20 Bästa Lila Blommorna

Written By Lillaflora  |  Guide, Blomma  |  0 Comments

Lila blommor passar bra i de flesta färgställningar och passar lika bra ihop med vita och pastellfärgade växter som med heta röda och orange blommor.

För ett mer klassiskt utseende kan du kombinera olika nyanser av lila blommor med rosa, blå och vitblommiga växter.

En annan fördel med att odla växter med lila blommor är att de är mycket attraktiva för pollinatörer, och vissa har en medfödd förkärlek för lila blommor.

Upptäck några av våra favoritväxter med lila blommor att odla nedan.

Iris

fin blomma iris

Iris är en vacker och populär blommande växt som finns i många olika färger, bland annat lila. Blomman har en distinkt form, med tre kronblad som står upprätt och tre kronblad som hänger nedåt, vilket ger ett unikt och iögonfallande utseende.

När det gäller var man ska plantera iris är de ganska mångsidiga och kan odlas i en mängd olika miljöer. De används ofta som gränsväxter och kan planteras i massor för en fantastisk uppvisning. De är också lämpliga att plantera i stenpartier, nära vattendrag eller som accentväxter i blandade rabatter. Dessutom är vissa arter av iris, som t.ex. sibirisk iris, lämpliga för odling i sumpiga eller fuktiga områden.

Iris föredrar väldränerad jord och full sol till halvskugga. Beroende på arten kan de vara antingen vintergröna eller lövfällande, och de kan vara allt från några få centimeter till flera meter höga. Med rätt skötsel kan irisar vara långlivade och kommer tillbaka år efter år för att ge en färgsprakande uppvisning i din trädgård.

Syren

Syren

Syren är en populär blommande buske som är känd för sin söta doft och sina fina klasar av lila, blå eller vita blommor. Syrener tillhör olivoljefamiljen och är inhemska på Balkan och i Himalaya, men de har odlats och naturaliserats i stor utsträckning i många andra delar av världen.

I trädgården används syrener ofta som solitärväxter eller som en del av en blandad buskbård. De lämpar sig väl för stugträdgårdar och kan användas för att skapa ett charmigt, gammaldags utseende. Syrener föredrar full sol och väldränerad jord, och de kan bli upp till sex meter höga, även om det också finns dvärgsorter för mindre trädgårdar.

Syrener blommar på sen vår och tidig sommar och deras doftande blommor gör dem till ett populärt val för snittblommor. De är också en favoritmatkälla för bin och andra pollinatörer, vilket gör dem till en viktig del av ett hälsosamt och diversifierat ekosystem.

Oavsett om de planteras som ett enskilt exemplar eller i en grupp är syrener ett vackert och lättodlat tillskott till vilken trädgård som helst. Se bara till att ge dem gott om utrymme att växa och en solig plats för att trivas.

Wisteria

Wisteria

Wisteria är en snabbväxande, klättrande vinstock som är känd för sina långa, hängande klasar med doftande lila, blå, rosa eller vita blommor. Wisteria kommer ursprungligen från Asien och sydöstra USA och är ett populärt val för trädgårdar i tempererade klimat.

I trädgården odlas wisteria ofta på en spaljé, en pilast eller en pergola, där den kan tränas att klättra och täcka stora områden med sitt frodiga bladverk och sina prunkande blommor. Wisteria kan också odlas som en fristående buske eller som en trädgårdsväxt, även om den oftast odlas som en klätterväxt.

Wisteria föredrar full sol till halvskugga och väldränerad jord, och den kan vara ganska kraftig, så det är viktigt att ge den tillräckligt med utrymme att växa och att beskära den regelbundet för att kontrollera dess storlek och form. Wisteria är också känd för sina långa, träiga stjälkar, som kan bli tjocka och tunga, så det är viktigt att se till att den struktur som den växer på är robust och väl understödd.

Wisteria är en vacker och iögonfallande växt som kan ge en romantisk och exotisk touch till vilken trädgård som helst. Vare sig den odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering kommer wisteria garanterat att göra ett uttalande med sina långa, väldoftande blommor och frodiga bladverk.

