Solros (Helianthus annuus) – Skötselråd & Planteringsguide

Skriven Av Lillaflora  |  Blomma, Skötselguide 

Solrosor är en av de mest ikoniska och älskade blommorna i världen, kända för sina ljusa, glada blommor och sin höga höjd. Dessa tåliga växter är lätta att odla och ta hand om, vilket gör dem till en favorit bland trädgårdsmästare med alla nivåer av erfarenhet.

I den här guiden tar vi upp allt du behöver veta för att odla och ta hand om solrosor, inklusive att välja rätt plats för plantering, förbereda jorden, plantera och vattna, gödsla och hantera skadedjur och sjukdomar. Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller en komplett nybörjare hittar du all information du behöver för att odla vackra, friska solrosor i din egen trädgård.

Snabbfakta Om Solroser

 • Botaniskt Namn: Helianthus annuus
 • Andra Namn: Solroser
 • Växtfamilj: Asteraceae
 • Giftighet: Noggurlunda giftig

Om Solroser

Solros (Helianthus annuus) fält många

Solroser - Ursprung

Solrosor, även kända under sitt vetenskapliga namn Helianthus annuus, har en rik historia och en varierad livsmiljö. De är inhemska i Nord- och Centralamerika, där de har odlats i tusentals år av ursprungsbefolkningar för sina näringsrika frön och för sina medicinska och ceremoniella syften.

Spanska upptäcktsresande tog med sig solrosor till Europa på 1500-talet, där de snabbt blev populära som prydnadsväxter. I dag odlas solrosor över hela världen för sina oljerika frön och som en källa till föda för fåglar och andra vilda djur.

I det vilda kan solrosor hittas i en mängd olika livsmiljöer, från prärier och savanner till skogskanter och längs vägkanter. De föredrar full sol och väldränerade jordar, och kan tolerera varma och torra förhållanden, vilket gör dem till en tålig och mångsidig växt.

Solroser - Utseende

Solrosen är en slående vacker växt, som omedelbart känns igen på sina stora, ljusgula blommor som liknar solen. Blomhuvudet består i själva verket av många små blommor som är arrangerade i ett spiralmönster, med en central skiva som innehåller hundratals små buketter, omgiven av stora, prunkande kronblad. Skivan kan vara brun, svart eller gul, beroende på sorten.

Solrosor kan bli ganska höga, från några få meter till över tre meter, med robusta, håriga stjälkar som kan bära upp vikten av det tunga blomhuvudet. Bladen är stora och grova vid beröring, med en grov textur och en något tandad kant.

Även om den klassiska solrosen är gul finns det också många olika sorter i röda, orange och till och med vita nyanser, vilket gör dem till ett mångsidigt och färgstarkt tillskott i vilken trädgård som helst.

Plantering Av Solroser

Att plantera solrosor för första gången kan vara en rolig och givande upplevelse, men det är viktigt att tänka på några viktiga faktorer innan du börjar.

För det första måste du välja rätt plats för planteringen. Solrosor kräver full sol, så leta efter en plats i din trädgård som får minst sex timmars direkt solljus varje dag. Jorden ska vara väldränerande och du måste förbereda den genom att luckra upp jorden till ett djup av minst 12 tum och blanda i lite organiskt material, till exempel kompost eller gammal gödsel.

Bestäm dig sedan för vilken sort av solrosor du vill odla. Vissa solrosor är ganska höga och kan behöva stagas, medan andra är mer kompakta och passar bättre i krukor eller små trädgårdar.

Du måste också bestämma dig för planteringsmetoden, om du ska starta fröna inomhus eller så dem direkt i jorden.

När du planterar solrosor ska du se till att de har minst 15-30 cm mellanrum, beroende på sort. Vattna fröna regelbundet och ge dem ett balanserat gödningsmedel för att uppmuntra en sund tillväxt.

Med lite omsorg och uppmärksamhet kommer du snart att belönas med en fantastisk uppvisning av solgula blommor.

fin solros

Solroser - Skötselråd & Guide

Solroser kan vara lite krånglig att ta hand om som nybörjare, men med rätt tips kan du säkerställa att den håller sig hälsosam och livlig.

Solroser & Solljus

Solrosor är kända för sin kärlek till solljus och är generellt sett lätta att ta hand om när det gäller ljus. Som namnet antyder föredrar de full sol och behöver minst sex timmars direkt solljus per dag för att växa till sin fulla potential.

Solrosor lutar mot solens riktning, så det är bäst att plantera dem på en plats där de får gott om ljus från alla håll. I extremt varma klimat kan dock för mycket direkt solljus vara skadligt för växten, och bladen kan börja vissna eller brännas. I det här fallet är det bäst att ge dem skugga under den varmaste delen av dagen, eller plantera dem i ett område som får lite eftermiddagsskugga.

