Påskliljor (Narcissus) – Skötselråd & Planteringsguide

Skriven Av Lillaflora  |  Blomma, Skötselguide 

Påskliljor (Narcissus) är en vacker och lättodlad blomma som ofta förknippas med våren. De finns i en rad olika färger och sorter, vilket gör dem till ett populärt val för både enkla och formella trädgårdar. Att ta hand om påskliljor är relativt enkelt, men det finns några viktiga saker att tänka på för att se till att de trivs.

I den här guiden tar vi upp allt du behöver veta om att plantera, vattna, gödsla och beskära dina påskliljor, samt några tips för att lösa vanliga problem. Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller nybörjare kommer den här guiden att hjälpa dig att få ut det mesta av dina påskliljeplantor.

Snabbfakta Om Påsklilja

 • Botaniskt Namn: Narcissus 
 • Andra Namn: Påsklilja
 • Växtfamilj: Amaryllidaceae
 • Höjd: 15-75 cm
 • Giftighet: Giftig för människor och djur

Om Påsklilja

fina påskliljor

Påsklilja - Ursprung

Narcissus (Narcissus) är en typ av flerårig blommande växt som tillhör familjen Amaryllidaceae. De är inhemska i Medelhavsområdet, särskilt i Spanien och Portugal, men har sedan dess odlats och naturaliserats i många andra delar av världen.

Narcissernas exakta historia är inte väldokumenterad, men de tros ha odlats av gamla greker och romare i prydnadssyfte. De populariserades senare i England under 1500-talet och blev en symbol för vårens ankomst och ny början.

I sin naturliga miljö växer påskliljor vanligtvis på ängar, i skogar och i steniga områden med väldränerad jord och måttlig fuktighet. De föredrar svalare temperaturer och kan tåla lätt frost, vilket gör dem väl lämpade för det tempererade klimatet i sina hemtrakter. I dag finns påskliljor i en mängd olika miljöer, från trädgårdar och parker till vilda fält och vägkanter, och de uppskattas av människor över hela världen för sitt glada utseende och sin lättodlade natur.

Påsklilja - Utseende

Påskliljor kännetecknas av sina ljusgula, trumpetformade blommor med sex kronblad (tre kronblad och tre sepaler) som strålar utåt från en central krona. Kronan har vanligtvis en kontrasterande färg, ofta orange eller gul, och är krusad eller volangerad i kanterna. Vissa narcissorter kan ha flera blommor per stjälk eller olika färgkombinationer, men den klassiska gula och orange narcissen är den mest igenkännliga.

Narcissens blommor växer på höga, ihåliga stjälkar som kan bli upp till 45 cm höga. Bladen är långa och smala och växer i klumpar eller tofsar vid stammens bas. Påskliljor producerar också lökar som är runda och vita, och de planteras ofta på hösten eller tidigt på vintern som förberedelse för nästa vårs blomning.

På det hela taget är påskliljor en ljus och glad blomma som ofta förknippas med vårens ankomst och ny början. Deras distinkta utseende och lättodlade natur gör dem till ett populärt val för trädgårdar, parker och andra utomhusområden.

Plantering Av Påsklilja

Om du planterar påskliljor för första gången finns det några saker att tänka på för att se till att de växer och blommar bra. Här är några tips:

 • Välj en lämplig planteringsplats: Påskliljor föredrar väldränerande jord som är rik på organiskt material. De behöver också mycket solljus för att växa och blomma, så välj en plats som får minst 6 timmars direkt solljus per dag.
 • Tidsplanering: Du kan plantera påskliljor på hösten, cirka 2-4 veckor före den första hårda frosten i ditt område. På så sätt kan lökarna slå rötter innan vintern kommer, och det garanterar att de blommar på våren.
 • Planteringsdjup: Plantera narcisserna med den spetsiga delen av lökarna uppåt och gräv ner dem på ett djup som motsvarar 2-3 gånger lökens höjd. Om t.ex. lökens höjd är 2 tum bör den planteras 4-6 tum djupt.
 • Avstånd: Plantera lökarna med ett avstånd på 4-6 tum och se till att det finns tillräckligt med utrymme för att plantorna ska kunna sprida sig och föröka sig med tiden.
 • Bevattning: Vattna lökarna ordentligt efter planteringen för att hjälpa dem att sätta sig i jorden. Därefter behöver du bara vattna dem om det blir en långvarig torrperiod.
 • Mullning: Om du lägger ett lager mulch över planteringsområdet kan du hålla jorden fuktig och skydda lökarna från extrema temperaturer.

