Hur Du Gör Din Egen Luftfuktande Fuktbricka För Växter & Blommor

Written By Lillaflora  |  Guide, Växter  |  0 Comments

Välkommen till vår guide för att skapa din egen DIY-luftfuktare för dina växter med hjälp av en liten bricka och några andra material. Om du är en ivrig växtförälder vet du hur viktigt det är att upprätthålla en idealisk miljö för dina gröna bebisar. En nyckelfaktor som kan avgöra om dina växter är friska eller inte är luftfuktigheten. Om ditt hem är för torrt kan dina växter drabbas av torra och sköra blad, och om det är för fuktigt riskerar du mögel och andra problem.

Kommersiella luftfuktare kan vara dyra och kanske inte är praktiska för små utrymmen, men frukta inte! Med några enkla förnödenheter och lite tid kan du skapa en kostnadseffektiv lösning som håller dina växter glada och friska.

I den här guiden går vi igenom stegen för att skapa din egen DIY-luftfuktare och ger dig tips om hur du kan upprätthålla rätt luftfuktighet för dina växter. Nu sätter vi igång!

Vad Är En Fuktbricka?

Om vi skulle beskriva hur en fuktighetsbricka ser ut, kan du tänka dig en vattenfångare för växter med några ändringar.

Du kanske tänker: "Varför behöver jag en guide för att sätta en bricka under en växt?".

Därför att det finns några viktiga skillnader mellan vattenfångare och fuktbrickor. Så viktiga att det faktiskt kan vara skillnaden mellan om din växt överlever eller frodas.

Skillnaden Mellan Fuktbrickor & Vattenbrickor

Den viktigaste skillnaden mellan en växtbricka och en fuktbricka är syftet.

 • Vattenbrickor för växter är avsedda att fånga upp överflödigt vatten från växternas dräneringshål när du vattnar dem. Vattenbrickor hjälper till att förhindra att vattnet ställer till det på golvet, samtidigt som dina växter kan suga upp överskottsvattnet med tiden. Detta sker genom att växternas jord förblir i kontakt med vattnet i brickan, som absorberas på nytt.
 • I en självtillverkad fuktighetsbricka är växten upphöjd över vattennivån. Du kan använda en mängd olika material i fuktbrickor för växter för att förhindra att din växt kommer i kontakt med vattnet. Det vanligaste materialet är trädgårdsstenar, vilket är anledningen till att vissa människor kallar dem för en stenbricka. Stenar är utmärkta för att skapa en DIY-fuktbricka eftersom de inte absorberar vatten, skapar gott om luckor och utrymme för vatten att fylla, och de flesta trädgårdsmästare har dem i allmänhet till hands.

I den här guiden kommer vi att lära dig metoden med växtbrickor, men använd gärna något material du har som har samma egenskaper som stenar. Andra material som också fungerar är bitar av keramik- eller porslinsburkar, flodstenar och dekorativa stenar eftersom de alla är icke-porösa material.

luftfuktighet självvattnande

Hur Fungerar Fuktbrickor?

Nu när vi vet skillnaden, låt oss förstå hur fuktbrickor fungerar.

Har du någonsin lagt märke till att luften känns fuktigare när du står bredvid en flod, en sjö eller ett hav? Det beror på att när vattnet avdunstar från vattenytan ökar luftens vattenhalt, vilket ökar luftfuktigheten.

En luftfuktare fungerar på samma sätt. När vattnet avdunstar från fuktbrickan ökar det vattenhalten i luften i omedelbar närhet av din växt. Det håller din växt glad och nöjd. Man kan säga att du skapar din egen fuktbricka för dina inomhusväxter!

Hur Man Gör Sin Egna Fuktbricka

I det här avsnittet guidar vi dig genom det snabba och enkla sättet att skapa en fuktbricka i DIY-stil!

Saker du behöver:

 • En vattentät bricka som är tillräckligt bred för att rymma din(a) växt(er) och 2,5 cm djup
 • Medelstora stenar
 • Vatten

Stegen är enkla:

 1. Häll dina trädgårdsstenar (eller valfritt material) på brickan. Se till att sprida ut dem jämnt. Helst ska du använda stenar som är lika stora och har samma form. Anledningen är att du kommer att placera dina växter ovanpå stenarna för att höja dem över vattennivån. Ojämna stenar gör det svårt att balansera dina växter och kan leda till att växterna välter. Problem som vi definitivt inte behöver!
 2. Fyll din bricka med vatten. Det är nu dags att hälla vattnet i din fuktbricka. Se till att vattnet inte sänker ner några småstenar. Du vill att vattennivån ska ligga under toppen av stenarna i din stenbricka.
 3. Placera din(a) växt(er) ovanpå stenarna. Ta dig tid att noggrant placera växterna på stenarna. Se till att planteringslådorna är jämna och stabila. Som vi sa är det bättre att ta sig tid att stabilisera dina växter nu än att upptäcka att dina växter har ramlat ner och kommit ut ur sina krukor.

