Ringblomma (Calendula officinalis) – Skötselråd & Plantguide

Skriven Av Lillaflora  |  Blomma, Skötselguide 

Calendula, även känd som ringblomma, är en vacker och mångsidig växt som är relativt lätt att sköta. Dess ljusa, glada blommor kan ge färg och skönhet till alla trädgårdar och inomhusutrymmen, och den används också för medicinska ändamål.

I den här guiden tar vi upp allt du behöver veta om att ta hand om en ringblomma, inklusive tips om plantering och underhåll, instruktioner om vattning och gödsling, bekämpning av skadedjur och sjukdomar samt hur du skördar och använder växten för dess många hälsofördelar.

Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller nybörjare kommer den här guiden att ge dig all information du behöver för att få din Calendula att trivas och blomma.

Snabbfakta Om Ringblomma

  • Botaniskt Namn: Calendula officinalis
  • Andra Namn: Ringblomma
  • Växtfamilj: Asteraceae
  • Giftighet: Nej

Om Ringblomma

Ringblomma (Calendula officinalis) fina blommor trädgård

Ringblomma - Ursprung

Calendula, även känd som ringblomma, är ett släkte av blommande växter i prästkragefamiljen som är inhemska i södra Europa, Medelhavsområdet och delar av västra Asien.

Växten har en lång användningshistoria som går tillbaka till antiken då den uppskattades för sina medicinska egenskaper. Den användes allmänt i det antika Grekland och Rom för sina helande och kulinariska egenskaper, och under medeltiden ansågs den vara en symbol för kärlek och användes vid bröllopsceremonier. I dag finns Calendula i trädgårdar över hela världen och odlas för sina vackra, ljusa blommor som varierar i färg från gult till orange.

I sin naturliga miljö föredrar ringblomma svala temperaturer och väldränerad jord och växer på ängar, längs vägkanter och i andra soliga områden. Den är också känd för att locka till sig en mängd nyttiga insekter, som bin och fjärilar, vilket gör den till ett värdefullt tillskott i alla trädgårdar och landskap.

Ringblomma - Utseende

Calendula-blommor kännetecknas av sina ljusa, färgglada blommor och unika kronbladstruktur. Blommorna är vanligtvis tusensköna i form, med färgglada kronblad som omger en central skiva som innehåller många små blommor.

Blommans kronblad kan variera i färg från ljusgult till djupt orange, och de har ofta en distinkt ruffig eller fransig kant. Blommorna är också ganska stora och mäter vanligtvis mellan5-8 cm i diameter. Ringblommans blad är också ganska karakteristiska, med en lätt luddig struktur och en oval form.

På det hela taget är Calendula-blomman en vacker och särpräglad växt som garanterat kommer att ge färg och intresse till alla trädgårdar och blomsterarrangemang.

Plantering Av Ringblomma

Om du planerar att plantera Calendula för första gången finns det några saker att tänka på för att se till att plantan får en bra start. För det första är det viktigt att välja en solig plats med väldränerad jord.

Ringblomman föredrar svalare temperaturer och kan tolerera lätt skugga, men den behöver ändå gott om solljus för att växa och blomma. När du planterar ska du se till att fröna eller plantorna står minst 12 tum ifrån varandra för att möjliggöra god luftcirkulation och undvika överbefolkning.

Ringblomman är relativt lätt att odla och kräver inte mycket speciell skötsel, men det är viktigt att vattna plantan regelbundet, särskilt under varmt och torrt väder. Dessutom kan du gödsla växten med ett balanserat, allsidigt gödselmedel för att uppmuntra sund tillväxt och blomning.

Med lite vård och uppmärksamhet bör din Calendula-växt trivas och ge dig vackra, färgglada blommor under hela växtsäsongen.

Ringblomma (Calendula officinalis) blommor

Ringblomma - Skötselråd & Guide

Ringblomma kan vara lite krånglig att ta hand om som nybörjare, men med rätt tips kan du säkerställa att den håller sig hälsosam och livlig.

Ringblomma & Solljus

Calendula kräver mycket solljus för att trivas, men den kan tåla lite skugga, särskilt i varmare klimat. Helst bör ringblomma planteras på en plats som får minst sex timmars direkt solljus per dag. Detta främjar en sund tillväxt och blomning.

Men om ditt område har varma somrar eller intensivt solljus är det viktigt att ge lite eftermiddagsskugga för att förhindra att plantan blir alltför stressad. Detta kan du göra genom att plantera ringblomma på en plats som får lite naturlig skugga, till exempel under ett träd eller nära en byggnad, eller genom att använda skuggduk för att blockera en del av solens strålar.

Om du odlar Calendula inomhus, se till att placera plantan i ett ljust, soligt fönster och rotera den regelbundet för att se till att alla sidor av plantan får tillräckligt med ljus.

Mer Läsning: Hur Mycket Solljus Behöver Mina Växter?

Ringblomma & Vatten

Calendula behöver vattnas regelbundet, särskilt under sommarmånaderna, för att hålla jorden jämnt fuktig. Det är dock viktigt att inte övervattna växten, eftersom det kan leda till att rötterna ruttnar.