Om du odlar solrosor inomhus behöver de ha tillgång till starkt, direkt solljus genom ett fönster i söderläge eller under odlingslampor minst 8 timmar om dagen.

Mer Läsning: Hur Mycket Solljus Behöver Mina Växter?

Solroser & Vatten

När det gäller vatten har solrosor ganska enkla behov. De föredrar att vattnas regelbundet, särskilt under perioder av torka eller hög värme.

Solrosor är ganska torktoleranta, men konsekvent vattning hjälper dem att producera de friskaste och starkaste blommorna. Det är dock också viktigt att inte övervattna solrosor, eftersom de kan vara känsliga för rotröta i vattenmättad jord.

När du vattnar är det bäst att sikta på jorden runt plantans bas, snarare än att spruta vatten direkt på bladen och blommorna. På så sätt kan man förebygga fuktrelaterade sjukdomar och se till att rötterna får ut så mycket som möjligt av vattnet.

När växten blir högre kan det bli svårare att vattna direkt vid basen, så det kan vara bra att använda en vattenslang eller ett droppbevattningssystem. Som en allmän regel bör solrosor vattnas djupt en gång i veckan, eller oftare om jorden blir torr.

Beroende på vilken växt det handlar om kan du behöva en större eller mindre vattenkanna att vattna växterna med. Känner du dig fortfarande osäker på om du vattnar tillräckligt mycket kan en fuktmätare för jord vara en bra investering för att kolla av fuktigheten i jorden.

Ett smidigt sätt att slippa vattna din växt lika mycket är att använda dig av självvattnande krukor eller en kapillärmatta - vilket är två lösningar som automatiskt kommer att vattna din planta - utan att du behöver göra det själv.

Mer Läsning: Hur Mycket Ska Jag Vattna Mina Växter?

Solroser & Jord

Solrosor är ganska anpassningsbara och kan växa i en rad olika jordar, men de trivs bäst i väldränerande, bördig jord. Innan du planterar är det viktigt att förbereda jorden genom att gräva ner organiskt material som kompost eller gammal gödsel, eftersom detta förbättrar markstrukturen och hjälper solrosorna att etablera starka rötter.

Solrosor föredrar ett pH-värde i jorden mellan 6,0 och 7,5, vilket är svagt surt till svagt alkaliskt. Om jorden är för sur kan du tillsätta kalk för att höja pH-värdet, och om den är för alkalisk kan du tillsätta svavel för att sänka det. Det är också viktigt att undvika jord som är vattenmättad eller för tung, eftersom detta kan leda till rotröta och hämmad tillväxt. Om jorden är tung kan du blanda i sand eller perlit för att förbättra dräneringen.

Under växtsäsongen är det viktigt att hålla jorden runt solrosorna fuktig, men inte vattenmättad. För mycket vatten kan leda till rotröta och andra fuktrelaterade sjukdomar, så det är bäst att vattna djupt en gång i veckan eller oftare om jorden blir torr.

Mer Läsning: Hur Du Väljer Rätt Typ Av Jord

Solroser & Temperatur

Solrosor är generellt sett tåliga växter som tål många olika temperaturer, men de har sina begränsningar. De föredrar varmt väder och kan planteras när jordtemperaturen har nått minst 10 °C (50 °F).

De fortsätter att växa och blomma så länge temperaturen ligger mellan 21 och 26 °C (70-78 °F). Om temperaturen överstiger 32 °C (90 °F) under en längre tid kan plantorna börja vissna och drabbas av värmestress. I det här fallet är det viktigt att ge lite skugga under den varmaste delen av dagen eller att plantera solrosor i ett område som får lite eftermiddagsskugga.

I svalare temperaturer växer solrosorna långsammare och det kan ta längre tid innan de blommar. Om frost väntas är det bäst att täcka plantorna med en lätt filt eller ett tyg för att skydda dem från skador.

Solroser & Luftfuktighet

Solrosor kräver i allmänhet ingen särskild behandling när det gäller luftfuktighet. De är ganska anpassningsbara och kan tolerera en rad olika luftfuktighetsnivåer. En alltför hög luftfuktighet kan dock öka risken för svampsjukdomar, t.ex. mjöldagg och dunig mjöldagg, som kan påverka växtens blad och blommor.

För att förebygga dessa sjukdomar är det bäst att undvika vattning över huvudet och att ge god luftcirkulation runt växterna. Detta kan uppnås genom att solrosorna placeras på rätt avstånd från varandra och genom att beskära bort tätt bladverk som kan blockera luftflödet.

