Daglilja (Hemerocallis) – Skötselråd & Planteringsguide

Skriven Av Lillaflora  |  Blomma, Skötselguide 

Dagliljor är vackra och lättodlade perenna blommor som kan ge färg och textur åt alla trädgårdar och landskap. Med sina attraktiva blommor i många olika färger, former och storlekar är dagliljor ett populärt val för både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare.

I den här guiden tar vi upp allt du behöver veta om dagliljor, bland annat hur du väljer rätt sort, hur du planterar och tar hand om dem samt hur du förökar och delar dem för att säkerställa en sund tillväxt och vackra blommor år efter år. Vare sig du är en erfaren trädgårdsmästare eller nybörjare kommer den här guiden att ge dig all den information du behöver för att lyckas odla och njuta av dagliljor i din egen trädgård.

Snabbfakta Om Daglilja

  • Botaniskt Namn: Hemerocallis
  • Andra Namn: Daglilja
  • Växtfamilj: Asphodelaceae
  • Giftighet: Inte giftig för människor, men giftig för katter
fina daglilja odla

Om Daglilja

Daglilja - Ursprung

Dagliljor (Hemerocallis spp.) är ett släkte av blommande växter som är inhemska i Asien, främst Kina, Japan och Korea. De har odlats i tusentals år och var mycket uppskattade i gamla kinesiska och japanska trädgårdar för sin dekorativa skönhet och sina medicinska egenskaper. Dagliljor introducerades till Europa på 1500-talet och de blev snabbt populära på grund av sin härdighet och enkla skötsel.

I sin naturliga miljö växer dagliljor i många olika miljöer, från fuktiga ängar och flodstränder till torra bergssidor och klippor. De är anpassade till många olika jordarter och kan överleva i både full sol och halvskugga. Dagliljor har utvecklats till att vara mycket motståndskraftiga mot miljöstress, vilket har hjälpt dem att bli en av de mest populära och mångsidiga prydnadsväxterna i den moderna trädgårdsodlingen. Idag odlas dagliljor över hela världen och deras fantastiska blomning kan ses i trädgårdar, parker och landskap i nästan alla hörn av världen.

Daglilja - Utseende

Dagliljor är en fantastisk och varierad grupp blommor som finns i många olika färger, former och storlekar. De har fått sitt namn på grund av sitt unika blomningsmönster - varje blomma varar vanligtvis bara en enda dag, men växten producerar nya blommor kontinuerligt under hela växtsäsongen.

De enskilda blommorna på en daglilja är trumpetformade och har sex kronblad, med en distinkt central kägelformad reproduktionsstruktur som kallas pistill. Kronbladen är vanligtvis arrangerade i ett radiellt mönster runt pistillet, och de kan vara antingen släta eller ruffiga längs kanterna, beroende på sorten. Dagliljor finns i många olika färger, bland annat gula, orange, röda, rosa och lila nyanser, samt två- och flerfärgade sorter. Dagliljordens blad är också attraktiva, med långa, smala, gräsliknande blad som bildar en klump vid växtens bas.

Överhuvudtaget gör dagliljordens skönhet och mångfald dem till en favorit bland trädgårdsmästare och växtentusiaster runt om i världen.

Plantering Av Daglilja

Att plantera dagliljor för första gången är en relativt enkel process, men det finns några saker att tänka på för att lyckas.

Det första steget är att välja en växtplats som får minst sex timmars direkt solljus varje dag och har väldränerande jord.

Innan du planterar är det en bra idé att komplettera jorden med organiskt material, till exempel kompost eller gammal gödsel, för att förbättra dränering och bördighet.

När du planterar gräver du ett hål som är ungefär dubbelt så brett som rotklumpen och tillräckligt djupt så att rotklumpens överkant ligger i nivå med den omgivande jorden.

Placera försiktigt plantan i hålet och fyll på med jord, varvid du stampar ner den lätt under tiden.

Vattna plantan väl efter planteringen och fortsätt att vattna regelbundet, så att jorden hålls fuktig men inte vattenmättad.