Med dessa tips i åtanke bör du kunna plantera dina påskliljor med självförtroende och se fram emot en vacker blomning på våren.

plantera Påskliljor (Narcissus)

Påsklilja - Skötselråd & Guide

Påsklilja kan vara lite krånglig att ta hand om som nybörjare, men med rätt tips kan du säkerställa att den håller sig hälsosam och livlig.

Påsklilja & Solljus

Påskliljor föredrar full sol till halvskugga och behöver minst 6 timmars direkt solljus per dag för att växa och blomma framgångsrikt. Om de inte får tillräckligt med solljus kan de få färre eller mindre blommor eller inte blomma alls.

Men påskliljor kan också tolerera viss skugga, särskilt i varmare klimat, så länge de fortfarande får direkt solljus varje dag. Om du planterar påskliljor i ett område med halvskugga bör du välja en plats som får morgonsol, eftersom detta vanligtvis är den starkaste och mest fördelaktiga typen av solljus för växter.

Det är också viktigt att notera att påskliljor behöver en period av vila för att blomma följande år. Det betyder att när bladen har blivit gula och dött tillbaka i slutet av våren eller början av sommaren bör du låta dem ligga kvar i jorden i minst 6-8 veckor så att lökarna kan vila och fylla på med energi. Under denna tid är det okej om området där påskliljorna planteras ligger i skugga eller halvskugga, eftersom växterna inte aktivt växer eller blommar vid denna tid.

Mer Läsning: Hur Mycket Solljus Behöver Mina Växter?

Påsklilja & Vatten

Påskliljor är relativt torktoleranta växter och behöver i allmänhet inte mycket vatten när de väl är etablerade. Övervattning kan få lökarna att ruttna, så det är viktigt att vattna dem på rätt sätt. Här är några tips om hur man vattnar påskliljor:

 • Vattenningsfrekvens: Under växtsäsongen behöver påskliljorna bara vattnas när jorden är torr vid beröring. I allmänhet föredrar de väldränerad jord, så det är viktigt att jorden inte blir vattensjuk eller alltför mättad.
 • Vattengiva: När du vattnar ska du ge växterna en djup genomblötning snarare än ett lätt stänk, och se till att vattnet når rotzonen. Sträva efter att vattna djupt en gång i veckan, snarare än att ge växterna ofta ytliga vattningar.
 • Nederbörd: Narcisser kan ofta få tillräckligt med fukt från naturligt regn, så om det har regnat nyligen och jorden fortfarande är fuktig behöver du kanske inte vattna dem alls.
 • Dvalperiod: När påskliljorna har slutat blomma och bladen har blivit gula och dött tillbaka är det viktigt att sluta vattna dem helt och hållet. Under sin viloperiod behöver lökarna vila och bör inte vattnas förrän nästa växtsäsong.

Beroende på vilken växt det handlar om kan du behöva en större eller mindre vattenkanna att vattna växterna med. Känner du dig fortfarande osäker på om du vattnar tillräckligt mycket kan en fuktmätare för jord vara en bra investering för att kolla av fuktigheten i jorden.

Ett smidigt sätt att slippa vattna din växt lika mycket är att använda dig av självvattnande krukor eller en kapillärmatta - vilket är två lösningar som automatiskt kommer att vattna din planta - utan att du behöver göra det själv.

Mer Läsning: Hur Mycket Ska Jag Vattna Mina Växter?

Påsklilja & Jord

Påskliljor föredrar väldränerande jord som är rik på organiskt material. Här är några tips om hur man behandlar påskliljor med avseende på jorden:

