Freesia – Skötselråd & Växtguide

Skriven Av Lillaflora  |  Guide, Växter 

Freesias är vackra och väldoftande blommor som är populära för sina färgglada blommor och delikata kronblad. Dessa vackra blommor är lätta att odla och ta hand om, vilket gör dem till ett bra val för både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare.

Om du är intresserad av att lägga till freesias i din trädgård eller inomhus, kommer den här guiden att ge dig all information du behöver för att odla och ta hand om dessa vackra växter. Från planteringstips till vattning och gödsling - den här guiden hjälper dig att skapa en blomstrande freesia-trädgård som kommer att lysa upp ditt rum med sina livliga färger och sin söta doft.

Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller bara har börjat, kommer den här guiden att hjälpa dig att framgångsrikt odla och njuta av freesior under hela säsongen.

Snabbfakta Om Freesia

 • Botaniskt Namn: Freesia
 • Andra Namn: Freesia
 • Växtfamilj: Iridaceae (svärdsliljeväxter)
 • Giftighet: Inte giftig för människor eller djur

Om Freesia

Freesia växt blomma rosa

Freesia - Ursprung

Freesias är inhemska i Sydafrika och har fått sitt namn efter den tyske läkaren Friedrich Freese som upptäckte arten på 1800-talet. I sin naturliga miljö växer freesias i sandjord i områden med milda vintrar och torra somrar.

De växer vanligtvis i Cape Floral Kingdom, en region som är känd för sitt mångsidiga och rikliga växtliv. Freesias introducerades först i Europa i slutet av 1800-talet, och deras popularitet spred sig snabbt, vilket ledde till utvecklingen av många nya hybridsorter.

I dag odlas freesias i stor utsträckning runt om i världen och är populära för sin söta doft och sina livliga färger.

Deras naturliga livsmiljö i Sydafrika är hotad på grund av mänsklig aktivitet och klimatförändringar, vilket gör att bevarandet av denna art blir allt viktigare.

Freesia - Utseende

Freesia-blommor är kända för sitt distinkta och eleganta utseende. De har långa, slanka stjälkar som kan bli upp till 35 cm höga, med flera blommor per stjälk. Själva blommorna är trumpetformade, med sex fina kronblad som böjs bakåt och avslöjar blommans inre.

Freesias finns i en rad olika färger, bland annat rosa, röd, orange, gul, vit och lila. Freesia-blommans kronblad är ofta markerade med mörkare linjer eller fläckar, vilket bidrar till deras unika skönhet. Förutom sitt slående utseende är freesias också kända för sin söta, fruktiga doft, som kan fylla ett rum med sin härliga arom.

På det hela taget är freesias en vacker och älskad blomma som kan ge en touch av elegans och charm till vilken trädgård eller vilket blomsterarrangemang som helst.

Plantering Av Freesia

Att plantera freesias för första gången kan vara en rolig och givande upplevelse. Innan du börjar är det viktigt att välja en växtplats som får full sol eller halvskugga och har väldränerande jord.

Freesias bör planteras på hösten för att blomma på våren, och jorden bör förberedas med kompost eller annat organiskt material för att främja en sund tillväxt. Freesia-lökar bör planteras ca 5-7 cm djupt och med 5-7 cm mellanrum, med den spetsiga änden uppåt. Efter planteringen bör jorden vattnas ordentligt, men man bör se till att inte övervattna, eftersom freesia-lökar är benägna att ruttna i blöt jord.

Freesias kan också odlas i krukor, som fylls med en väldränerande pottblandning och placeras på en solig plats. Det är viktigt att hålla jorden fuktig men inte vattensjuk, och att gödsla regelbundet under växtsäsongen med ett balanserat gödselmedel.

Med rätt plantering och skötsel kommer freesias att belöna dig med vackra blommor och ljuvlig doft år efter år.

stor gul Freesia skötselguide

Freesia - Skötselråd & Guide

Freesia är generellt sett ganska enkla att ta hand om som nybörjare, och med rätt tips kan du säkerställa att den håller sig hälsosam och livlig.

