Pion (Paeonia) – Skötselråd & Planteringsguide

Skriven Av Lillaflora  |  Blomma, Skötselguide, Växter 

Pioner är fantastiska blommande växter som uppskattas för sina stora, prunkande blommor och sin långa livslängd. Med rätt skötsel kan dessa tåliga perenner trivas i årtionden och producera ett överflöd av färgglada blommor varje år.

I den här guiden tar vi en närmare titt på de olika typerna av pioner, hur du väljer rätt sort för din trädgård och de bästa metoderna för att plantera och ta hand om dessa älskade blommor. Från att välja rätt jord och gödselmedel till att beskära och dela dina plantor ger vi dig all information du behöver för att hjälpa dina pioner att växa och blomstra.

Så oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller en nybörjare kommer den här guiden att ge dig de verktyg du behöver för att odla vackra, friska pioner som kommer att bli avundsjuka i ditt grannskap.

Snabbfakta Om Pion

 • Botaniskt Namn: Pion
 • Andra Namn: Pion
 • Växtfamilj: Paeoniaceae
 • Giftighet: Ja, kan vara giftig vid intag

Om Pion

fin Pion (Paeonia) blomma

Pion - Ursprung

Pioner har en rik och omtalad historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Blommorna är inhemska i Asien och Europa, där de har odlats i århundraden för sin skönhet och sina medicinska egenskaper.

I Kina var pioner mycket uppskattade och gavs ofta som gåvor till kungligheter och adelsmän. I Japan sågs blommorna som symboler för lycka och välstånd. Pioner kom till Europa på 1700-talet och blev snabbt populära bland trädgårdsmästare för sina stora, väldoftande blommor.

I dag odlas pioner över hela världen och finns i många olika färger och sorter. I sin naturliga miljö kan pioner hittas i en mängd olika miljöer, inklusive skogar, ängar och bergssidor. De föredrar svala klimat och kräver väldränerande jord och mycket solljus för att trivas.

Pion - Utseende

Pionblomman är känd för sin fantastiska skönhet och sitt dramatiska utseende. Blommorna är stora, frodiga och ofta doftande, med mjuka, sammetslena kronblad som varierar i färg från rent vitt till djupt rött, rosa, korall och till och med gult.

Blommorna kan vara enkla eller dubbla, och vissa sorter har så många som 50 kronblad per blomma. Pionens bladverk är också ganska slående, med mörkgröna, djupt flikiga blad som utgör en attraktiv bakgrund för blommorna. Pioner kan bli upp till en meter höga och en meter breda, vilket gör dem till en central punkt i varje trädgård eller landskap.

På det hela taget är pionblomman en riktig höjdare, med sin utsökta skönhet och unika egenskaper som gör den till ett älskat val bland trädgårdsmästare och blomsterentusiaster.

Plantering Av Pion

Om du planerar att plantera en pion för första gången finns det några saker att tänka på för att säkerställa att den blir lyckad.

Det första steget är att välja rätt plats. Pioner trivs i full sol eller halvskugga och kräver väldränerande jord som är rik på organiskt material.

Det är också viktigt att välja en plats med god luftcirkulation, eftersom pioner är känsliga för svampsjukdomar. När du har valt rätt plats vill du förbereda jorden genom att tillsätta kompost eller annat organiskt material för att förbättra dess struktur och bördighet. När du ska plantera ska du se till att gräva ett hål som är tillräckligt brett för att rymma plantans rötter och tillräckligt djupt för att täcka dem med minst två tum jord.

Efter planteringen ska du se till att vattna pionen grundligt och ge regelbunden vattning under hela växtsäsongen.

Slutligen är det viktigt att notera att det kan ta ett år eller två innan pioner etablerar sig och producerar sina karakteristiska blommor, så tålamod är viktigt.

Med rätt plantering och skötsel kommer din pion att trivas och bli ett älskat inslag i din trädgård i många år framöver.

fina poiner att ha hemma

Pion - Skötselråd & Guide

Pion kan vara lite krånglig att ta hand om som nybörjare, men med rätt tips kan du säkerställa att den håller sig hälsosam och livlig.

Pion & Solljus

Pioner kräver mycket solljus för att trivas, men de tål även halvskugga. När du planterar pioner är det viktigt att välja en plats som får minst sex timmars direkt solljus per dag. I områden med mycket varma somrar kan det vara bra med lite skugga under den hetaste delen av dagen för att förhindra att växterna blir stressade eller skadade.

För mycket skugga kan dock leda till att pionerna blir långa och spinkiga och får färre blommor. Det är också viktigt att notera att pioner kräver en period av vintervila för att producera sina fantastiska blommor, så de bör inte odlas i områden där det inte råder minusgrader. Om du bor i ett varmare klimat kan du ändå njuta av pioner genom att plantera tidigt blommande sorter som kräver mindre vinterkyla.