Dagliljor är relativt lättskötta växter, men de gynnas av att gödslas då och då och att man dödar bort de förbrukade blommorna för att främja en kontinuerlig blomning.

daglilja besvär odla

Daglilja - Skötselråd & Guide

Daglilja kan vara lite krånglig att ta hand om som nybörjare, men med rätt tips kan du säkerställa att den håller sig hälsosam och livlig.

Daglilja & Solljus

Dagliljor föredrar att planteras på en plats som får minst sex timmars direkt solljus varje dag. Full sol är faktiskt nödvändigt för att dagliljor ska få sin bästa blomning.

Men de kan också tolerera halvskugga, särskilt i varma klimat eller på eftermiddagen när solen är som starkast. Om du planterar dagliljor i ett område som får mindre än sex timmars direkt solljus per dag är det bäst att välja sorter som är särskilt framtagna för att tåla skugga.

Om dina dagliljor däremot står på en plats som får mer än sex timmars direkt solljus kan du behöva ge dem visst skydd under den varmaste delen av dagen, till exempel med en lätt skuggduk eller genom att plantera dem i närheten av högre växter som kan ge viss skugga.

På det hela taget är dagliljor anpassningsbara växter som kan trivas i en rad olika ljusförhållanden, men för bästa blomning är det viktigt att ge dem rätt mängd solljus för deras behov.

Mer Läsning: Hur Mycket Solljus Behöver Mina Växter?

Daglilja & Vatten

Dagliljor är generellt sett lättskötta växter som inte kräver mycket vatten, men de behöver vattnas regelbundet för att hålla sig friska och få sin bästa blomning. När du planterar dagliljor är det viktigt att se till att jorden är väldränerad, eftersom de inte tål vattenmättade förhållanden.

Dagliljor föredrar att hållas konstant fuktiga men inte överdrivet blöta, så det är bäst att vattna djupt och sällan i stället för att ge dem ofta ytliga vattningar. Under perioder av torka är det viktigt att vattna dagliljor regelbundet för att förebygga stress och säkerställa en sund tillväxt.

Å andra sidan kan övervattning leda till rotröta och andra problem, så det är viktigt att inte vattna dem för mycket. En bra tumregel är att vattna dagliljor när den översta centimetern jord känns torr vid beröring.

Generellt sett kan dagliljor anpassa sig till en rad olika fuktförhållanden, men konsekvent och lämplig vattning är nyckeln till deras allmänna hälsa och vitalitet.

Beroende på vilken växt det handlar om kan du behöva en större eller mindre vattenkanna att vattna växterna med. Känner du dig fortfarande osäker på om du vattnar tillräckligt mycket kan en fuktmätare för jord vara en bra investering för att kolla av fuktigheten i jorden.

Ett smidigt sätt att slippa vattna din växt lika mycket är att använda dig av självvattnande krukor eller en kapillärmatta - vilket är två lösningar som automatiskt kommer att vattna din planta - utan att du behöver göra det själv.

Mer Läsning: Hur Mycket Ska Jag Vattna Mina Växter?

Daglilja & Jord

Dagliljor är anpassningsbara växter som kan växa i en mängd olika jordarter, men de trivs bäst i väldränerande jord som är rik på organiskt material.

Innan du planterar dagliljor är det viktigt att förbereda jorden genom att införliva kompost, gammal gödsel eller andra organiska material för att förbättra jordstrukturen och bördigheten. Dagliljor föredrar en lätt sur till neutral jord med ett pH-värde mellan 6,0 och 7,0. Det är också en bra idé att regelbundet testa jordens pH-värde och näringsnivåer för att se till att jorden ligger inom det lämpliga intervallet.

Dagliljor kan tolerera en rad olika jordstrukturer, från sand- till lerjordar, men det är viktigt att se till att jorden är väldränerad för att förhindra vattenmättnad, vilket kan leda till rotröta och andra problem. Om din jord är tung eller dåligt dränerad kan du komplettera den med grov sand eller perlit för att förbättra dräneringen.

I allmänhet är dagliljor anpassningsbara växter som kan växa i en rad olika jordtyper, men om du ser till att jorden är väldränerande och rik på organiskt material kan du främja en sund tillväxt och riklig blomning.

Mer Läsning: Hur Du Väljer Rätt Typ Av Jord

Daglilja & Temperatur

Dagliljor är tåliga och anpassningsbara växter som kan tolerera många olika temperaturer, men det optimala odlingsområdet är mellan 15 och 27 °C (60 och 80 °F).