 • Jordart: Det är en jord med ett pH-värde på cirka 6,0-7,0, vilket är svagt surt till neutralt. De föredrar också jord som är lös och väldränerande, eftersom de inte tål vattendränkt eller tung lerjord.
 • Förberedelse av jorden: Innan du planterar påskliljor bör du förbereda jorden genom att tillsätta organiskt material som kompost, väl rötat gödsel eller torvmossa. Detta bidrar till att förbättra markstrukturen, dräneringen och bördigheten.
 • Gödsel: Påskliljor kräver inte mycket gödsel, men en lätt applicering av ett balanserat gödselmedel (t.ex. 10-10-10) kan hjälpa till att stödja deras tillväxt och blomning. Applicera gödseln på hösten eller tidigt på våren, innan växterna börjar växa.
 • Mullning: Om du lägger ett lager mulch runt narcisserna kan det hjälpa till att hålla kvar fukten i jorden och undertrycka ogräs. Använd ett lager av organisk mulch, t.ex. strimlade löv, halm eller träflis, och undvik att stapla det runt plantornas stjälkar, eftersom det kan få dem att ruttna.
 • Underhåll av jorden: Det är bra för påskliljor att regelbundet sköta jorden, till exempel genom att luckra upp jorden runt lökarna för att förbättra luftningen och dräneringen, och genom att ta bort ogräs eller skräp som kan blockera solljus eller luftflöde.

Mer Läsning: Hur Du Väljer Rätt Typ Av Jord

Påsklilja & Temperatur

Påskliljor är anpassade till svala klimat och kan tolerera temperaturer ner till minusgrader, men de trivs också i måttliga temperaturer. Här är några tips om hur man behandlar påskliljor med avseende på temperatur:

 • Kyltolerans: Narcisser är köldtåliga växter och klarar frost och lätt snö utan att ta skada. Faktum är att en period av kallt väder (omkring 35-45°F eller 2-7°C) är nödvändig för att påskliljor ska blomma påföljande vår.
 • Varmtolerans: De klarar sig inte bra i varma temperaturer över 24 °C (75 °F) och kan drabbas av värmestress eller vissna blad vid extrem värme. I varma klimat är det bäst att plantera påskliljor i områden med halvskugga eller på platser där de får morgonsol och eftermiddagsskugga.
 • Vårblomning: Påskliljor blommar vanligtvis tidigt på våren, när temperaturen fortfarande är sval. Om vädret blir för varmt för snabbt kan blommorna vissna eller blekna snabbare än normalt.
 • Sommarvila: När påskliljorna har blommat färdigt och bladen har blivit gula och dött tillbaka, går de in i en period av vila under sommarmånaderna. Under denna tid vilar lökarna och behöver inte ytterligare vatten eller gödsel förrän nästa växtsäsong.

Påsklilja & Luftfuktighet

Påskliljor är inte särskilt känsliga för luftfuktighet, men hög luftfuktighet kan öka risken för svampsjukdomar, särskilt om jorden är för fuktig. Här är några tips om hur man behandlar påskliljor med avseende på fuktighet:

 • Luftcirkulation: En god luftcirkulation kan bidra till att minska fuktnivåerna runt påskliljeplantorna och kan också bidra till att förhindra utvecklingen av svampsjukdomar. Plantera påskliljor i områden med god luftcirkulation och undvik att plantera dem för tätt intill varandra.
 • Markfuktighet: Även om påskliljor behöver tillräcklig markfukt för att växa och blomma är det viktigt att inte övervattna dem, eftersom det kan leda till vattenmättad jord och ökade fuktnivåer. Vattna endast plantorna när jorden är torr vid beröring och undvik att stänka vatten på bladverket.
 • Mullning: Ett lager mulch runt narcisserna kan hjälpa till att hålla kvar fukten i jorden, men det är viktigt att inte lägga mulchen mot stjälkarna, eftersom det kan fånga upp fukt och öka luftfuktigheten.
 • Förebyggande av sjukdomar: För att förhindra utvecklingen av svampsjukdomar bör man undvika att vattna över huvudet och ta bort alla döda eller gulnande blad runt plantorna. Om du märker några tecken på sjukdom, t.ex. bruna fläckar eller vissnande blad, ta bort de angripna bladen och släng dem i soporna.

Om du vill öka luftfuktigheten för dina växter kan vi starkt rekommendera att köpa en bra luftfuktare för växter, alternativt kan du du göra din egen fuktbricka eller köpa växter som har fuktgivande egenskaper.