Sammanfattningsvis trivs pioner i full sol eller halvskugga och kräver en period av vintervila för att producera sina vackra blommor.


Mer Läsning: Hur Mycket Solljus Behöver Mina Växter?

Pion & Vatten

Korrekt vattning är avgörande för att pionerna ska vara friska och framgångsrika. Även om de föredrar väldränerad jord behöver pioner också jämn fukt för att trivas.

Det är viktigt att undvika övervattning, eftersom det kan leda till rotröta och andra problem. I allmänhet bör pioner vattnas djupt en gång i veckan, och ge tillräckligt med vatten för att mätta jorden till ett djup av cirka 15 cm. I områden med mycket varmt eller torrt väder kan det vara nödvändigt att vattna oftare.

Det är dock viktigt att undvika att bladen blir blöta, eftersom detta kan främja svampsjukdomar. Om det är möjligt är det bäst att vattna pioner på morgonen, eftersom det gör att bladverket kan torka innan det blir mörkt. Under perioder av långvarig torka kan mulching runt plantans bas hjälpa till att hålla kvar fukten i jorden.

Sammanfattningsvis kräver pioner jämn fukt för att trivas, men det är viktigt att undvika övervattning och att bladen blir blöta för att förhindra svampsjukdomar.

Beroende på vilken växt det handlar om kan du behöva en större eller mindre vattenkanna att vattna växterna med. Känner du dig fortfarande osäker på om du vattnar tillräckligt mycket kan en fuktmätare för jord vara en bra investering för att kolla av fuktigheten i jorden.

Ett smidigt sätt att slippa vattna din växt lika mycket är att använda dig av självvattnande krukor eller en kapillärmatta - vilket är två lösningar som automatiskt kommer att vattna din planta - utan att du behöver göra det själv.

Mer Läsning: Hur Mycket Ska Jag Vattna Mina Växter?

Pion & Jord

Pioner kräver väldränerande jord som är rik på organiskt material för att trivas. Innan du planterar är det viktigt att du kompletterar jorden med kompost eller annat organiskt material för att förbättra dess struktur och bördighet. Pioner föredrar också en lätt sur jord med ett pH-värde på omkring 6,5.

Om jorden i ditt område är alkalisk kan du sänka pH-värdet genom att tillsätta svavel eller andra sura tillsatser. Det är också viktigt att se till att jorden har god dränering, eftersom pioner är känsliga för rotröta i vattenmättad jord. Om din jord inte dränerar bra kan du komplettera den med sand eller andra material för att förbättra dräneringen. Det är en bra idé att testa jorden innan du planterar för att fastställa dess näringsinnehåll och pH-värde. Detta hjälper dig att välja rätt ändringar och säkerställa optimala växtförhållanden för dina pioner.

Sammanfattningsvis kräver pioner en väldränerande jord som är rik på organiskt material och något sur. Genom att ändra jorden med kompost och andra tillägg kan du ge idealiska växtförhållanden för dessa vackra och älskade blommor.

Mer Läsning: Hur Du Väljer Rätt Typ Av Jord

Pion & Temperatur

Pioner behöver en period av vintervila för att få fram sina fantastiska blommor, och de passar bäst i ett tempererat klimat. De är härdiga perenner som tål kalla temperaturer, men de klarar sig inte bra i områden med långvariga perioder av extrem värme eller fuktighet.

Pioner trivs i områden med tydliga årstider och måttliga temperaturer, med svala vårar och varma somrar. I allmänhet kan pioner tolerera temperaturer från minusgrader till cirka 29 °C (85 °F). Om temperaturen konstant ligger över 27 °C kan det dock hända att växterna inte presterar lika bra och att blommorna blir mindre eller inte lika rikliga.

Om du bor i ett område med mycket varma somrar kan du plantera tidigt blommande sorter av pioner som kräver mindre kylning på vintern. Det är också viktigt att skydda plantorna från sen frost på våren, eftersom den ömtåliga nya tillväxten lätt kan skadas av kalla temperaturer.

Sammanfattningsvis kan man säga att pioner är härdiga perenner som tål kalla temperaturer men föredrar tempererade klimat med svala vårar och varma somrar. De behöver en period av vintervila för att producera sina fantastiska blommor, och tidigt blommande sorter kan vara bättre lämpade för områden med mycket varma somrar.

Pion & Luftfuktighet

Pioner föredrar måttlig till låg luftfuktighet, och hög luftfuktighet kan öka risken för svampsjukdomar som botrytis.