När du vattnar ska du sträva efter att hålla jorden jämnt fuktig, men inte vattenmättad. Ett sätt att testa om din ringblomma behöver vattnas är att sticka ner fingret i jorden ungefär en centimeter djupt. Om jorden känns torr är det dags att vattna. Om jorden fortfarande är fuktig kan du vänta en dag eller två innan du kontrollerar igen. I allmänhet behöver Calendula ungefär en tum vatten per vecka, antingen från regn eller från vattning.

Det är också en bra idé att lägga mulch runt plantans bas för att hjälpa till att hålla kvar fukten i jorden och förhindra att ogräs växer.

Beroende på vilken växt det handlar om kan du behöva en större eller mindre vattenkanna att vattna växterna med. Känner du dig fortfarande osäker på om du vattnar tillräckligt mycket kan en fuktmätare för jord vara en bra investering för att kolla av fuktigheten i jorden.

Ett smidigt sätt att slippa vattna din växt lika mycket är att använda dig av självvattnande krukor eller en kapillärmatta - vilket är två lösningar som automatiskt kommer att vattna din planta - utan att du behöver göra det själv.

Mer Läsning: Hur Mycket Ska Jag Vattna Mina Växter?

Ringblomma & Jord

Calendula trivs i väldränerad jord som är rik på organiskt material. När du planterar, se till att välja en plats med en jord som är lös och smulig och har god dränering. Om jorden i ditt område är tung eller lerig kan du ändra den med kompost, bladmögel eller annat organiskt material för att förbättra strukturen och dräneringen.

Ringblomman föredrar jord med ett pH-värde mellan 6,0 och 7,0, vilket är något surt till neutralt. Om jorden är för alkalisk kan du komplettera den med elementärt svavel eller andra surgörande ämnen för att få ner pH-värdet till det idealiska intervallet. Det är också en bra idé att gödsla ringblomma regelbundet med ett balanserat, allsidigt gödselmedel för att uppmuntra sund tillväxt och blomning.

Mer Läsning: Hur Du Väljer Rätt Typ Av Jord

Ringblomma & Temperatur

Calendula är en relativt tålig växt som tål olika temperaturer, men den föredrar svalare temperaturer och kan lida i extrem värme. I allmänhet trivs ringblomma bäst i temperaturer mellan 13 och 24 grader Celsius.

Om temperaturen stiger över 29 grader Celsius kan växten sluta blomma och börja vissna. För att förhindra detta är det viktigt att ge lite skugga under de varmaste delarna av dagen och att hålla jorden fuktig.

Calendula kan också tolerera lätt frost och kallare temperaturer, vilket gör den till en bra växt för plantering tidigt på våren eller hösten. Om temperaturen sjunker under fryspunkten kan dock plantan dö tillbaka, så det är viktigt att skydda den med ett lager mulch eller ett radskydd om frost förväntas.

Ringblomma & Luftfuktighet

Calendula föredrar måttlig luftfuktighet, men den kan tolerera en rad olika förhållanden. I allmänhet trivs växten bäst i områden med en relativ luftfuktighet på mellan 40 och 60 procent. Om luftfuktigheten är för hög kan växten bli mer mottaglig för svampsjukdomar, till exempel mjöldagg eller botrytis.

För att förebygga dessa problem bör du se till att plantera ringblomma på en plats med god luftcirkulation och undvika att överbefolka plantorna. Du kan också använda ett fungicid eller andra förebyggande åtgärder för att hjälpa till att kontrollera svamptillväxten.

Om luftfuktigheten är för låg kan växten bli stressad och torka ut snabbare. För att förhindra detta kan du nysta plantan med vatten eller placera en bricka med vatten i närheten för att hjälpa till att öka luftfuktigheten.

Om du vill öka luftfuktigheten för dina växter kan vi starkt rekommendera att köpa en bra luftfuktare för växter, alternativt kan du du göra din egen fuktbricka eller köpa växter som har fuktgivande egenskaper.

Ringblomma & Beskärning

Det är vanligtvis inte nödvändigt att beskära Calendula, men det kan hjälpa till att främja sund tillväxt och blomning. Om växten blir långbent eller börjar få döda eller skadade blad kan du klippa tillbaka den för att främja ny tillväxt.

För att göra detta använder du helt enkelt en ren, vass beskärningssax för att klippa tillbaka stjälkarna till strax ovanför en bladknut eller sidoknopp. Detta uppmuntrar växten att producera ny tillväxt och kan hjälpa till att öka blomningen.

Om du odlar ringblomma som en ettårig växt kan du även döda blommorna när de bleknar för att uppmuntra växten att producera fler blommor. För att göra detta använder du helt enkelt fingrarna eller en sax för att ta bort de förbrukade blommorna så snart de börjar vissna. Detta hjälper växten att fokusera sin energi på att producera nya blommor, snarare än att producera frön.

Ringblomma & Omplantering

Calendula kan förökas genom frön, delning eller sticklingar. Om du vill föröka dig genom frön, samla bara in fröhuvudena från plantan när de har torkat ut och förvara dem på ett svalt och torrt ställe tills du är redo att plantera dem.

