Vallmo (Papaver) – Skötselråd & Planteringsguide

Skriven Av Lillaflora  |  Blomma, Skötselguide 

Vallmoväxter (Papaver) är vackra och känsliga blommor som kan ge färg och liv åt vilken trädgård som helst. De finns i en mängd olika former, storlekar och färger, vilket gör dem till ett populärt val för både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare. Att ta hand om vallmoväxter kräver dock viss kunskap och uppmärksamhet, eftersom de har specifika behov för att trivas.

I den här guiden kommer vi att utforska grunderna för vallmovård, inklusive hur man planterar, vattnar och gödslar dem, samt tips för att förebygga vanliga problem som skadedjur och sjukdomar. Genom att följa dessa riktlinjer kan du njuta av vallmoers skönhet i din trädgård i många år framöver.

Snabbfakta Om Vallmo

 • Botaniskt Namn: Papaver
 • Andra Namn: Vallmo
 • Växtfamilj: Papaveraceae
 • Höjd: Upp till 1.2 m
 • Giftighet: Nej, men bör inte intas

Om Vallmo

Vallmo (Papaver) odla själv

Vallmo - Ursprung

Vallmo har en lång och fascinerande historia som sträcker sig över kulturer och kontinenter. Den mest kända vallmoarten är opiumvallmo (Papaver somniferum), som har odlats för sina medicinska egenskaper i tusentals år. Men vallmon är också känd för sina slående vackra blommor, som har använts som symboler för minnen, kärlek och skönhet.

Vallmo kommer från många delar av världen, bland annat Europa, Asien, Nordamerika och Australien. De växer vanligtvis i tempererade klimat och föredrar väldränerade jordar och gott om solsken. Vissa arter av vallmo är ettåriga, medan andra är fleråriga, vilket innebär att de kan leva i flera år.

I det vilda kan man hitta vallmo som växer på ängar, fält och längs vägkanter. De förknippas ofta med störd eller odlad mark, eftersom de är snabba att kolonisera områden som har störts av mänsklig verksamhet eller naturliga händelser som bränder. De odlas dock även som trädgårdsväxter, och många hybrider och sorter har utvecklats under årens lopp för att skapa ett brett utbud av färger och former.

Vallmo - Utseende

Vallmor är kända för sitt slående och distinkta utseende. Blommorna har vanligtvis fyra till sex fina kronblad som bildar en skålformad blomma. Blombladen kan variera i färg från rent vitt till klarrött, rosa, orange och till och med lila eller blått. Vissa arter har brokiga kronblad med en kombination av olika färger.

I mitten av blomman har vallmo en distinkt, rundformad kapsel som kallas frökapsel och som är fylld med små, svarta frön. Frökapseln är omgiven av en ring av ståndare, som är blommans manliga fortplantningsorgan. I toppen av ståndarna finns små, pollentäckta ståndar som släpper ut pollen i luften för att bäras av insekter eller vinden.

På det hela taget har vallmo ett delikat och graciöst utseende som gör dem till en favorit bland trädgårdsmästare och blomsterentusiaster. Deras distinkta form och ljusa färger har också gjort dem till en populär symbol inom konst, litteratur och kultur.

Plantering Av Vallmo

Om du planterar vallmo för första gången finns det några saker du bör tänka på för att se till att dina plantor blir friska och starka:

 1. Välj rätt plats: Välj rätt växtplats: vallmo föredrar väldränerad jord och gott om solljus. Välj en plats i din trädgård som får minst 6 timmars direkt solljus varje dag, och se till att jorden är lös och smulig.
 2. Bestäm dig för vilken typ av vallmo: Det finns många olika arter och sorter av vallmo, så du måste bestämma vilken som är bäst för din trädgård. Vissa arter är ettåriga, medan andra är fleråriga, och de varierar i storlek, färg och form.
 3. Förbered jorden: Förbered jorden: Vallmor föredrar jord som är lätt alkalisk, med ett pH-värde mellan 7,0 och 8,0. Du kan testa pH-värdet i din jord med ett enkelt kit från ett trädgårdscenter. Om din jord är för sur kan du tillsätta kalk för att höja pH-värdet.
 4. Så fröna: Du kan odla vallmo från frön, som kan sås direkt i jorden på våren eller hösten. Sprid ut fröna tunt över jordytan och kratta sedan in dem lätt. Vattna jorden lätt för att hålla den fuktig, men inte vattensjuk.
 5. Ta hand om plantorna: Vallmofröna gror på 10-14 dagar och behöver regelbunden vattning för att etablera sig. När plantorna är cirka 5 cm höga kan du tunna ut dem så att varje planta får tillräckligt med utrymme att växa. Vattna plantorna regelbundet och gödsla dem med ett balanserat, allsidigt gödningsmedel.