Påsklilja & Beskärning

NarcisPåskliljor ser kräver inte mycket beskärning, men det finns några saker du kan göra för att bevara deras utseende och främja en sund tillväxt. Här är några tips om hur man behandlar påskliljor när det gäller beskärning:

 • Dödskoppning: När Påskliljor blommor har bleknat kan du ta bort de förbrukade blommorna genom att klippa av dem med en vass sax eller trädgårdssax. Detta bidrar till att bibehålla växtens utseende och förhindrar bildandet av frökapslar, som kan avleda energi från löktillväxten.
 • Borttagning av löv: När narcissernas blad har blivit gula och dött tillbaka i slutet av våren eller början av sommaren kan du ta bort dem genom att försiktigt dra upp dem ur marken. Klipp inte tillbaka bladen innan de har gulnat helt, eftersom det kan störa lökens förmåga att lagra energi för nästa säsongs tillväxt.
 • Delning: Med tiden kan påskliljor bli överfulla eller sluta blomma också. I det här fallet kan du gräva upp lökarna och dela dem för att skapa mer utrymme och främja sund tillväxt. Dela lökarna på hösten, när lövverket har dött tillbaka, och plantera om dem på lämpligt djup.
 • Städa upp: När du är klar med att beskära eller dela dina påskliljor är det viktigt att du rensar upp eventuella växtrester och slänger dem i soporna. Detta kan bidra till att förhindra spridning av svampsjukdomar och skadeinsekter.

Påsklilja & Omplantering

Påskliljor kan förökas på flera olika sätt, bland annat genom delning av lökar, skalning och vävnadskultur. Här är några tips om hur påskliljor ska behandlas när det gäller förökning:

 • Delning av lökar: En av de vanligaste metoderna för förökning av påskliljor är delning av lökar. Detta innebär att man gräver upp lökarna på hösten efter att bladverket har dött tillbaka, skiljer de enskilda lökarna åt och återplanterar dem på lämpligt djup.
 • Skalning: Skalning är en förökningsmetod som innebär att man tar bort små skal från lökarna och odlar dem i ett sterilt medium tills de ger små lökar som sedan kan planteras i jorden. Denna metod görs vanligtvis på sommaren eller hösten och kräver lite mer skicklighet och utrustning än lökdelning.
 • Vävnadskultur: Vävnadskultur är en förökningsmetod som innebär att påskliljor odlas från små vävnadsprover i en laboratoriemiljö. Denna metod används vanligen för kommersiell produktion av påsklökar och är inte vanligt förekommande bland hemträdgårdsodlare.
 • Fröförökning: Narcisser kan också förökas från frön, men denna metod är mindre vanlig eftersom det tar flera år för lökarna att växa till mognad och producera blommor. För att föröka påskliljor från frön samlar du in frökapslarna när blommorna har bleknat, planterar fröna i en krukväxtblandning och låter dem växa tills de är tillräckligt stora för att planteras ut.
Påskliljor (Narcissus) odla blomma

Påsklilja- Sjukdomar & Besvär

Påskliljor är generellt sett växter som kräver lite underhåll, men de kan vara känsliga för några vanliga problem och sjukdomar. Här är några av de vanligaste problemen att se upp för:

 • Narcissus lökfluga: Narcissuslökflugan är ett vanligt skadedjur som angriper påsklökar. Larverna av flugan gräver sig in i lökarna och får dem att ruttna och dö. För att förhindra angrepp bör du förvara lökarna på en sval och torr plats och undvika att plantera dem i närheten av områden med kraftiga angrepp.
 • Basalröta: Basalröta är en svampsjukdom som drabbar basen av narcissernas stjälk, vilket gör att den blir brun och grumlig. Sjukdomen kan orsakas av övervattning, dålig dränering eller förorenad jord. För att förhindra basalröta bör du plantera påskliljor i väldränerad jord och undvika övervattning.
 • Bladbränna: Bladbränna är ett tillstånd där narcissens blad blir gula eller bruna och vissnar. Detta kan orsakas av överdrivet solljus, låg luftfuktighet eller torka. För att förhindra bladbränna bör du plantera påskliljor på en plats som får lite skugga under den varmaste delen av dagen och vattna dem regelbundet under torra perioder.
 • Virussjukdomar: Påskliljor kan infekteras av olika virus, vilket kan orsaka hämmad tillväxt, missbildade blommor och gulnande blad. Dessa virus sprids vanligen av saftsugande insekter, t.ex. bladlöss, så det är viktigt att kontrollera insektspopulationerna för att förhindra att sjukdomarna sprids.
 • Stamkrypning: Stamkrypning är en svampsjukdom som orsakar skador på narcissens stjälkar och som till slut leder till att stjälkarna kollapsar. Sjukdomen kan orsakas av övervattning eller dålig dränering av jorden och kan förebyggas genom att plantera påskliljor i väldränerad jord och undvika övervattning.