Freesia & Solljus

Freesias kräver en måttlig mängd solljus för att växa och blomma framgångsrikt. De bör planteras på en plats som får minst 6 timmars solljus per dag, men de kan också dra nytta av lite skugga under den varmaste delen av dagen.

Freesias som odlas i krukor bör placeras på en solig plats, t.ex. ett fönster i söderläge, men man bör se till att skydda dem från direkt solljus under den varmaste delen av dagen. Om freesiorna inte får tillräckligt med ljus kan de bli långbenta och misslyckas med att producera blommor.

Om de å andra sidan får för mycket solljus kan deras blad bli brända eller vissna. Generellt sett föredrar freesias ljust, indirekt ljus, och de bör odlas på en plats som ger en bra balans mellan solljus och skugga.

Mer Läsning: Hur Mycket Solljus Behöver Mina Växter?

Freesia & Vatten

Det är viktigt att vattna ordentligt för att freesia-plantorna ska vara friska och växa. Freesias kräver regelbunden vattning, men man bör se till att de inte övervattnas, eftersom det kan leda till rotröta och andra problem.

Jorden bör hållas fuktig men inte vattensjuk, och freesior föredrar väldränerande jord som gör att överflödigt vatten snabbt rinner bort. Freesias som odlas i krukor bör vattnas när den översta centimetern av jorden känns torr vid beröring, medan de som odlas i jorden bör vattnas djupt en eller två gånger i veckan, beroende på väderförhållandena.

Under perioder av kraftigt regn kan det vara nödvändigt att minska vattentillförseln för att förhindra att jorden blir vattensjuk. Freesias gynnas också av periodisk gödsling, vilket bör göras var 2-3:e vecka under växtsäsongen med hjälp av ett balanserat gödselmedel.

Beroende på vilken växt det handlar om kan du behöva en större eller mindre vattenkanna att vattna växterna med. Känner du dig fortfarande osäker på om du vattnar tillräckligt mycket kan en fuktmätare för jord vara en bra investering för att kolla av fuktigheten i jorden.

Ett smidigt sätt att slippa vattna din växt lika mycket är att använda dig av självvattnande krukor eller en kapillärmatta - vilekt är två lösningar som automatiskt komemr att vattna din planta - utan att du behvöer göra det själv.

Mer Läsning: Hur Mycket Ska Jag Vattna Mina Växter?

Freesia & Jord

Freesias trivs i väldränerande jord som är rik på organiskt material. De föredrar svagt sur till neutral jord med ett pH-värde på mellan 6,0 och 7,0, och de trivs bäst i lätt sandjord.

Jorden bör förberedas med kompost eller annat organiskt material för att främja en sund tillväxt, och man bör se till att inte övergödsla, eftersom detta kan leda till överdriven bladväxt och färre blommor.

Freesias bör planteras på hösten för att blomma på våren, och jorden bör förberedas flera veckor i förväg så att det organiska materialet kan integreras helt i jorden.

Freesias som odlas i behållare bör planteras i en väldränerande pottblandning som är speciellt framtagen för lökar och kormormer. Om jorden blir för komprimerad eller vattenmättad kan freesias bli mottagliga för rotröta och andra problem, så det är viktigt att övervaka markens fuktnivå och tillhandahålla korrekt dränering för att förhindra dessa problem.

Mer Läsning: Hur Du Väljer Rätt Typ Av Jord

Freesia & Temperatur

Freesias tål i allmänhet ett brett temperaturintervall, men föredrar svalare temperaturer för att växa och blomma väl.

Freesias växer bäst i temperaturer mellan 15 och 20 grader Celcuius under dagen, med nattemperaturer på omkring 7 till 15 grader Celcius. Under de varma sommarmånaderna kan freesias ha nytta av lite skugga eller skydd mot direkt solljus för att förhindra att deras blad blir brända eller vissna.