Genom att följa dessa grundläggande steg kan du njuta av vallmoens skönhet i din trädgård och ha framgång med att odla dem i många år framöver.

odla vallmo själv hemma

Vallmo - Skötselråd & Guide

Vallmo kan vara lite krånglig att ta hand om som nybörjare, men med rätt tips kan du säkerställa att den håller sig hälsosam och livlig.

Vallmo & Solljus

Vallmor föredrar full sol till halvskugga. De behöver minst sex timmars direkt solljus per dag för att växa bra och producera blommor. I områden med varma somrar kan de ha nytta av lite eftermiddagsskugga för att skyddas från den intensiva värmen.

Det är viktigt att välja rätt plats för dina vallmoväxter för att se till att de får rätt mängd solljus. Om du odlar vallmo i en kruka ska du placera dem på en plats som får mycket solljus, till exempel ett fönster eller en balkong som vetter mot söder.

Om du planterar vallmo i trädgården ska du välja en plats med full sol och väldränerad jord. Undvik att plantera dem i områden med kraftig skugga eller där de kommer att skuggas av högre växter eller strukturer.

Om du bor i ett område med varma somrar kan du behöva ge dina vallmoar visst skydd. Det kan du göra genom att plantera dem på en plats med halvskugga, eller genom att använda skuggduk eller andra material för att skydda dem från solen under de varmaste delarna av dagen. Detta kan hjälpa till att förhindra att plantorna torkar ut och vissnar, vilket kan leda till hämmad tillväxt och färre blommor.

Mer Läsning: Hur Mycket Solljus Behöver Mina Växter?

Vallmo & Vatten

Vallmor föredrar en fuktig jord som inte är vattenmättad. De tål inte fuktig jord eller stående vatten, vilket kan leda till rotröta och andra problem. Här är några riktlinjer för vattning av vallmoväxter:

 • Vattna djupt: När du vattnar dina vallmoväxter ska du vattna dem djupt så att vattnet når rötterna. Undvik att stänka vatten på bladen och blommorna, eftersom det kan leda till svampsjukdomar.
 • Vattna regelbundet: Vallmo behöver vattnas regelbundet för att växa och producera blommor. Under växtsäsongen ska du vattna dem en eller två gånger i veckan, beroende på väder och jordförhållanden. Om jorden känns torr är det dags att vattna.
 • Undvik övervattning: Övervattning är ett vanligt problem med vallmo. Se till att jorden är väldränerande och låt det översta jordlagret torka ut något mellan vattningarna. Om jorden är konstant våt bör du minska frekvensen av vattningen.
 • Mull i jorden: Om du lägger till ett lager organisk mulch, t.ex. träflis eller halm, kan det hjälpa till att hålla kvar fukten i jorden och minska behovet av frekvent vattning. Mulch hjälper också till att undertrycka ogräs och isolera jorden, vilket kan skydda växterna från extrema temperaturer.

Beroende på vilken växt det handlar om kan du behöva en större eller mindre vattenkanna att vattna växterna med. Känner du dig fortfarande osäker på om du vattnar tillräckligt mycket kan en fuktmätare för jord vara en bra investering för att kolla av fuktigheten i jorden.

Ett smidigt sätt att slippa vattna din växt lika mycket är att använda dig av självvattnande krukor eller en kapillärmatta - vilket är två lösningar som automatiskt kommer att vattna din planta - utan att du behöver göra det själv.

Mer Läsning: Hur Mycket Ska Jag Vattna Mina Växter?