Hortensia

Hortensia

Hortensia är en populär blommande buske som uppskattas för sina stora, runda klasar med blommor som kan vara rosa, blåa, lila eller vita, beroende på sort och jordförhållanden. Hortensior är inhemska i Asien och Nordamerika och odlas i stor utsträckning i tempererade klimat runt om i världen.

I trädgården används hortensior ofta som accentväxter, gränsbuskar eller grundväxter. De passar bra i skogsträdgårdar, stugträdgårdar och blandade buskbäddar, och de kan planteras i massor för att ge en fantastisk uppvisning. Hortensior föredrar halvskugga till full sol och fuktig, väldränerad jord, och de kan bli ganska stora, så det är viktigt att ge dem tillräckligt med utrymme för att sprida sig och mogna.

Hortensior blommar sent på våren till mitten av sommaren, och deras stora blomklasar gör dem till ett populärt val för snittblomsarrangemang. De är också attraktiva för pollinatörer, som bin och fjärilar, vilket gör dem till en viktig del av ett hälsosamt och varierat ekosystem.

Oavsett om hortensiorna odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är de ett vackert och lättodlat tillskott i alla trädgårdar. Med sina stora, prunkande blommor och frodiga bladverk ger de garanterat en touch av skönhet och elegans till varje landskap.

Veronika

Veronika

Veronika, även känd som Speedwell, är ett släkte av blommande växter som omfattar både perenner och annueller. Veronikas blommor kan vara blå, lila, rosa eller vita, och de har en spikliknande form som gör dem till ett populärt val för snitt och arrangemang.

I trädgården används Veronika ofta som en kantväxt eller marktäckare, eller som en accent i blandade rabatter och klippträdgårdar. Den passar också bra i stugträdgårdar och vildblomsängar, och den är ett utmärkt val för att locka till sig pollinatörer, som bin och fjärilar.

Veronikablommor föredrar full sol till halvskugga och väldränerad jord. Det är en tålig växt som är lätt att odla och sköta, och den tål ett brett spektrum av jordtyper och förhållanden. Veronika är också torktolerant när den väl är etablerad, vilket gör den till ett bra val för trädgårdar med lite underhåll.

Oavsett om den odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är Veronika ett vackert och mångsidigt tillskott till alla trädgårdar. Med sina spikar av livliga, färgglada blommor och sitt attraktiva bladverk kommer den garanterat att ge en touch av skönhet och intresse till vilket landskap som helst.

Klematis

Klematis

Klematis är ett släkte av blommande vinstockar som är uppskattade för sina stora, prunkande blommor och attraktiva, ofta doftande, blommor. Klematisblommorna kan vara blå, lila, rosa, röda, vita eller gula, och de kan vara enkla eller dubbla, beroende på sort.

I trädgården odlas klematis ofta på en spaljé, en pilast eller ett staket, där den kan tränas att klättra och täcka stora områden med sitt frodiga bladverk och sina fantastiska blommor. Clematis passar också bra i blandade rabatter och stugträdgårdar, och den kan användas för att ge vertikalt intresse och en färgklick i alla landskap.

Klematis föredrar full sol till halvskugga och väldränerad jord, och den kan vara ganska kraftig, så det är viktigt att ge den tillräckligt med utrymme att växa och att beskära den regelbundet för att kontrollera dess storlek och form. Klematis är också känd för sina delikata, ofta doftande, blommor, vilket gör den till ett populärt val för snittblomsarrangemang.

Klematis är en vacker och iögonfallande växt som kan ge en romantisk och exotisk touch till vilken trädgård som helst, oavsett om den odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering. Med sina stora, prunkande blommor och frodiga bladverk kommer den garanterat att göra ett uttalande och ge en touch av skönhet och elegans till vilket landskap som helst.

Fingerborgsblomma

Fingerborgsblomma

Fingerborgsblommor är ett släkte av tvååriga eller fleråriga växter som är kända för sina höga spikar med rörformiga, ofta doftande, blommor. Blommorna på fingerborg kan vara lila, rosa, gula, vita eller röda och är ett populärt val för snitt och arrangemang.