Fungerar Fuktighetsbrickor?

För det första, om fuktbrickor inte fungerade skulle vi inte uppmuntra våra läsare att lägga ner tid och kraft på att skapa sin egen fuktbricka för växter.

Avdunstningshastigheten från fuktbrickan (och därmed fuktnivån) påverkas av många faktorer. Temperaturen är en stor faktor som bestämmer vattnets avdunstningshastighet. Under de varmare månaderna på våren och sommaren kommer du att märka att vattnet avdunstar snabbare än under de kallare månaderna. Detta innebär att det blir svårare att upprätthålla en hög luftfuktighet under hösten och vintermånaderna.

Om du har svårt att upprätthålla de nivåer som krävs för dina inomhusväxter kan du kolla in våra andra rekommenderade DIY-metoder för att öka luftfuktigheten i ditt hus. Att använda några av de metoder vi tar upp i den här artikeln tillsammans är en kraftfull metod för att upprätthålla de nödvändiga fuktnivåerna för dina växter.

Vilka Typer Av Växter Fungerar Bra Med Fuktbrickor?

Det låter uppenbart, men alla växter som behöver en fuktig miljö för att överleva kommer att gynnas av att ha en DIY-fuktighetsbricka under sin kruka.

Som en allmän regel gäller att alla växter som är tropiska växter (kommer från ett tropiskt land) kräver en miniminivå av luftfuktighet i luften. Andra växter som lämpar sig för fuktbrickor är ormbunkar, luftväxter, filodendron, nerv- och bönväxter och anthurium.

Orkidéer är en annan växt som älskar fukt och som gynnas av att stå ovanpå en växtfuktbricka.

gör egen fuktbricka guide

Andra Sätt Att Öka Luftfuktigheten Runt Dina Växter

Det finns många sätt du kan öka luftfuktigheten i ett rum på. Här är några av våra bästa tips:

 • Gruppera växter tillsammans: Växter släpper naturligt ut fukt i luften genom en process som kallas transpiration. Genom att gruppera växter tillsammans skapar du en liten växthuseffekt som kan bidra till att öka luftfuktigheten i den omgivande luften.
 • Spraya dina växter: Om du använder en sprayflaska för att regelbundet dutta dina växter kan du också bidra till att öka luftfuktigheten. Var försiktig så att du inte överbefuktar dina växter, eftersom det kan leda till att vatten samlas i jorden och att rötan ruttnar.
 • Ha växter i badrummet: Badrummen är naturligt mer fuktiga på grund av förekomsten av vatten från duschar och bad. Att placera dina växter i badrummet kan bidra till att skapa en fuktigare miljö, särskilt om du håller dörren stängd när du duschar. Se bara till att välja växter som tål lägre ljusnivåer om ditt badrum inte har mycket naturligt ljus.
 • Använd en luftfuktningskammare: En befuktningskammare är en genomskinlig plast- eller glasbehållare som du kan placera över dina växter för att öka luftfuktigheten runt omkring dem. Behållaren fångar upp fukt från jorden och växten och skapar ett fuktigt mikroklimat för din växt.
 • Använd en våt trasa eller handduk: Att hänga en våt trasa eller handduk i närheten av dina växter kan också bidra till att öka luftfuktigheten. När vattnet avdunstar tillför det fukt till den omgivande luften.
 • Placera växter i ett terrarium: Ett terrarium är en liten sluten trädgård som kan bidra till att skapa en fuktig miljö för dina växter. Det slutna utrymmet fångar upp fukt och skapar en minidrivhuseffekt för dina växter.
 • Använd en luftfuktare: En bra luftfuktare för växter kan vara ett bra sätt att öka luftfuktigheten i ditt hem, och kan vara särskilt användbar under de torra vintermånaderna. Se bara till att rengöra luftfuktaren regelbundet för att förhindra mögel- och bakterietillväxt.
 • Använd en fontän eller ett vattenspel: Ljudet av rinnande vatten från en fontän eller ett vattenspel skapar inte bara en lugnande atmosfär utan ökar också luftfuktigheten. När vattnet avdunstar tillför det fukt till den omgivande luften.