Vallmo & Jord

Vallmo föredrar väldränerande jord som är lös, smulig och lätt alkalisk. Här är några riktlinjer för hur man behandlar vallmoväxter med avseende på jorden:

 • Testa jorden: Använd ett jordtestkit för att kontrollera jordens pH-värde. Vallmojor föredrar jord med ett pH mellan 7,0 och 8,0. Om jorden är för sur kan du tillsätta kalk för att höja pH-värdet.
 • Tillsätt organiskt material: Vallmor gynnas av jord som är rik på organiskt material, t.ex. kompost, gödsel eller torvmossa. Genom att tillsätta organiskt material till jorden kan man förbättra dess struktur, hjälpa till att behålla fukten och ge näringsämnen till växterna.
 • Undvik tung jord: Vallmor gillar inte tunga lerjordar som kan bli vattendränkta. Om din jord är tung kan du överväga att komplettera den med sand eller perlit för att förbättra dräneringen.
 • Gödsla sparsamt: Vallmor kräver ingen kraftig gödsling. En lätt applicering av balanserad gödsel på våren och i mitten av sommaren räcker oftast. För mycket gödsel kan leda till långsträckt tillväxt och minskad blomproduktion.
 • Undvik att störa jorden: Vallmor har känsliga rötter som lätt kan skadas av grävning eller jordbearbetning. När plantorna väl är etablerade bör man undvika att störa jorden runt omkring dem.

Mer Läsning: Hur Du Väljer Rätt Typ Av Jord

Vallmo & Temperatur

Vallmor föredrar svala till milda temperaturer och kan vara känsliga för extrem värme och kyla. Här är några riktlinjer för behandling av vallmoväxter med avseende på temperatur:

 • Plantera vid rätt tidpunkt: Vallmo är en kallväxande växt och föredrar att odlas på våren eller hösten när temperaturerna är milda. I områden med varma somrar är det bäst att plantera vallmo på hösten när temperaturen är svalare.
 • Skydda mot frost: Vallmo kan tåla lätt frost, men kraftig frost eller frysning kan skada plantorna. Om frost förväntas, täck växterna med ett lätt tyg eller en frostfilt för att skydda dem.
 • Ge skugga vid varmt väder: Vallmor kan vara känsliga för extrem värme och kan ha nytta av lite skugga under de varmaste delarna av dagen. Använd skuggduk eller andra material för att skydda växterna från direkt solljus.
 • Vattna under värmeböljor: Under värmeböljor kan vallmoerna behöva vattnas oftare för att förhindra att jorden torkar ut. Vattna djupt och undvik att stänka vatten på blad och blommor.

Vallmo & Luftfuktighet

Vallmor föredrar en måttlig luftfuktighet och kan drabbas av svampsjukdomar i fuktiga förhållanden. Här är några riktlinjer för behandling av vallmoväxter med avseende på fuktighet:

 • Ge god luftcirkulation: Vallmoar behöver god luftcirkulation runt sitt bladverk för att förebygga svampsjukdomar. Se till att placera plantorna ordentligt och undvik överbefolkning.
 • Vattna ordentligt: Övervattning kan leda till för hög luftfuktighet runt växterna, vilket kan öka risken för svampsjukdomar. Vattna växterna djupt och undvik att stänka vatten på blad och blommor.
 • Mullsäkra jorden: Om du lägger till ett lager organisk mulch, t.ex. träflis eller halm, kan det hjälpa till att hålla kvar fukten i jorden och minska behovet av frekvent vattning. Mulch hjälper också till att undertrycka ogräs och isolera jorden, vilket kan skydda växterna från extrema temperaturer.
 • Övervaka för svampsjukdomar: Håll utkik efter tecken på svampsjukdomar, till exempel fläckar på bladen eller en luddig beläggning på stjälkarna. Om du märker några tecken på sjukdom ska du ta bort det angripna växtmaterialet och överväga att använda ett svampmedel för att förhindra att sjukdomen sprids.

Om du vill öka luftfuktigheten för dina växter kan vi starkt rekommendera att köpa en bra luftfuktare för växter, alternativt kan du du göra din egen fuktbricka eller köpa växter som har fuktgivande egenskaper.

Vallmo & Beskärning

Vallmo kräver ingen omfattande beskärning, men genom att ta bort förbrukade blommor och stjälkar kan man främja ny tillväxt och förlänga blomningsperioden. Här är några riktlinjer för beskärning av vallmoväxter:

 • Avsluta blommorna: Vallmor producerar ett överflöd av blommor på våren och försommaren. När varje blomma bleknar klipper du tillbaka stjälken till plantans bas för att uppmuntra ny tillväxt och fler blommor.
 • Klipp tillbaka efter blomningen: När vallmoväxten har blommat färdigt för säsongen klipper du tillbaka stjälkarna till marken. Detta förhindrar att växten blir långbent och uppmuntrar till ny tillväxt under följande säsong.
 • Låt lövverket vara kvar: Vallmoar behöver sitt bladverk för att producera energi genom fotosyntesen. Ta inte bort bladen om de inte är gula eller sjuka.
 • Var försiktig med beskärning: Vallmor har känsliga stjälkar som lätt kan skadas. Använd en vass, ren beskärningssax för att göra rena snitt och undvika att slita sönder stjälkarna.