I trädgården används fingerborgsblommor ofta som en bakgrundsväxt eller som en accent i blandade rabatter och stugträdgårdar. Den passar också bra i skogsträdgårdar och naturaliserade områden, och den kan planteras i massor för att ge en fantastisk uppvisning. Fingerborg föredrar halvskugga till full sol och väldränerad jord, och den kan bli ganska hög, upp till två meter eller mer, beroende på sort.

Fingerborgsblommor är också känd för sitt attraktiva bladverk, som kan vara antingen mjukt och dunigt eller glansigt och grönt, beroende på sort. Den är också en viktig födokälla för pollinatörer, som bin och fjärilar, vilket gör den till en viktig del av ett hälsosamt och diversifierat ekosystem.

Vare sig den odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är fingerborgsblomman ett vackert och lättodlat tillskott till vilken trädgård som helst. Med sina höga spikar av livliga, färgglada blommor och sitt attraktiva bladverk kommer den garanterat att ge en touch av skönhet och intresse till vilket landskap som helst.

Lavendel

Lavendel

Lavendel är en doftande, vintergrön buske som är känd för sina små lila, blå eller vita blommor. Lavendel kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och odlas allmänt i tempererade klimat runt om i världen för sin doftande olja och sitt attraktiva, lättskötta bladverk.

I trädgården används lavendel ofta som en kantväxt, accentväxt eller i massplanteringar, och den passar bra i örtträdgårdar, stugträdgårdar och klippträdgårdar. Lavendel föredrar full sol och väldränerad jord, och den tål ett stort antal olika jordarter och förhållanden.

Lavendel blommar sent på våren och tidigt på sommaren, och dess doftande blommor gör den till ett populärt val för snittblommor och för att locka pollinatörer, som bin och fjärilar, till trädgården. Lavendel används också i potpurris och påsar, och dess doftande olja används i parfymer, tvålar och andra produkter för personlig vård.

Oavsett om den odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är lavendel ett vackert och lättodlat tillskott till vilken trädgård som helst. Med sina väldoftande blommor, attraktiva bladverk och sin låga underhållsnivå kommer den garanterat att ge en touch av skönhet, doft och avkoppling till alla landskap.

Salvia

Salvia

Salvia är ett stort och mångsidigt släkte av blommande växter som omfattar både perenner och annueller. Salvias blommor kan vara blå, lila, röda, rosa eller vita och är kända för sina prunkande, ofta väldoftande blommor.

I trädgården används salvia ofta som en kantväxt, accentväxt eller i massplanteringar, och den passar bra i örtträdgårdar, stugträdgårdar och blandade rabatter. Salvia föredrar full sol till halvskugga och väldränerad jord, och den kan tolerera många olika jordtyper och förhållanden.

Salvia blommar från vår till höst, beroende på sort, och dess prunkande blommor gör den till ett populärt val för snittblommor och för att locka pollinatörer, som bin och fjärilar, till trädgården. Salvia är också en lättskött växt som är lätt att odla och sköta, vilket gör den till ett bra val för trädgårdsmästare med alla nivåer av erfarenhet.

Vare sig den odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är salvia ett vackert och mångsidigt tillskott i alla trädgårdar. Med sina prunkande blommor, attraktiva bladverk och sitt låga underhållsbehov kommer den garanterat att ge en touch av skönhet, färg och intresse till varje landskap.

Aster

Aster

Aster är ett släkte av blommande växter som är kända för sina pråliga, tusensköna blommor i olika färger, bland annat lila, blått, rosa, vitt och gult. Astrar är inhemska i Nordamerika och odlas i stor utsträckning i tempererade klimat runt om i världen.

I trädgården används aster ofta som kantväxter, accentväxter eller i massplanteringar, och de passar bra i stugträdgårdar, vildblomsängar och blandade rabatter. Aster föredrar full sol till halvskugga och väldränerad jord, och de kan tolerera många olika jordtyper och förhållanden.

Aster blommar från sensommaren till hösten och ger en färgklick och ett intresse i trädgården när många andra växter har blommat färdigt. De är också ett populärt val för snittblomsarrangemang, och de är en viktig födokälla för pollinatörer, som bin och fjärilar, vilket gör dem till en viktig del av ett hälsosamt och varierat ekosystem.