Typer Av Påsklilja

Här är tio populära typer av påskliljor:

 1. 'Carlton': Det här är en storblommig påsklilja mitt i säsongen med ljusgula kronblad och en ljusorange trumpet. Den är en pålitlig blommare och ger flera blommor per stjälk.
 2. 'Dutch Master': Detta är en klassisk, trumpetformad påsklilja med ljusgula kronblad och en djupt gul trumpet. Den blommar mitt i säsongen och ger robusta stjälkar som tål vind och regn.
 3. 'Ice Follies': Det här är en storblommig påsklilja med vita kronblad och en gul trumpet. Den är en produktiv blomare och har en söt doft.
 4. 'Mount Hood': Detta är en påsklilja mitt i säsongen med rent vita kronblad och en gräddvit trumpet. Det är en hög, starkt stjälkad sort som producerar en till två blommor per stjälk.
 5. 'Tete-a-Tete': Detta är en miniatyrnarciss med ljusgula kronblad och en liten gyllene trumpet. Den blommar tidigt och är perfekt att plantera i krukor eller längs trädgårdsgränser.
 6. 'Golden Ducat': Detta är en påsklilja mitt i säsongen med ljusgula kronblad och en djupt gul trumpet. Det är en väldoftande sort som ger flera blommor per stjälk.
 7. 'Thalia': Det här är en påsklilja som växer sent på säsongen med rent vita, bakåtböjda kronblad och en liten elfenbensvit trumpet. Det är en väldoftande sort som ger två till tre blommor per stjälk.
 8. Salome": Detta är en storblommig påsklilja mitt i säsongen med vita kronblad och en rosa persika-trumpet. Det är en unik och iögonfallande sort som har en lätt, söt doft.
 9. 'Pink Charm': Det här är en påsklilja som blommar sent på säsongen med gräddvita kronblad och en stor, djupt rosa trumpet. Det är en framstående sort som passar bra i buketter och blomsterarrangemang.
 10. 'Jetfire': Detta är en påsklilja mitt i säsongen med ljusgula kronblad och en liten, rödorange trumpet. Det är en mindre sort som är perfekt för naturalisering eller plantering i stengärden.

Vanliga Frågor Om Påsklilja

Vad är en påsklilja?

En påsklilja är en perenn lökväxt med långa, smala blad och ljusa, prunkande blommor. Påskliljor odlas vanligen för sina attraktiva blommor, som finns i en mängd olika färger och former.

När blommar påskliljor?

Påskliljor blommar vanligtvis tidigt på våren, vanligtvis mellan mars och april, beroende på klimat och väderförhållanden.

Hur planterar man påskliljor?

Påskliljor bör planteras på hösten, innan marken fryser. De föredrar väldränerande jord och bör planteras på ett djup av 3-6 tum, med den spetsiga änden uppåt.

Hur mycket solljus behöver påskliljor?

Påskliljor föredrar full sol till halvskugga, med minst sex timmars solljus per dag. I varma klimat kan de ha nytta av lite eftermiddagsskugga.

Hur ofta ska man vattna påskliljor?

Påskliljor bör vattnas regelbundet, särskilt under växtsäsongen. De föredrar fuktig, väldränerad jord, men kan skadas av övervattning eller vattenmättad jord.

Behöver påskliljor gödsel?

Påskliljor behöver inte mycket gödsel, men en lätt applicering av ett balanserat gödselmedel (t.ex. 10-10-10) på hösten eller tidigt på våren kan hjälpa till att stödja deras tillväxt och blomning.

Hur tar man hand om påskliljor efter att de blommat?

När Påskliljors blommor har bleknat bör man låta bladen dö tillbaka naturligt, eftersom detta bidrar till att ge energi till nästa års tillväxt. När bladverket har blivit gult och brunt kan det tas bort.

Vilka är de vanligaste problemen och sjukdomarna som drabbar påskliljor?

Påskliljor kan vara känsliga för lökfluga, basalröta, bladbränna, virussjukdomar och stamcancer. Korrekt dränering av jorden, vattning och skadedjursbekämpning kan bidra till att förebygga dessa problem.

Hur förökar man påskliljor?

Påskliljor kan förökas genom delning av lökar, skalning, vävnadskultur eller fröförökning. Delning av lökar är den vanligaste och enklaste metoden för hemträdgårdsmästare.