Om du bor i ett område med hög luftfuktighet är det också en bra idé att plantera solrosor på en plats som får mycket direkt solljus och att vattna dem på morgonen så att jorden kan torka ut under dagen.

Genom att ge god luftcirkulation och undvika överdriven fukt kan du hjälpa dina solrosor att trivas i en rad olika luftfuktighetsnivåer.

Om du vill öka luftfuktigheten för dina växter kan vi starkt rekommendera att köpa en bra luftfuktare för växter, alternativt kan du du göra din egen fuktbricka eller köpa växter som har fuktgivande egenskaper.

Solroser & Beskräning

Till skillnad från många andra blommande växter behöver solrosor inte beskäras regelbundet för att främja en sund tillväxt eller för att bibehålla formen.

Faktum är att beskärning av solrosor kan vara skadligt för deras tillväxt och kan minska deras förmåga att producera blommor. Det finns dock några få situationer där beskärning kan vara nödvändig. Om solrosen har blivit för hög och riskerar att välta kan det vara nödvändigt att klippa tillbaka stammen med några centimeter för att uppmuntra starkare tillväxt.

Om plantan har flera stammar kan det hjälpa att ta bort några av de mindre stammarna för att styra plantans energi till huvudstammen och förbättra den totala tillväxten. Om solrosen har blommat färdigt och du vill samla in fröna är det dessutom bäst att vänta tills blomhuvudet har torkat ut helt innan du tar bort det från stammen. Genom att försiktigt ta bort huvudet och låta det torka på en varm och torr plats kan du skörda fröna för att plantera eller rosta dem.

Överhuvudtaget bör beskärning hållas till ett minimum med solrosor, och eventuella beskärningar bör göras sparsamt för att inte störa växtens naturliga tillväxt- och blomningscykel.

Solroser & Omplantering

Det är ganska enkelt att föröka solrosor och det kan ske genom frön eller sticklingar. Solrosor producerar gott om frön, så att skörda fröna från blomhuvudet är ett vanligt sätt att föröka dem.

Fröna kan planteras direkt i jorden eller startas inomhus och planteras om senare. För att starta fröna inomhus planterar du dem i torvkrukor eller biologiskt nedbrytbara koppar cirka sex veckor före den sista förväntade frosten. Håll jorden fuktig och ge rikligt med ljus tills plantorna är redo att planteras ut.

Alternativt kan solrosor också förökas genom sticklingar. Ta en stickling från en frisk solrossplanta och ta bort de nedre bladen så att endast några få lämnas kvar i toppen. Doppa den avklippta änden i rotningshormon och plantera den i en kruka fylld med fuktig planteringsjord. Håll jorden fuktig och placera sticklingen i ett ljust, indirekt ljus tills den har rotat sig och kan planteras om.

Med båda metoderna är det viktigt att hålla jorden fuktig men inte vattenmättad och att ge mycket ljus för att uppmuntra en sund tillväxt.

Genom att föröka solrosor kan du skapa en vacker, blomstrande trädgård med massor av höga, ljusa blommor.

odla solros själv hemma

Solroser - Sjukdomar & Besvär

Solrosor är i allmänhet tåliga och lätta att sköta, men som alla växter kan de vara känsliga för några vanliga problem och sjukdomar. Här är några av de vanligaste problemen att se upp för:

 • Spinnkvalster: Denna lilla insekt är vanligt förekommande bland ala möjliga olika växter, och kan gör att bladverket blir gult och fläckigt. För att behandla spindelkvalster kan man använda neemolja eller insektsbekämpande tvål.
 • Svampsjukdomar: Svampar som mjöldagg och bladfläckar kan angripa solrosor och orsaka fläckar och missfärgning på bladen. Dessa typer av sjukdomar behandlas bäst med en svampdödande spray
 • Mörkläggning: Denna sjukdom visar sig som gula fläckar på bladens ovansida och luddig tillväxt på undersidan. Den kan förebyggas genom att undvika övervattning och genom att använda ett svampmedel.
 • Rotröta: Denna sjukdom uppstår när jorden är vattenmättad och rötterna börjar ruttna. För att förebygga detta bör man se till att jorden är väldränerad och undvika övervattning.
 • Bladlöss: Dessa små insekter kan orsaka förvrängning och gulning av bladen samt förekomst av en klibbig substans på växten. De kan bekämpas genom att använda insekticidtvål eller en kraftig vattenstråle.
 • Fåglar: Fåglar dras till solrosor för deras frön och kan orsaka skada genom att äta de unga plantorna eller genom att ta fröna från de mogna blommorna. För att förhindra detta kan man täcka plantorna med nät eller använda skrämseltaktik som glänsande tejp eller reflekterande föremål.