Oavsett om de odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är aster ett vackert och lättodlat tillskott till vilken trädgård som helst. Med sina prunkande blommor, attraktiva bladverk och långvariga färger kommer de garanterat att ge en touch av skönhet och intresse till varje landskap.

Afrikanska violet

Afrikanska violer

Afrikanska violet är en populär blommande inomhusväxt som är känd för sina små, sammetsliknande blad och sina klasar av fina, lila, blå, rosa eller vita blommor. Afrikanska violor är inhemska i tropiska områden i Afrika, men de har odlats och hybridiserats i stor utsträckning för hemmamarknaden och växthusmarknaden.

När det gäller placering klarar sig afrikanska violetter bra i ljust, indirekt ljus och föredrar en varm, fuktig miljö. De kan odlas i krukor eller i en speciell jordblandning för afrikanska violetter, och de bör vattnas underifrån så att vattnet absorberas i jorden, snarare än att hälla vatten direkt på bladen.

Afrikanska violor är växter med lite underhåll som är lätta att odla och sköta, vilket gör dem till ett populärt val för trädgårdsmästare på alla nivåer av erfarenhet. De finns också i ett brett utbud av färger, storlekar och former, vilket gör att du kan välja den perfekta växten som passar dina behov och din inredning.

Oavsett om de odlas som ett enskilt exemplar eller i en grupp är afrikanska violetter ett vackert och lättodlat tillägg till alla inomhusutrymmen. Med sina delikata blommor och frodiga bladverk kommer de garanterat att ge en touch av färg och liv till varje hem eller kontor.

Blåklockor

Blåklockor

Klockblommor, även kända som Campanula, är ett släkte av blommande växter som är kända för sina klockformade blommor som finns i en rad olika färger, inklusive lila, blått, rosa, vitt och gult. Klockblommor är inhemska i tempererade områden på norra halvklotet, men de har odlats och naturaliserats i stor utsträckning i många andra delar av världen.

I trädgården används klockblommor ofta som kantväxter, accentväxter eller i massplanteringar, och de passar bra i stugträdgårdar, vildblomsängar och blandade rabatter. Klockblommor föredrar full sol till halvskugga och väldränerad jord, och de kan tolerera ett brett spektrum av jordtyper och förhållanden.

Klockblommor blommar från sen vår till höst, beroende på sort, och deras delikata, klockformade blommor gör dem till ett populärt val för snittblomsarrangemang och för att locka pollinatörer, som bin och fjärilar, till trädgården. Klockblommor är också lättskötta växter som är lätta att odla och sköta, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare på alla nivåer av erfarenhet.

Vare sig de odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är klockblommor ett vackert och lättodlat tillskott till vilken trädgård som helst. Med sina delikata blommor och attraktiva bladverk kommer de garanterat att ge en touch av skönhet och intresse till varje landskap.

Rosor

Rosor

Arvrosor är gamla, ofta antika, rosor som har gått i arv från generation till generation. Dessa rosor är uppskattade för sin skönhet, doft och rika historia, och de kan omfatta arter av rosor, gamla trädgårdsrosor och antika hybridrosor.

I trädgården kan arvegodsrosor användas som fokusväxter, accentväxter eller i massplanteringar, och de lämpar sig väl för stugträdgårdar, rosenträdgårdar och blandade rabatter. Arvrosor föredrar full sol till halvskugga och väldränerad jord, och de kan tolerera ett brett spektrum av jordarter och förhållanden.

Arvrosor blommar från vår till höst, beroende på sort, och deras prunkande, ofta doftande, blommor gör dem till ett populärt val för snittblommor och för att locka pollinatörer, som bin och fjärilar, till trädgården. Rosor är också växter som kräver lite underhåll och som är lätta att odla och sköta, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare på alla nivåer av erfarenhet.

Oavsett om de odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är arvegodsrosor ett vackert och romantiskt tillskott i alla trädgårdar. Med sina prunkande blommor, rika doft och djupa historia kommer de garanterat att ge en touch av skönhet och nostalgi till alla landskap.

Verbena

Verbena

Verbena är ett släkte av blommande växter som är kända för sina klasar av små, färgglada blommor i lila, blå, rosa, röda och vita nyanser. Verbena är infödd i Amerika, men den har odlats och naturaliserats i stor utsträckning i många andra delar av världen.