Freesias är också känsliga för frost och bör skyddas under vintermånaderna i områden med frystemperaturer. När freesias odlas inomhus kan de hållas på en sval plats, t.ex. i ett rum med ett fönster mot norr, för att hjälpa till att bibehålla de svalare temperaturer som de föredrar.

Generellt sett är freesias anpassningsbara till en rad olika temperaturer, men de trivs bäst när de odlas under förhållanden som efterliknar deras naturliga miljö i Sydafrika, med svala temperaturer och måttligt solljus.

Freesia & Fuktighet

Freesias föredrar måttlig luftfuktighet och man bör se till att de inte utsätts för alltför torra eller fuktiga förhållanden.

I områden med låg luftfuktighet kan det vara nödvändigt att ge extra fukt till jorden eller placera en luftfuktare nära plantan för att upprätthålla rätt luftfuktighet. I områden med hög luftfuktighet bör man å andra sidan se till att jorden inte övervattnas, eftersom detta kan leda till rotröta och andra problem.

Freesias som odlas i behållare bör övervakas noga, eftersom de kan vara mer känsliga för förändringar i luftfuktigheten än de som odlas i jorden.

Generellt sett föredrar freesias måttliga fuktnivåer, och att hålla en jämn nivå av fukt i jorden och luften kan bidra till att främja en sund tillväxt och blomning.

Om du vill öka luftfuktigheten för dina växter kan vi starkt rekommendera att köpa en bra luftfuktare för växter, alternativt kan du du göra din egen fuktbricka eller köpa växter som har fuktgivande egenskaper.

Freesia & Beskräning

Det är vanligtvis inte nödvändigt att beskära freesias, men om du tar bort förbrukade blommor kan du främja en sund tillväxt och uppmuntra växten att producera fler blommor.

När blommorna har bleknat ska stammen klippas tillbaka till strax ovanför nästa bladuppsättning. Detta förhindrar växten från att lägga energi på att utveckla frökapslar och uppmuntrar den att fokusera på att producera nya blommor.

Om bladverket börjar gulna och dö tillbaka efter blomningen kan det klippas tillbaka till jordlinjen för att främja en sund tillväxt under nästa säsong. Freesias kan också klippas av under växtsäsongen för att ta bort alla blekta eller skadade blommor, vilket främjar en sund tillväxt och förhindrar att växten lägger ner energi på att producera frökapslar.

Sammantaget är beskärning av freesias en enkel process som kan bidra till att främja sund tillväxt och uppmuntra växten att producera fler blommor, och det är ett bra sätt att bibehålla växtens utseende under hela växtsäsongen.

Freesia & Omplantering

Freesias kan förökas genom att ta sticklingar, som är de svullna underjordiska stjälkarna som ger upphov till växten.

När växten har blommat färdigt och bladverket har dött tillbaka kan man gräva upp och dela upp blomman i mindre delar. Varje sektion bör ha minst ett friskt skott och flera rötter som sitter fast. De nya sticklingarna kan sedan återplanteras på en ny plats och följa samma planteringsanvisningar som för nya växter.

Förökning genom frön är också möjlig, men det kan vara mer utmanande, eftersom freesiafrön kan vara långsamma att gro och kanske inte ger plantor med samma egenskaper som moderplantan.

Sammantaget är förökning av freesia genom att ta sticklingar en enkel process som kan hjälpa dig att utöka din samling av dessa vackra och väldoftande blommor.

Freesia fin blomma

Freesia - Sjukdomar & Besvär

Freesias kan vara känsliga för ett antal problem och sjukdomar som kan påverka deras tillväxt och blomning.

Ett vanligt problem är svampsjukdomar som botrytis och fusarium, som kan göra att blad och stjälkar blir bruna och att plantan vissnar. För att förebygga svampsjukdomar är det viktigt att ge god luftcirkulation och undvika att överbefolka plantorna.

