Hur Mycket Solljus Behöver En Inomhusväxt?

Written By Lillaflora  |  Växter, Guide  |  0 Comments

Välkommen till den här guiden om hur mycket solljus inomhusväxter behöver. Krukväxter kan lysa upp ditt rum och ge en touch av natur till ditt hem eller kontor, men de har också särskilda krav för att trivas. En av de mest kritiska faktorerna för inomhusväxters hälsa är hur mycket solljus de får. Precis som utomhusväxter behöver inomhusväxter rätt balans av ljus för att utföra fotosyntesen och växa sig starka och friska.

Olika typer av inomhusväxter har dock olika krav på solljus, vilket kan vara lite förvirrande för nya växtägare. Vissa växter behöver starkt, direkt solljus, medan andra föredrar indirekta eller svaga ljusförhållanden.

I den här guiden kommer vi att utforska de olika typerna av krukväxter och deras solljusbehov, så att du kan välja rätt växter för ditt hem eller kontor och ge dem de bästa förutsättningarna att trivas. Oavsett om du är en erfaren växtförälder eller precis har börjat, kommer den här guiden att ge dig värdefulla insikter som hjälper dig att skapa en hälsosam och levande inomhusväxtmiljö.

Hur Vet Man Om En Inomhusväxt Får För Lite Eller För Mycket Solljus?

Att avgöra om din krukväxt får för mycket eller för lite ljus är viktigt för dess allmänna hälsa och tillväxt. Det finns några tecken som kan hjälpa dig att avgöra om din växt får rätt mängd ljus.

Om din växt får för mycket ljus kommer den att visa synliga tecken på skador, särskilt på bladen. Bladen kan börja bli gula och sedan bruna när de blir brända av det intensiva solljuset. Detta är ett tecken på att växten får för mycket direkt ljus, och du kan behöva flytta den till en plats med indirekt eller filtrerat ljus.

Om din växt å andra sidan inte får tillräckligt med ljus kan du märka att den inte växer så snabbt som den borde. Växten kan också börja hänga ner och se vissen eller utdragen ut. Detta beror på att växten inte får tillräckligt med ljus för att producera den energi den behöver för att växa och upprätthålla sin struktur.

växter ljus

För att avgöra hur mycket ljus din inomhusväxt får kan du utföra ett enkelt ljustest. Hitta den plats där din växt står och ställ dig på exakt samma plats klockan 12.00. Vid den här tiden är solljuset som störst och du kan få en exakt avläsning av hur mycket ljus som når din växt.

Det är viktigt att notera att även om du har ett stort fönster kan den omgivande miljön påverka den mängd ljus som din växt får. Byggnader eller träd runt ditt hus kan blockera eller filtrera ljuset, så det är viktigt att ta hänsyn till detta när du utför ljustestet.

När du utför ljustestet ska du vara uppmärksam på skuggan på marken. En stark skugga tyder på att ljuset är direkt och intensivt, medan en ljusare skugga tyder på att ljuset är mer indirekt eller filtrerat. Utifrån skuggans styrka kan du avgöra om din växt får rätt mängd ljus eller om du behöver justera dess placering.

Olika Typer Av Solljus

Vad är starkt direkt solljus?

Direkt solljus är det ljus som kommer in direkt från fönstret. Växter som älskar direkt solljus är riktiga soldyrkare. De behöver minst 5 timmars solljus per dag! Växter som gillar direkt solljus är ofta stora växter i naturen.

Dessa växter får ofta solljus direkt på sin krona. Vi rekommenderar att du placerar solälskare direkt vid fönstret. Eller på fönsterbrädan förstås! Det är bäst att placera soldyrkare nära ett fönster som vetter mot söder. I söder kommer det mesta solljuset in.

Vad är indirekt solljus?

Indirekt solljus är filtrerat ljus. I naturen är indirekta solälskare främst växter som är omgivna av större växter. Växter som gillar indirekt solljus får högst 5 timmars solljus per dag. Indirekt solljus är absolut inte det ljus som kommer in genom fönstret.

Växten är minst 3 meter från ett fönster. Har du inte det här utrymmet? Då kan du också välja att placera växten bredvid fönstret. Som filter kan du använda en genomskinlig gardin.

Vad är halvskugga?

Partiell skugga är filtrerat ljus där en växt får högst 3-4 timmars solsken. Växter som gillar att stå i halvskugga är ofta mindre stora krukväxter. I naturen står de i skuggan av stora träd och växter. Bokstavligen! Det viktigaste är att solljuset är filtrerat.

Sätt en växt som gillar halvskugga inte 4 timmar bredvid fönstret och sedan på en plats utan solljus. Detta är något som en växt verkligen inte är glad över. Under dessa 4 timmar får växten direkt solljus, vilket till och med kan skada dess blad.

Vad är full skugga?

Skugga betyder inte att det inte finns något ljus alls. Detta är absolut inte sant! Även växter som trivs i skuggan får solljus. Detta är dock mycket filtrerat. Skuggväxter föredrar att få högst 2 timmars solljus per dag.

Platsen för skuggväxter är vanligtvis runt ett hörn, bakom ett skåp eller en annan stor möbel. Detta blockerar det mesta av ljuset. Det är verkligen inte tillrådligt att sätta skuggväxter vid fönstret i 2 timmar och sedan flytta dem efter en plats utan solljus.


Kom ihåg att ljus är växtnäring. Se till att du vet hur mycket naturligt solljus din växt behöver och hur mycket ljus ditt utrymme kan ge innan du väljer växter.