I trädgården används verbena ofta som en kantväxt, marktäckare eller i massplanteringar, och den passar bra i stugträdgårdar, stenträdgårdar och blandade rabatter. Verbena föredrar full sol till halvskugga och väldränerad jord, och den kan tolerera ett brett spektrum av jordtyper och förhållanden.

Verbena blommar från vår till höst, beroende på sort, och dess prunkande blomklasar gör den till ett populärt val för snittblomsarrangemang och för att locka pollinatörer, som bin och fjärilar, till trädgården. Verbena är också en lättskött växt som är lätt att odla och sköta, vilket gör den till ett bra val för trädgårdsmästare med alla nivåer av erfarenhet.

Vare sig den odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är verbena ett vackert och lättodlat tillskott i alla trädgårdar. Med sina prunkande blomklasar och attraktiva bladverk kommer den garanterat att ge en touch av skönhet och färg till varje landskap.

Viol (Pansy)

Viol (Pansy)

Viol är en typ av blommande växter som är kända för sina färgglada, ofta starkt markerade, blommor som finns i en rad olika färger, bland annat lila, blått, gult, vitt och rött. Viol är inhemska i Europa och Asien, men de har odlats och hybridiserats i stor utsträckning för marknaden för prydnadsträdgårdar.

I trädgården används Viol ofta som rabattväxter, krukväxter eller som accentväxter i blandade rabatter. De lämpar sig väl för vår- och höstträdgårdar, och de tål ett brett spektrum av jordtyper och förhållanden, inklusive halvskugga och svala temperaturer.

Viol blommar från vår till höst, beroende på sort, och deras pråliga, starkt markerade blommor gör dem till ett populärt val för snittblommor och för att ge färg åt trädgården. Viol är också växter som kräver lite underhåll och är lätta att odla och sköta, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare på alla nivåer av erfarenhet.

Oavsett om de odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är Viol ett vackert och lättodlat tillskott i alla trädgårdar. Med sina färgglada blommor och attraktiva bladverk kommer de garanterat att ge en touch av skönhet och intresse till varje landskap.

Luktärta

Luktärta

Luktärta är en typ av blommande växt som är känd för sina doftande, prunkande blommor i olika färger, bland annat lila, rosa, rött, vitt och blått. Sockerärtorna är inhemska i Italien, men de har odlats och hybridiserats i stor utsträckning för marknaden för prydnadsträdgårdar.

I trädgården används luktärtor ofta som klätterväxter, som tränas för att växa uppför spaljéer, staket eller hållare, och de passar bra i stugträdgårdar, vildblomsängar och blandade rabatter. Ärtväxter föredrar full sol och väldränerad jord, och de tål ett stort antal olika jordarter och förhållanden.

Luktärtor blommar från vår till sommar, och deras doftande, prunkande blommor gör dem till ett populärt val för snittblomsarrangemang och för att locka pollinatörer, som bin och fjärilar, till trädgården. Luktärtor är också växter som kräver lite underhåll och som är lätta att odla och sköta, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsmästare på alla nivåer av erfarenhet.

Vare sig de odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är luktärtor ett vackert och väldoftande tillskott i alla trädgårdar. Med sina prunkande blommor och attraktiva bladverk kommer de garanterat att ge en touch av skönhet och romantik till varje landskap.

Petunia

Petunia

Petunior är en typ av blommande växter som är kända för sina pråliga, trumpetformade blommor som finns i många olika färger, bland annat lila, rosa, röd, vit, gul och blå. Petunior kommer ursprungligen från Sydamerika, men de har odlats och hybridiserats i stor utsträckning för marknaden för prydnadsträdgårdar.

I trädgården används petunior ofta som rabattväxter, containerväxter eller som accentväxter i blandade rabatter. De är väl lämpade för full sol och väldränerad jord, och de kan tolerera ett brett spektrum av jordtyper och förhållanden.

Petunior blommar från vår till höst, beroende på sort, och deras prunkande, färgglada blommor gör dem till ett populärt val för snittblomsarrangemang och för att ge färg åt trädgården. Petunior är också lättskötta växter som är lätta att odla och sköta, vilket gör dem till ett bra val för trädgårdsodlare med alla nivåer av erfarenhet.