De tål både varma och kalla temperaturer, men extrem värme eller kyla kan orsaka stress och påverka deras blomningspotential. I varma klimat är det bäst att plantera dagliljor på en plats som får lite eftermiddagsskugga för att skydda dem från den intensiva middagssolen.

I kallare klimat kan dagliljor överleva temperaturer så låga som -40 °C med rätt vinterskydd, t.ex. med mulching runt plantans bas för att isolera rötterna.

På det hela taget är dagliljor anpassningsbara till en rad olika temperaturer och kan trivas i de flesta klimat med lämplig skötsel och skydd under extrema förhållanden.

Daglilja & Luftfuktighet

Dagliljor tål relativt bra fukt, men för mycket fukt kan öka risken för svampsjukdomar som bladfläcksjuka och kronröta.

I fuktiga klimat är det viktigt att plantera dagliljor på en plats med god luftcirkulation för att minska risken för svampsjukdomar. Detta kan man uppnå genom att placera plantorna med rätt avstånd och genom att plantera dem på en plats som får en viss bris.

Dessutom är det en bra idé att vattna växterna vid basen, snarare än ovanifrån, för att undvika att blöta bladverket. Om du märker några tecken på svampsjukdom, till exempel gula eller bruna fläckar på bladen eller vissnande blad, är det viktigt att agera snabbt för att förhindra att sjukdomen sprids. Detta kan uppnås genom att ta bort angripna blad och behandla växten med ett lämpligt svampmedel.

Om du vill öka luftfuktigheten för dina växter kan vi starkt rekommendera att köpa en bra luftfuktare för växter, alternativt kan du du göra din egen fuktbricka eller köpa växter som har fuktgivande egenskaper.

Daglilja & Beskräning

Daylilies kräver minimal beskärning, men det är viktigt att klippa bort döda blommor för att uppmuntra till fortsatt blomning och för att hålla plantan snygg.

När blommorna har bleknat och torkat klipper du helt enkelt av blomstjälken ner till plantans bas. Detta hjälper till att omdirigera växtens energi till ny tillväxt och blomning. Dessutom kan du ta bort döda eller skadade blad vid behov under hela växtsäsongen för att förbättra växtens utseende och allmänna hälsa.

Det är dock viktigt att inte klippa bort bladverket för mycket, eftersom bladen behövs för att producera energi genom fotosyntesen, vilket hjälper växten att växa och blomma. På hösten, när växten har blommat färdigt för säsongen, är det en bra idé att klippa tillbaka bladverket till några centimeter ovanför marken för att förbereda växten för vintervila.

Överlag kräver dagliljor minimalt med beskärning, men genom att ta bort döda blommor och döda eller skadade blad vid behov kan man främja en sund tillväxt och fortsatt blomning.

Daglilja & Omplantering

Dagliljor kan förökas genom en rad olika metoder, inklusive delning, fröspridning och vävnadskultur.

Delning är den vanligaste förökningsmetoden och innebär att plantan delas upp i flera klumpar. Detta kan göras på våren eller hösten, när växten inte blommar. Gräv helt enkelt upp plantan och dela upp klumparna, och se till att varje delning har friska rötter och minst en fläkt av blad. Plantera om delarna omedelbart och vattna ordentligt för att hjälpa dem att etablera sig.

En annan metod för förökning är genom fröspridning, men denna process kan ta längre tid och är mindre tillförlitlig än delning. Frön kan samlas in från förbrukade blommor, sås i en krukväxtblandning och hållas fuktiga och varma tills de gror.

Vävnadskultur är en mer avancerad förökningsmetod som innebär att man tar små vävnadsbitar från växten och odlar dem i en laboratoriemiljö. Denna metod används ofta av kommersiella odlare för att producera stora mängder genetiskt identiska växter.

På det hela taget är dagliljor relativt lätta att föröka, och delning är den vanligaste och mest tillförlitliga metoden för hemträdgårdsodlare.

fina blommor Dagliljan (Hemerocallis)

Daglilja - Sjukdomar & Besvär

Dagliljor är generellt sett lättskötta växter, men de kan vara känsliga för några vanliga problem och sjukdomar.

