhelger. De är också populära i bröllopsbuketter och blomsterarrangemang och används ofta för att ge en touch av solsken och glädje i trädgården.

Pion

gul pion

Den gula pionen (Paeonia) är en vacker och älskad perenn blomma som kommer från Asien och Europa. Den är känd för sina stora, prunkande blommor i gula nyanser, från blek citron till starkt guld. Pioner finns i en mängd olika former, inklusive enkla, halvdubbla och dubbla blommor, och används ofta i snittblomsarrangemang.

I trädgården passar gul pioner bäst på en plats med full sol till halvskugga och väldränerad jord. De är ett utmärkt komplement till en blandad rabatt eller som en fristående fokuspunkt och är också populära för naturalisering, eftersom de sprider sig och förökar sig med tiden.

Yellow Peonies är lättskötta och enkla att ta hand om, även om de gynnas av regelbunden delning vart 3-5:e år för att uppmuntra sund tillväxt och riklig blomning. De är också motståndskraftiga mot rådjur och kaniner, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare i områden med dessa skadedjur.

Gula pioner är en symbol för lycka och välstånd, vilket gör dem till ett populärt val för gåvor och speciella tillfällen. De är också populära i bröllopsbuketter och blomsterarrangemang och används ofta för att ge en touch av solsken och glädje i trädgården.

Forsythia

fina Forsythia (Forsythia)

Forsythia (Forsythia) är en populär och tålig buske som kommer från Asien. Den är känd för sina ljusgula blommor som dyker upp på kala grenar tidigt på våren och ger en välkommen färgkälla efter vintern. Forsythia finns i olika storlekar, allt från kompakta buskar till stora, utbredda exemplar, och används ofta som häck- eller kantväxt.

I trädgården passar Forsythia bäst på en plats med full sol till halvskugga och väldränerad jord. Den är ett utmärkt komplement till en blandad rabatt eller som en fristående punkt och är också populär som naturaliserings- och erosionskontrollväxt.

Forsythia är lättskött och lätt att ta hand om, även om den gynnas av regelbunden beskärning för att uppmuntra till sund tillväxt och riklig blomning. Den är också hjort- och kaninresistent, vilket gör den till ett bra val för trädgårdsmästare i områden med dessa skadedjur.

Forsythia är en symbol för våren och förknippas ofta med ankomsten av varmare väder. Den är också populär i snittblomsarrangemang och används ofta för att ge en touch av solsken och glädje i trädgården.

Gula Liljor

Påskliljor (Narcissus) odla blomma

Den gula liljan (Lilium) är en populär och älskad perenn blomma som uppskattas för sin skönhet och doft. Gula liljor finns i en rad olika nyanser, från blekt citrongult till starkt guld, och finns i en mängd olika former, inklusive asiatiska, orientaliska och trumpetliljor.

I trädgården passar gula liljor bäst på en plats med full sol till halvskugga och väldränerad jord. De är ett utmärkt komplement till en blandad rabatt eller som en fristående fokuspunkt och är också populära i snittträdgårdar, eftersom deras långa stjälkar och doftande blommor gör dem idealiska för arrangemang.

Yellow Lilies är lättskötta och enkla att ta hand om, även om de gynnas av regelbunden delning vart 3-5:e år för att uppmuntra sund tillväxt och riklig blomning. De är också motståndskraftiga mot rådjur och kaniner, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare i områden med dessa skadedjur.

Gula liljor är en symbol för lycka och välstånd, vilket gör dem till ett populärt val för gåvor och speciella tillfällen. De är också populära i bröllopsbuketter och blomsterarrangemang och används ofta för att ge en touch av solsken och lycka till trädgården.

Gul Tusensköna

gul tusensköna

Tusensköna (Bellis perennis) är en populär och glad vårblommande blomma som kommer från Europa och Asien. Den är känd för sina ljusgula blommor som sitter på låga, kompakta lövhögar och används ofta i snittblomsarrangemang.

I trädgården passar gula tusensköna bäst på en plats med full sol till halvskugga och väldränerad jord. De är ett utmärkt komplement till en blandad rabatt eller som marktäckare och är också populära för naturalisering, eftersom de sprider sig och förökar sig med tiden.