Om du bor i ett område med hög luftfuktighet är det viktigt att välja en planteringsplats med god luftcirkulation för att förhindra att fukt byggs upp runt växterna. Detta kan uppnås genom att plantera pioner i ett område som inte är alltför skyddat, eller genom att ge lite utrymme mellan plantorna.

Det är också viktigt att undvika att bladen blir blöta när man vattnar, eftersom detta kan öka fuktnivån runt plantan. I områden med mycket hög luftfuktighet kan det vara nödvändigt att behandla pioner med ett fungicid för att förebygga eller kontrollera svampsjukdomar.

I allmänhet kan pioner tolerera en viss fuktighet, men det är viktigt att ge god luftcirkulation och undvika överflödig fukt för att hålla växterna friska och fria från sjukdomar.

Om du vill öka luftfuktigheten för dina växter kan vi starkt rekommendera att köpa en bra luftfuktare för växter, alternativt kan du du göra din egen fuktbricka eller köpa växter som har fuktgivande egenskaper.

Pion & Beskärning

Pioner kräver minimal beskärning, men lite underhåll kan hjälpa till att hålla växterna friska och snygga.

På hösten, efter den första frosten, börjar pionens bladverk att dö tillbaka. Då kan du klippa tillbaka stjälkarna till marknivå och ta bort allt dött löv. Detta hjälper till att förhindra spridning av sjukdomar och gör att växten kan fokusera sin energi på att utveckla starka rötter för nästa växtsäsong.

På våren, när den nya tillväxten har börjat komma fram, kan du knipa tillbaka topparna på stjälkarna för att främja en buskigare tillväxt och fler blommor. Om dina pioner blir för stora eller trånga kan du också dela dem på hösten eller tidigt på våren. Detta innebär att man gräver upp plantan och delar den i mindre delar som sedan kan planteras om.

Att dela pioner kan hjälpa till att föryngra äldre plantor och uppmuntra till mer blomning. Sammanfattningsvis kräver pioner minimalt med beskärning, men genom att klippa tillbaka stjälkarna på hösten och knipa tillbaka topparna på våren kan man hålla plantorna friska och få dem att blomma mer.

Det kan också vara bra att dela pioner för att föryngra äldre plantor och uppmuntra till mer tillväxt.

Pion & Omplantering

Pioner kan förökas genom delning, vilket innebär att man gräver upp en etablerad planta och delar den i mindre delar, var och en med sina egna rötter och stjälkar.

Delning görs bäst på hösten eller tidigt på våren när plantan är i vila. För att dela en pion gräver du upp hela plantan och skakar försiktigt bort överflödig jord så att rötterna kommer fram.

Använd sedan en vass kniv eller en trädgårdssax för att försiktigt dela upp rotmassan i mindre sektioner och se till att varje sektion har minst en eller två friska stjälkar och en bra uppsättning rötter.

Plantera om de delade sektionerna på en ny plats eller i krukor och se till att vattna dem ordentligt. Det är viktigt att notera att det kan ta ett år eller två innan de delade sektionerna etablerar sig och producerar blommor, så tålamod är viktigt.

Ett annat sätt att föröka pioner är genom frön, men denna metod är mindre tillförlitlig, eftersom de resulterande plantorna kanske inte är trogna moderplantan och kan ta flera år innan de blommar.

Sammanfattningsvis kan pioner förökas genom delning, vilket görs bäst på hösten eller tidigt på våren när plantan är vilande. Förökning genom frön är också möjlig, men den är mindre tillförlitlig och kan ta flera år innan den blommar.

Pion - Sjukdomar & Besvär

Pioner är i allmänhet tåliga och sjukdomsresistenta, men de kan drabbas av några vanliga problem och sjukdomar. Här är några av de vanligaste problemen att se upp för:

 1. Botrytisblödning: Detta är en svampsjukdom som drabbar blad, stjälkar och blommor hos pioner och gör att de blir bruna och grumliga. Den orsakas av hög luftfuktighet och överflödig fukt runt plantan. För att förebygga botrytis blight ska du undvika att bladen blir blöta när du vattnar och ge god luftcirkulation runt plantorna.
 2. Verticillium Wilt: Detta är en svampsjukdom som drabbar pionernas rötter och gör att de vissnar och dör. Den orsakas av jordburna svampar som kan finnas kvar i jorden i flera år. För att förhindra verticillium wilt, undvik att plantera pioner i jord som tidigare har haft infekterade växter och se till att ge god dränering av jorden.
 3. Phytophthora Blight: Detta är en svampsjukdom som drabbar pioners stjälkar och blad och gör att de blir bruna och dör. Den orsakas av för mycket fukt i jorden och kan förebyggas genom att ge god dränering av jorden och undvika övervattning.
 4. Nematoder: Detta är mikroskopiska maskar som kan angripa pioners rötter och orsaka hämmad tillväxt och gulnande blad. För att förebygga nematoder bör du undvika att plantera pioner i jord som tidigare har hyst infekterade växter och rotera dina grödor för att förhindra en uppbyggnad av nematoder i jorden.
 5. Spinnkvalster: Dessa är små skadedjur som kan suga saft från pionernas blad, vilket gör att de gulnar och faller av. För att förebygga röda spindelkvalster bör man undvika att övervattna växterna och vid behov behandla dem med ett insekticid.