Andra vanliga problem är skadeinsekter som bladlöss, trips och spinnkvalster, som kan orsaka skador på blad och blommor. Insektsdödande tvålar och oljor kan användas för att bekämpa dessa skadedjur, men man bör se till att undvika överanvändning, eftersom detta kan leda till resistensutveckling.

Övervattning och dålig dränering kan också leda till problem som rotröta, vilket kan få växten att vissna och bli gul.

För att förebygga dessa problem är det viktigt att ge väldränerande jord och att vattna plantorna endast när jorden känns torr vid beröring.

Typer Av Freesia

Här finns tio populära typer av Freesia och en kort beskrivning av varje sort:

Freesia refracta alba - Detta är den klassiska vita freesian som är känd för sin söta doft och sitt fina utseende. Den har vita kronblad och en gul hals.

 • Freesia alba "Major" - Detta är en större och mer robust version av den klassiska vita freesian. Den har rent vita kronblad och en stark, söt doft.
 • Freesia 'Blue Heaven' - Detta är en hybridfreesia som har väldoftande, lavendelblå blommor med en mörkare lila mitt. Den är ett populärt val för buketter och arrangemang.
 • Freesia 'Cape Primrose' - Detta är en kompakt, tidigt blommande freesia med mjukt rosa kronblad och en lätt doft. Den är ett utmärkt val för krukor eller rabatter.
 • Freesia 'Cherry Blossom' - Detta är en ljusrosa freesia med en mörkare rosa mitt. Den har en lätt doft och är ett populärt val för snittblommor.
 • Freesia 'Gold Medal' - Detta är en gul freesia med en stark, söt doft. Den är ett populärt val för snittblommor och arrangemang.
 • Freesia 'Mandarin' - Detta är en ljusorange freesia med en lätt doft. Den är ett populärt val för snittblommor och används ofta i bröllopsbuketter.
 • Freesia 'Purple Rain' - Detta är en djupt lila freesia med en lätt doft. Den är ett populärt val för snittblommor och arrangemang.
 • Freesia 'Single Red' - Detta är en ljusröd freesia med en lätt doft. Den är ett populärt val för snittblommor och används ofta i alla hjärtans dag-buketter.
 • Freesia 'White Gold' - Det här är en gräddvit freesia med gul hals. Den har en lätt doft och är ett populärt val för snittblommor och arrangemang.

Vanliga Frågor Om Freesia

Vad är en Freesia?

Freesia är ett släkte av blommande växter som är hemmahörande i Sydafrika. De är kända för sina delikata blommor och sin söta doft och är ett populärt val för trädgårdar och blomsterarrangemang.

Hur tar jag hand om Freesias?

Freesias föredrar väldränerande jord, måttligt solljus och regelbunden vattning. De bör planteras på hösten för att blomma på våren och bör gödslas regelbundet under växtsäsongen. Rätt skötsel kan bidra till en sund tillväxt och blomning.

Vilka är de vanligaste problemen och sjukdomarna som drabbar Freesias?

Freesias kan vara känsliga för svampsjukdomar, skadeinsekter och problem som rotröta. God skötsel och uppmärksamhet på potentiella problem kan hjälpa till att förebygga dessa problem.

Hur förökar jag Freesias?

Freesias kan förökas genom sticklingar, som är de svullna underjordiska stjälkar som ger upphov till växten. Förökning genom frön är också möjlig, men kan vara mer utmanande.

När blommar Freesias?

Freesias blommar vanligtvis på våren, men om man planterar dem på hösten har man bäst möjlighet att blomma.

Kan Freesias odlas inomhus?

Ja, Freesias kan odlas inomhus på en solig plats med väldränerad jord och måttlig vattning. De kan vara ett vackert tillskott till alla inomhusutrymmen.

Hur länge blommar Freesias?

Freesias blommar vanligtvis i flera veckor på våren, men rätt skötsel och uppmärksamhet bidrar till en sund och långvarig blomning.