När du planterar, se till att fröna står minst 30 cm från varandra och håll jorden fuktig tills fröna gror. Om du vill föröka dig genom delning gräver du helt enkelt upp en etablerad planta och delar försiktigt upp den i mindre delar. Varje sektion bör ha en egen uppsättning rötter och stammar och kan planteras på en ny plats. Om du vill föröka dig genom sticklingar tar du en stickling från en etablerad planta och doppar den skurna änden i rotningshormon.

Plantera sticklingen i en väldränerande jordblandning och håll den fuktig tills rötterna utvecklas. När sticklingen har utvecklat rötter kan den planteras om i en större kruka eller i trädgården.

Ringblomma (Calendula officinalis) fin blomma

Ringblomma - Sjukdomar & Besvär

Calendula är i allmänhet en tålig och sjukdomsresistent växt, men den kan ändå vara känslig för vissa problem och sjukdomar.

Ett vanligt problem är mjöldagg, en svampsjukdom som kan orsaka en vit, pulveraktig tillväxt på växtens blad och stjälkar. Detta kan förebyggas genom att ge god luftcirkulation och undvika vattning över huvudet.

Ett annat vanligt problem är botrytis blight, som är en svampsjukdom som gör att blommorna blir bruna och mustiga. Detta kan förebyggas genom att ta bort infekterade blommor och se till att jorden inte är för våt.

Ringblomman kan också vara mottaglig för bladlöss, spinnkvalster och andra skadeinsekter, som kan bekämpas med insekticidtvål eller andra metoder.

Dessutom kan övergödning eller användning av för mycket kväve leda till att växten växer för snabbt och blir mer mottaglig för sjukdomar. För att förebygga dessa problem bör man se till att ge goda växtförhållanden och övervaka plantan regelbundet för att upptäcka tecken på stress eller sjukdom.

Typer Av Ringblomma

Här är fem populära typer av Calendula:

  1. Calendula officinalis: Det här är den vanligaste typen av Calendula, med ljusa orange eller gula blommor som blommar på sommaren och hösten. Den är också känd för sina medicinska egenskaper, som har använts i århundraden för att behandla en mängd olika åkommor.
  2. Calendula Pacific Beauty: Denna typ av Calendula har en blandning av orange, gula och aprikosfärgade blommor som blommar hela sommaren. Den är ett populärt val för snittblomsarrangemang, och den är också lätt att odla i krukor.
  3. Calendula Lemon: Som namnet antyder har denna typ av Calendula citrongula blommor som blommar under sommaren och hösten. Den är ett utmärkt val för att ge ljusa färger i rabatter eller krukor, och den är också populär för sin användning i naturliga skönhetsprodukter.
  4. Calendula Snow Princess: Detta är en unik sort av Calendula som har rent vita blommor med gul mitt. Den är ett utmärkt val för att skapa kontrast till andra färgglada växter, och den har också en härlig, delikat doft.
  5. Calendula Fiesta Gitana: Denna typ av Calendula har halvdubbla blommor i en rad olika färger, bland annat gult, orange och aprikos. Den är ett populärt val för att ge färg till rabatter eller krukor, och den är också lätt att odla från frön.

Vanliga Frågor Om Ringblomma

Vad är Ringbomma ?

Calendula, även känd som ringblomma, är en vacker och mångsidig växt som uppskattas för sina ljusa, färgglada blommor och medicinska egenskaper.

Hur tar jag hand om en ringblomma ?

Calendula är relativt lätt att sköta och föredrar väldränerande jord, regelbunden vattning och en solig plats med god luftcirkulation. Det är också viktigt att gödsla plantan regelbundet och övervaka att den inte drabbas av skadedjur eller sjukdomar.

Vilka hälsofördelar har Calendula?

Calendula har länge använts för sina medicinska egenskaper och är känd för sina antiinflammatoriska, antibakteriella och svampdödande egenskaper. Den används vanligen för att behandla hudbesvär, såsom eksem och akne, och för att stödja immunsystemets funktion.

Kan jag odla ringblomma inomhus?

Ja, ringblomma kan odlas inomhus i ett soligt fönster eller under odlingslampor. Se bara till att ge plantan regelbunden vattning och gödsling och att övervaka skadedjur och sjukdomar.

Kan jag äta ringblomma

Ja, ringblommans blommor är ätliga och kan användas för att ge färg och smak till sallader, soppor och andra rätter. De har en lätt bitter, syrlig smak och är rika på antioxidanter.

Hur skördar jag ringblomma ?

För att skörda ringblomma , plocka helt enkelt blommorna när de är helt öppna och torka dem på en sval och torr plats. När de är helt torra kan du förvara dem i en lufttät behållare för senare användning.

Är ringblomma en ettårig eller flerårig växt?

Calendula odlas vanligtvis som en ettårig växt, men den kan ibland övervintra i mildare klimat och fungera som en perenn växt.

Vilken är den bästa tiden att plantera Calendula?

Den bästa tiden att plantera Calendula är på våren, efter att den sista frosten har passerat. Den kan också planteras på hösten i mildare klimat.