Oavsett om de odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är petunior ett vackert och lättodlat tillskott till vilken trädgård som helst. Med sina prunkande blommor och attraktiva bladverk kommer de garanterat att ge en touch av skönhet och färg till alla landskap.

Buddleja

Buddleja

Buddleja, även känd som fjärilsbusken, är en typ av blommande buske som är känd för sina långa, smala spikar med färgglada blommor i lila, blå, rosa och vita nyanser. Buddleja kommer ursprungligen från Asien, men har odlats och naturaliserats i många andra delar av världen.

I trädgården används Buddleja ofta som en specimenväxt, accentväxt eller i massplanteringar, och den lämpar sig väl för stugträdgårdar, vildblomsängar och blandade rabatter. Buddleja föredrar full sol och väldränerad jord, och den kan tolerera ett brett spektrum av jordtyper och förhållanden.

Buddlejablommar från sen vår till höst, och dess långa spikar av färgglada blommor gör den till ett populärt val för att locka pollinatörer, som bin och fjärilar, till trädgården. Buddleja är också en växt som kräver lite underhåll och som är lätt att odla och sköta, vilket gör den till ett bra val för trädgårdsmästare på alla nivåer av erfarenhet.

Buddleja är ett vackert och mångsidigt tillskott till alla trädgårdar, oavsett om den odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering. Med sina prunkande blomspetsar och attraktiva bladverk kommer den garanterat att ge en touch av skönhet och intresse till varje landskap.

Stormhatt

Stormhatt

Stormhatt, även känd som Aconitum, är en typ av blommande växt som är känd för sina höga spikar med huva, ofta blå eller lila, blommor. Monkshood är infödd på det norra halvklotet, men den har odlats och naturaliserats i stor utsträckning i många andra delar av världen.

I trädgården används den ofta som en specimenväxt, accentväxt eller i massplanteringar, och den lämpar sig väl för stugträdgårdar, vildblomsängar och blandade rabatter. Monkshood föredrar halv- till fullskugga och väldränerad jord, och den kan tolerera ett brett spektrum av jordtyper och förhållanden.

Stormhatt blommar från sensommaren till hösten, och dess höga spikar med huva gör den till ett populärt val för att ge höjd och intresse i trädgården. Stormhatt är också en lättskött växt som är lätt att odla och sköta, vilket gör den till ett bra val för trädgårdsmästare med alla nivåer av erfarenhet.

Det är dock viktigt att notera att monkshood är mycket giftig och bör hanteras med försiktighet. Alla delar av växten är giftiga om de intas, och saften kan orsaka hudirritation, så det är viktigt att bära handskar när man hanterar växten.

Vare sig den odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är Stormhatt ett vackert och slående tillskott till vilken trädgård som helst. Med sina höga toppar av huvaformade blommor och attraktiva bladverk kommer den garanterat att ge en touch av skönhet och intresse till varje landskap.

Cleome

Cleome

Cleome, även kallad spindelblomma, är en typ av blommande växt som är känd för sina höga spikar med prunkande, ofta rosa, lila eller vita, blommor som är omgivna av långa, spindelformade ståndare. Cleome kommer ursprungligen från Sydamerika, men den har odlats och naturaliserats i stor utsträckning i många andra delar av världen.

I trädgården används Cleome ofta som en specimenväxt, accentväxt eller i massplanteringar, och den passar bra i stugträdgårdar, vildblomsängar och blandade rabatter. Cleome föredrar full sol och väldränerad jord, och den kan tolerera ett brett spektrum av jordtyper och förhållanden.

Cleome blommar från sommaren till hösten, och dess höga spikar med prunkande blommor gör den till ett populärt val för att ge höjd och intresse i trädgården. Cleome är också en lättskött växt som är lätt att odla och sköta, vilket gör den till ett bra val för trädgårdsmästare med alla nivåer av erfarenhet.

Oavsett om den odlas som en fokuspunkt eller som en del av en blandad plantering är cleome ett vackert och lättodlat tillskott i alla trädgårdar. Med sina höga spikar av prunkande blommor och attraktiva bladverk kommer den garanterat att ge en touch av skönhet och intresse till vilket landskap som helst.