Vallmo & Omplantering

Vallmor kan förökas genom frön eller genom delning. Här är några riktlinjer för förökning av vallmoväxter:

 • Förökning genom frön: Vallmo producerar många frön efter att de har blommat. Samla in fröna på hösten och så dem direkt i jorden på våren. Fröna behöver ljus för att gro, så sprid ut dem på jordytan och tryck dem sedan försiktigt in. Håll jorden fuktig tills fröna gror.
 • Förökning genom delning: Vallmo kan också förökas genom delning, vilket innebär att en mogen planta delas upp i mindre delar. Vänta tills plantan har blommat färdigt för säsongen, gräv sedan försiktigt upp den och dela upp rotsystemet i mindre delar. Plantera om varje del på en ny plats eller i en ny kruka och vattna väl.
 • Skötsel av plantor: Vallmo behöver regelbunden vattning och skydd mot extrema temperaturer medan de växer. Håll jorden fuktig men inte vattensjuk, och ge skugga vid varmt väder.
 • Gödsla sparsamt: Vallmo kräver ingen kraftig gödsling, men en lätt applicering av balanserad gödsel på våren och midsommar kan bidra till en sund tillväxt.
fina blommor vallmo

Vallmo- Sjukdomar & Besvär

Vallmo är generellt sett lättodlad och relativt motståndskraftig mot skadedjur och sjukdomar. Här är dock några vanliga problem och sjukdomar som kan drabba vallmoväxter:

 • Mjöldagg: Mjöldagg är en svampsjukdom som kan ge upphov till en vit, pulveraktig beläggning på vallmoens blad, stjälkar och blommor. För att förebygga mjöldagg bör man se till att ge god luftcirkulation runt plantorna och undvika övervattning.
 • Mörblått mjöldagg: Mörblått mjöldagg är en annan svampsjukdom som kan orsaka gula eller bruna fläckar på vallmoens blad och stjälkar. För att förebygga dunig mjöldagg bör man undvika övervattning och se till att jorden har god dränering.
 • Spinnkvalster: Spinnkvalster är små insekter med mjuka kroppar som kan suga saft från vallmoens blad och stjälkar. De kan bekämpas med insekticidtvål eller genom att bespruta plantorna med en stark vattenström.
 • Sniglar: Sniglar kan tugga hål i vallmoens blad och blommor. De kan bekämpas med bete eller genom att plocka bort dem från plantorna för hand.
 • Rotröta: Rotröta är ett vanligt problem för vallmo som odlas i dåligt dränerad jord. För att förhindra rotröta bör man se till att jorden har god dränering och undvika övervattning.

Genom att övervaka dina vallmoväxter regelbundet och vidta snabba åtgärder när du märker tecken på skadedjur eller sjukdomar kan du se till att dina vallmoväxter förblir friska och vackra under hela odlingssäsongen.

Typer Av Vallmo

Här är 10 av de mest populära vallmoarterna, tillsammans med en kort beskrivning av dem:

 1. Kalifornisk vallmo (Eschschscholzia californica): Denna härdiga ettåriga blomma ger massor av ljusa orange eller gula blommor. Den är lätt att odla och kan självsås för att skapa en naturaliserad effekt i trädgården.
 2. Orientalisk vallmo (Papaver orientale): Den här fleråriga växten ger stora, prunkande blommor i röda, orange, rosa och vita nyanser. Blommorna har en distinkt svart mitt och kan bli upp till 4 tum i diameter.
 3. Himalayablå vallmo (Meconopsis betonicifolia): Denna sällsynta och exotiska perenn ger fantastiska himmelsblå blommor. Den är lite mer utmanande att odla än vissa andra vallmoar, men ansträngningen är värd det för blommornas otroliga skönhet.
 4. Isländsk vallmo (Papaver nudicaule): Denna härdiga ettåriga blomma ger fina, pappersliknande blommor i vita, rosa, orange och gula nyanser. Den är lätt att odla och är ett populärt val för stugträdgårdar och snittblomsarrangemang.
 5. Flanderns vallmo (Papaver rhoeas): Denna härdiga ettåriga blomma är också känd som minnesvallmo och har blivit en symbol för krig och minnen. Den ger ljusröda blommor med distinkt svart centrum och kan självsås för att skapa en naturaliserad effekt i trädgården.
 6. Walesisk vallmo (Meconopsis cambrica): Denna perenn ger ljusgula blommor med orangefärgade centra. Det är en tålig växt som är lätt att odla och är ett bra komplement till sten- eller skogsträdgårdar.
 7. Shirleyvallmo (Papaver rhoeas 'Shirley'): Denna härdiga ettåriga blomma ger fina, pappersformade blommor i rosa, röda och vita nyanser. Blommorna har en distinkt ruffig kant och kan bli upp till 5 cm i diameter.
 8. Himalayamoppe (Meconopsis grandis): Denna perenn ger stora, himmelsblå blommor som är helt fantastiska. Den är lite mer utmanande att odla än vissa andra vallmoar, men ansträngningen är värd det för blommornas otroliga skönhet.
 9. Spansk vallmo (Papaver rupifragum): Denna härdiga perenn ger ljusa orangeröda blommor med distinkt svart centrum. Den är lätt att odla och är ett populärt val för stenpartier och rabatter.
 10. Alpin vallmo (Papaver alpinum): Denna tåliga perenn ger fina, pappersformade blommor i rosa, lila och vita nyanser. Den är lätt att odla och är ett populärt val för klippor, rabatter och containerträdgårdar.