Ett av de vanligaste problemen är skadedjursangrepp, t.ex. bladlöss, spinnkvalster och trips, som kan äta på växtens blad och stjälkar och orsaka missfärgning och förvrängning. Dessa skadedjur kan behandlas med insekticidisk tvål eller neemolja.

Dagliljor kan också vara mottagliga för svampsjukdomar, t.ex. bladfläcksjuka och kronröta, som kan orsakas av överdriven fukt eller dålig luftcirkulation. Dessa sjukdomar kan förebyggas genom att ge god dränering, placera plantorna på rätt avstånd och ta bort angripna blad.

Dessutom kan dagliljor vara känsliga för rost, en svampsjukdom som orsakar gula eller orange fläckar på bladverket. Rost kan behandlas med ett svampmedel, men det är viktigt att ta bort alla angripna blad för att förhindra att sjukdomen sprids.

Slutligen kan rådjur och andra vilda djur lockas till dagliljor eftersom de är en välsmakande godbit. För att förhindra skador kan det vara nödvändigt att installera stängsel eller andra barriärer för att skydda växterna.

På det hela taget är dagliljor relativt lättskötta växter, men rätt skötsel och vaksamhet kan hjälpa till att förebygga och behandla eventuella problem eller sjukdomar som kan uppstå.

Typer Av Daglilja

Här är fem av de mest populära typerna av dagliljor:

  1. Stella de Oro: Den här är en av de mest populära dagliljerna, uppskattad för sina ljusa gul-guldfärgade blommor som visas hela sommaren. Det är en lättskött växt som är idealisk för rabatter, stenpartier eller containerplanteringar.
  2. Lycklig återkomst: Happy Returns är en annan populär gul daglilja som är känd för sin rikliga blomning och producerar massor av ljusgula blommor på kompakta, buskiga plantor. Den är ett utmärkt val för trädgårdar och rabatter som kräver lite underhåll.
  3. Ursäkta mig: Denna daglilja är en favorit för sina djupröda, rufsiga blommor som dyker upp från mitten till slutet av sommaren. Det är en kompakt växt som är idealisk för mindre trädgårdar, behållare eller som accentväxt.
  4. Kwanso: Denna daglilja är en dubbelblommig sort med ljusorange blommor som är spräckliga med rött. Det är en kraftig växt som snabbt kan bilda stora klumpar, vilket gör den till ett bra val för naturalisering.
  5. Rosy Returns: Den här dagliljan är känd för sina fina rosa blomningar som visas i överflöd under hela sommaren. Det är en kompakt växt som är idealisk för behållare, rabatter eller massplanteringar. Rosy Returns är också en återblommande sort, vilket innebär att den kommer att producera flera blomningar under hela växtsäsongen.

Vanliga Frågor Om Daglilja

Vad är dagliljor?

Dagliljor (Hemerocallis spp.) är ett släkte av blommande växter med ursprung i Asien som har odlats i tusentals år för sin prydnadsskönhet.

Hur tar jag hand om dagliljor?

Dagliljor är relativt lättskötta växter som kräver väldränerande jord, full sol och regelbunden vattning. De gynnas av tillfällig gödsling och av att man avlägsnar döda blommor för att främja en kontinuerlig blomning. Dagliljor är också relativt tåliga och anpassningsbara till olika temperaturer och växtförhållanden.

Hur förökar jag dagliljor?

Dagliljor kan förökas genom delning, fröspridning eller vävnadskultur. Delning är den vanligaste och mest tillförlitliga metoden för hemträdgårdsmästare och innebär att plantan delas upp i flera klumpar.

Vilka är de vanligaste problemen och sjukdomarna hos dagliljor?

Dagliljor kan vara känsliga för skadedjursangrepp, t.ex. bladlöss och spindelmider, samt svampsjukdomar, t.ex. bladfläcksjuka och rost. Rådjur och andra vilda djur kan också lockas till dagliljor.

När blommar dagliljor?

Dagliljor blommar vanligtvis från mitten till slutet av sommaren, även om vissa sorter kan blomma tidigare eller senare på säsongen. De flesta dagliljor blommar en enda dag, men växten producerar nya blommor kontinuerligt under hela växtsäsongen.