Sammanfattningsvis är pioner i allmänhet sjukdomsresistenta, men kan drabbas av svampsjukdomar, skadedjur och nematoder. För att förebygga dessa problem bör man se till att jorden har en god dränering, undvika övervattning och ge god luftcirkulation runt plantorna.

Typer Av Pion

Här är 10 av de mest populära pionerna med en kort beskrivning av varje sort:

 1. Sarah Bernhardt: Det här är en klassisk rosa dubbelblommig pion som blommar från sen vår till tidig sommar. Blommorna är väldoftande och kan bli upp till 10 tum i diameter.
 2. Bowl of Beauty: Det här är en fantastisk japansk pion med stora, mjukt rosa kronblad som omger ett centrum av ljusgula ståndare. Den blommar i mitten till slutet av våren och kan bli upp till en meter hög.
 3. Coral Charm: Det här är en hybridpion med halvdubbla blommor som ändrar färg från korallrosa till persika när de mognar. Den blommar från mitten till slutet av våren och är ett utmärkt val för snittblomsarrangemang.
 4. Karl Rosenfield: Det här är en klassisk djupröd dubbelblommig pion som blommar från sen vår till tidig sommar. Den växer kraftigt och kan bli upp till en meter hög.
 5. Festiva Maxima: Detta är en klassisk vit dubbelblommig pion med stora, väldoftande blommor som har en rödfläckig mitt. Den blommar under sen vår till tidig sommar och är ett utmärkt val för snittblomsarrangemang.
 6. Bartzella: Det här är en gul hybridpion med halvdubbla till dubbla blommor som kan nå upp till 8 tum i diameter. Den blommar sent på våren till försommaren och är en långlivad och kraftig växt.
 7. Moonstone: Det här är en enkelblommig pion med ljusrosa kronblad och ett centrum av gula ståndare. Den blommar i mitten till slutet av våren och är ett utmärkt val för naturalisering i trädgården.
 8. Madame Emile Debatene: Detta är en dubbelblommig pion med krämvita kronblad som har en antydan till rosa i kanterna. Den blommar i mitten till slutet av våren och har en stark doft.
 9. Kansas: Det här är en röd hybridpion med halvdubbla till dubbla blommor som kan bli upp till 8 tum i diameter. Den blommar sent på våren och tidigt på sommaren och är en kraftig växt.
 10. Shirley Temple: Det här är en mjukrosa dubbelblommig pion med stora, väldoftande blommor som har ett ruffigt utseende. Den blommar sent på våren till försommaren och är ett utmärkt val för snittblomsarrangemang.

Vanliga Frågor Om Pion

Vad är Pioner?

Pioner är en blommande växt som är populär för sina stora, prunkande blommor i en rad olika färger från rent vitt till djupt rött, rosa, korall och gult. Pioner är ett populärt val för hemträdgårdar och snittblommor.

Hur tar man hand om pioner?

Pioner kräver väldränerande jord som är rik på organiskt material, jämn fuktighet och full sol eller halvskugga. Det är viktigt att undvika övervattning och att bladen blir blöta, eftersom detta kan främja svampsjukdomar. Minimal beskärning krävs, men genom att klippa tillbaka stjälkarna på hösten och knipa tillbaka topparna på våren kan man hålla plantorna friska och främja fler blommor.

När blommar pioner?

Pioner blommar vanligtvis under sen vår till tidig sommar, beroende på sort och växtförhållanden. Blommorna kan vara i flera veckor och ger en fantastisk bild i trädgården eller i snittblomsarrangemang.

Hur förökar man pioner?

Pioner kan förökas genom delning, vilket innebär att man gräver upp en etablerad planta och delar den i mindre delar, var och en med sina egna rötter och stjälkar. Delning görs bäst på hösten eller tidigt på våren när plantan är i vila. Förökning genom frön är också möjlig, men mindre tillförlitlig och det kan ta flera år innan den blommar.

Vilka är de vanligaste problemen och sjukdomarna med pioner?

Pioner är i allmänhet tåliga och sjukdomsresistenta, men de kan drabbas av svampsjukdomar, skadedjur och nematoder. För att förebygga dessa problem bör man se till att jorden har god dränering, undvika övervattning och ge god luftcirkulation runt plantorna.