Det här är bara några av de många vackra och fascinerande typerna av vallmo som du kan odla i din trädgård.

Vanliga Frågor Om Vallmo

Vad är en vallmo?

En vallmo är en blommande växt som tillhör familjen Papaveraceae. Vallmo är känd för sina färgglada blommor och har odlats för sin skönhet och sina medicinska egenskaper i århundraden.

Vilka är de olika typerna av vallmo?

Det finns många olika typer av vallmo, bland annat kalifornisk vallmo, orientalisk vallmo, blå vallmo från Himalaya, isländsk vallmo, vallmo från Flandern, walesisk vallmo, shirleyvallmo, vallmo från Himalaya, spansk vallmo och alpin vallmo.

Hur odlar jag vallmo?

Vallmo är lätt att odla och kan odlas från frön eller förökas genom delning. De föredrar väldränerande jord, full sol till halvskugga och måttlig vattning. Vallmor är generellt sett lättskött och kan ge vackra blommor i många år med rätt skötsel.

Vilka är fördelarna med att odla vallmo?

Vallmor är vackra och kan ge färg och textur till vilken trädgård som helst. De kan också locka till sig pollinatörer som bin och fjärilar, och vissa sorter har medicinska egenskaper som har använts i århundraden för att behandla en mängd olika sjukdomar.

Kan vallmo odlas i kruka?

Ja, vallmo kan odlas i krukor så länge de har tillräckligt med utrymme och god dränering. Välj en kruka som är minst 12 tum djup och bred och använd en väldränerande jordblandning. Vallmo i kruka behöver vattnas oftare än de som planteras i jorden.

Vilka är några vanliga problem och sjukdomar som kan drabba vallmoväxter?

Vallmo är i allmänhet motståndskraftig mot skadedjur och sjukdomar, men de kan vara mottagliga för mjöldagg, dunig mjöldagg, bladlöss, sniglar och sniglar samt rotröta. Rätt vård och uppmärksamhet kan hjälpa till att förebygga och kontrollera dessa problem.

När är den bästa tiden att plantera vallmo?

Den bästa tiden att plantera vallmo beror på typ av vallmo och klimatet. I allmänhet kan vallmo planteras på våren eller hösten när temperaturen är mild. I områden med varma somrar är det bäst att plantera vallmo på hösten.

Hur tar jag hand om vallmo när den har blommat?

När vallmo blommar är det en bra idé att ta bort de döda blommorna för att uppmuntra ny tillväxt och förlänga blomningsperioden. Klipp tillbaka stjälkarna till marken när växterna har blommat färdigt för säsongen för att främja en sund tillväxt följande år.

Kan jag använda vallmo i blomsterarrangemang?

Ja, vallmo kan användas i blomsterarrangemang och kan ge en färgklick och textur till en bukett. Vallmo är relativt känslig och håller kanske inte lika länge som vissa andra blommor, men den kan vara ett vackert tillägg till alla arrangemang.

Är vallmo säkert för husdjur och barn?

Vallmor är i allmänhet giftfria för husdjur och barn, men de bör inte intas. Vissa arter av vallmo, t.ex. opiumvallmo, kan vara giftiga och bör hanteras med försiktighet.