Genom att övervaka dina solrosor regelbundet och vidta åtgärder vid behov kan du förebygga och kontrollera många av dessa vanliga problem och sjukdomar och hjälpa dina växter att växa sig starka och friska.

Typer Av Solroser

Här är fem populära typer av solrosor:

 1. Dvärgsolrosor: Dvärgsolrosor: Som namnet antyder är dvärgsolrosor mindre och mer kompakta än andra sorter, vilket gör dem idealiska för mindre trädgårdar eller behållare. De finns i en rad olika färger, från ljusgult till mörkrött, och har stora, prunkande blommor.
 2. Ryska solrosor: Ryska solrosor är kända för sin enorma storlek, med vissa sorter som blir upp till 14 fot höga. De har tjocka, robusta stjälkar och stora, enkla eller dubbla blommor som kan nå upp till en meter i diameter. De är också mycket torktoleranta och är ett utmärkt komplement till alla trädgårdar och landskap.
 3. Teddy Bear solrosor: Nalle solrosor är en favorit bland trädgårdsmästare på grund av deras unika, fluffiga utseende. De har en tät, rundad form och mjuka, luddiga blommor som liknar nallebjörnsansikten. De är relativt små, växer till cirka 2-3 meter höga, och är perfekta för att ge textur och intresse till en trädgård.
 4. Lemon Queen-solrosor: Lemon Queen-solrosor är en populär sort som ger ljusa, citrongula blommor som kan nå upp till 6 tum i diameter. De är relativt höga, växer till cirka 5-7 fot, och har ett grenigt växtsätt som ger flera blommor per stam. De är också mycket attraktiva för bin och andra pollinatörer.
 5. Solrosor med höstskönhet: Höstskön solrosor är en blandning av flera olika sorter som producerar blommor i gula, orange och röda nyanser. De är idealiska för att ge höstträdgården en färgklick och är mycket mångsidiga och lätta att odla. De kan nå höjder på upp till 2,5 meter, och deras stora, prunkande blommor är en favorit bland både trädgårdsmästare och florister.

Vanliga Frågor Om Solroser

Vad är solrosornas naturliga livsmiljö?

Solrosor är inhemska i Nord- och Centralamerika och kan växa i en mängd olika jordar och klimat. De föredrar full sol och väldränerad jord och kan hittas på fält, ängar och trädgårdar runt om i världen.

Vilken är den bästa tiden att plantera solrosor?

Solrosor planteras bäst på våren efter att den sista frosten har passerat. Jordtemperaturen bör vara minst 10 °C (50 °F) för att groningen ska lyckas.

Hur mycket sol behöver solrosor?

Solrosor behöver minst sex timmars direkt solljus per dag för att växa och trivas. De kan också tolerera viss skugga under den varmaste delen av dagen i extremt varma klimat.

Hur ofta ska solrosor vattnas?

Solrosor bör vattnas djupt en gång i veckan, eller oftare om jorden blir torr. Det är viktigt att hålla jorden konstant fuktig men inte vattenmättad, eftersom detta kan leda till rotröta och andra fuktrelaterade sjukdomar.

Vilka är några vanliga problem och sjukdomar som drabbar solrosor?

Solrosor kan vara känsliga för mjöldagg, dunig mjöldagg, rotröta, bladlöss och skador från fåglar. Regelbunden övervakning och åtgärder vid behov kan förebygga och kontrollera många av dessa vanliga problem.

Hur skördar man solrosor?

Solrosor kan skördas när blomhuvudet har torkat ut helt och hållet. Skär av huvudet från stjälken och ta bort fröna genom att gnugga bort dem eller skaka huvudet. Fröna kan ätas råa, rostas eller användas för att plantera nya solrosor.

Vilka är några populära sorter av solrosor?

Populära sorter av solrosor är bland annat dvärgsolrosor, ryska solrosor, teddybjörnsolrosor, lemon queen-solrosor och autumn beauty-solrosor. Varje sort har sina unika egenskaper och kan ge färg och intresse till vilken trädgård som helst.

Kan solrosor växa i krukor?

Ja, solrosor kan växa i krukor så länge behållaren är tillräckligt stor för att klara deras storlek och vikt. Dvärgsorter är idealiska för krukor, och det är viktigt att se till att krukan har god dränering och är fylld med väldränerande jord.


Genom att tillhandahålla rätt växtförhållanden och övervaka plantan regelbundet kan solrosor bli ett vackert och givande tillskott i vilken trädgård som helst.