Gula tusenskönor är lättskötta och enkla att ta hand om, även om de gynnas av regelbunden avklippning för att uppmuntra till ny blomning och för att bibehålla ett snyggt utseende. De är också motståndskraftiga mot rådjur och kaniner, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare i områden med dessa skadedjur.

Gula tusenskönor är en symbol för oskuld och renhet, vilket gör dem till ett populärt val för gåvor och speciella tillfällen. De är också populära i snittblomsarrangemang och används ofta för att ge en touch av solsken och glädje till trädgården.

Gul Freesia

stor gul Freesia skötselguide

Den gula freesian (Freesia) är en populär och väldoftande vårblommande lök som kommer från Sydafrika. Den är känd för sina ljusgula blommor som sitter på höga, smala stjälkar och är mycket väldoftande. Freesia finns i en mängd olika färger, bland annat gult, rosa, rött, orange och lila, och används ofta i snittblomsarrangemang.

I trädgården planteras Yellow Freesia bäst på hösten och blommar på våren. De föredrar väldränerad jord i ett soligt till delvis skuggigt läge och används ofta i stengärden, blandade rabatter och som rabatter.

Yellow Freesia är underhållsfattig och lätt att sköta, även om den gynnas av delning vart 3-5 år för att uppmuntra sund tillväxt och riklig blomning. Den är också hjort- och kaninresistent, vilket gör den till ett bra val för trädgårdsmästare i områden med dessa skadedjur.

Yellow Freesia är en symbol för vänskap och förknippas ofta med våren och nybörjare. Den är också populär i snittblomsarrangemang och används ofta för att lägga till en touch av solsken och glädje i trädgården.

Gul Solhatt

gul solhatt

Den gula solhatten (Echinacea) är en populär och tålig perenn blomma som är infödd i Nordamerika. Den är känd för sina ljusgula blommor som sitter på höga, robusta stjälkar och är omgivna av spetsiga, kägelformade centra. Gula kottblommor finns i olika storlekar, från kompakta sorter som passar för små trädgårdar till större exemplar som kan bli upp till 1,5 meter höga.

I trädgården passar gula solhatten bäst på en plats med full sol och väldränerad jord. De är ett utmärkt komplement till en blandad rabatt eller som en fristående fokuspunkt och är också populära för naturalisering, eftersom de sprider sig och förökar sig med tiden.

Den gula solhatten är lättskötta och enkla att ta hand om, även om de gynnas av regelbunden delning vart 3-5:e år för att uppmuntra sund tillväxt och riklig blomning. De är också motståndskraftiga mot rådjur och kaniner, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare i områden med dessa skadedjur.

Gula solhattar är en symbol för styrka och helande och används ofta i trädgårdar som är utformade för att locka pollinatörer, eftersom de är en viktig födokälla för bin, fjärilar och andra nyttiga insekter. De är också populära i snittblomsarrangemang och används ofta för att ge en touch av solsken och glädje till trädgården.

Bidens

gula bidens

Bidens-blomman är ett släkte av ettåriga och fleråriga blommande växter som är inhemska i Amerika. De är kända för sina ljusgula, tusensköna blommor som sitter på låga, kompakta lövhögar och används ofta i snittblomsarrangemang.

I trädgården passar Bidens bäst på en plats med full sol till halvskugga och väldränerad jord. De är ett bra komplement till en blandad rabatt eller som marktäckare och är också populära för naturalisering, eftersom de sprider sig och förökar sig med tiden.

Bidens är lättskötta och enkla att ta hand om, även om de gynnas av regelbunden avklippning för att uppmuntra till ny blomning och för att bibehålla ett snyggt utseende. De är också motståndskraftiga mot rådjur och kaniner, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare i områden med dessa skadedjur.

Bidens är ett populärt val för trädgårdsmästare som vill locka till sig pollinatörer, eftersom de är en viktig födokälla för bin, fjärilar och andra nyttiga insekter. De är också populära i snittblomsarrangemang och används ofta för att ge en touch av solsken och glädje till trädgården.