Zebrablad (Tradescantia zebrina) – Skötselråd & Plantguide

Skriven Av Lillaflora  |  Växter 

Den exotiska Tradescantia zebrina har många namn. Den kallas i Sverige som zebrablad, vilekt är lätt att förstå när man ser hur den ser ut. Zebrina-växten är en vintergrön perenn växt med ett släpande växtsätt. 

Den har lansettformade blad som varierar mellan två färger. Dessa är lila och gröna. Tradescantia zebrina-bladen har även silverfärgade remsor eller variegation. De producerar också blommor på våren som är båtformade. Dessa blommor är lila i färgen och är ganska iögonfallande.

Du kan använda dig av zebrablad som marktäckare. De är lågväxande och kan vara ganska färgglada att titta på. Du kan också odla den zebrablad inomhus i hängande korgar.

Snabbfakta Om Zebrablad (Tradescantia Zebrina)

  • Botaniskt namn: Tradescantia Zebrina
  • Ursprung: Mexiko och andra regioner i Centralamerika
  • Familj: Commelinaceae
  • Växttyp: Flerårig krypande eller släpande växt 
  • Storlek: 15-25 cm
  • Exponering för sol: Full sol, tolererar lite sol
  • Jordart: Väldränerande sandig eller lerig jord 
  • Giftighet: Giftigt för husdjur och människor vid intag
Zebrablad (Tradescantia zebrina) bra

Zebrablad – Skötselråd

Zebrablad är välkända som lätthanterliga växter och kräver väldigt lite från din sida för att överleva. Här kan du läsa mer om allt du behöver veta för att själv ta hand om Zebrablad.

Ljus För Zebrablad

Zebrablad behöver mycket ljus för att behålla sin färg, med minst 6 timmars direkt solljus varje dag. Den kan också tolerera filtrerat solljus så länge ljuskällan är ljusstark. Växten kan odlas inomhus eller utomhus i områden med tillräckligt med solljus.

Om den odlas inomhus är ett fönster i söderläge med starkt ljus idealiskt, men en ljus gardin eller ett tyg kan ge viss skugga. Brist på solljus kan leda till dålig blomning och hämmad tillväxt för växten.

Vatten För Zebrablad

Tradescantia Zebrablad är torktolerant, så överdriven vattning bör undvikas. Jorden bör hållas fuktig genom att kontrollera fuktnivån innan man vattnar. En fuktmätare eller ett fingertest kan användas för att exakt mäta markfuktigheten och minska risken för övervattning, vilket kan leda till svampangrepp och röta. Växten bör vattnas på sommaren och tillåtas gå i vila på vintern.

Jord För Zebrablad

Zebrablad kräver en fräsch, väldränerande jordblandning som kan behålla fukten. Jorden kan vara rik, sandig eller lerig. Den idealiska pH-nivån i jorden för växten ligger mellan 6,5 och 7,5, som kan vara lätt sur till lätt alkalisk.

Vanliga Frågor Om Zebrablad

Finns det några sorter av Zebrablad?

Ja, tradescantiasläktet är ganska stort med över 50 arter. 

Är zebrina tradescantia-plantor långsamma växare?

Nej, zebrina tradescantia-plantan har faktiskt en snabb tillväxttakt. 

Hur snabbt växer zebrina?

Det kan ta ungefär 6 månader att få en fullvuxen zebrina-växt.

Renar tradescantia luften?

Ja, tradescantia-växten är känd för att hjälpa till att bli av med skadliga gifter i luften.

Hur håller jag Tradescantia glad?

Nyckeln är att se till att din tummelväxt aldrig blir för torr. Eftersom de hatar blöt jord kan regelbunden dimma uppmuntras.