Spjutbräken (Nephrolepis exaltata) – Skötselråd & Plantguide

Skriven Av Lillaflora  |  Växter 

Spjutbräken, även känd som Nephrolepis exaltata (Boston Fern på engelska), är en typ av ormbunkar som är inhemska i tropiska områden. De är kända för sina frodiga, graciösa blad och är ett vackert tillägg till alla inomhus- och utomhusutrymmen.

I den här guiden får du lära dig allt det grundläggande om hur du tar hand om din Spjutbräken, inklusive tips om belysning, vattning och jordkrav, samt hur du håller din planta frisk och välmående. Vare sig du är en erfaren växtförälder eller nybörjare kommer den här guiden att hjälpa dig att se till att din Spjutbräken förblir frodig och grön i många år framöver.

Snabbfakta Om Spjutbräken

 • Botaniskt namn: Nephrolepis exaltata
 • Andra namn: Spjutbräken
 • Ursprung: Den är infödd i tropiska områden i världen, t.ex. i Karibien, Central- och Sydamerika.
 • Familj: Lomariopsidaceae
 • Storlek: : Spjutbräken kan bli upp till 2,5 meter höga och breda, beroende på växtförhållandena. Dvärgvarianter är mindre och blir bara några centimeter höga och breda.
 • Giftighet: Spjutbräkenor är inte giftiga för människor eller husdjur.

Köpa Spjutbräken

Du kan hitta Spjutbräken på följande blomsterbutiker:

Om Spjutbräken

Spjutbräken - Ursprung

Spjutbräken, även känd som Nephrolepis exaltata, är ursprunglig i tropiska regioner i världen, inklusive Västindien, Centralamerika och norra Sydamerika. Den har varit en populär krukväxt i över hundra år och är välkänd för sina frodiga, elegant böjda blad.

Växten har en lång odlingshistoria, och enligt uppgifter odlades den för första gången som krukväxt i mitten av 1800-talet. Med tiden har den blivit en av de mest populära ormbunkarna för inomhusodling, tack vare dess lättskötta och mångsidiga egenskaper.

I sin naturliga miljö växer Spjutbräkenan i fuktiga, skuggiga miljöer, t.ex. längs flodbanker och i tropiska skogar. Den trivs i fuktiga förhållanden och kräver väldränerande jord för att förhindra rotröta. I odling kan växten odlas i många olika jordar, så länge den är väldränerande och konstant fuktig.

På det hela taget är Spjutbräken en vacker och underhållsfattig växt som lämpar sig väl för inomhusodling. Med rätt skötsel kan den ge en frodig, grönskande accent till ditt hem eller kontor i många år framöver.

Spjutbräken - Utseende

Spjutbräkenan, Nephrolepis exaltata, är inte en blommande växt utan snarare en typ av ormbunke. Ormbunkar är icke-blommande växter som förökar sig genom sporer eller sporer från sina blad.

Spjutbräkenan är känd för sina frodiga, graciösa blad som kan bli upp till en meter långa under idealiska förhållanden. Varje frond består av många bladblad, som är långa och smala och har ett distinkt, fjäderliknande utseende. Fransarna har en livlig grön färg och är mjuka och känsliga vid beröring.

Växten producerar också korta, kompakta stjälkar som är täckta av små bruna fjäll. Dessa stjälkar, som kallas rhizomer, växer horisontellt strax under markytan och används av växten för att producera nya fransar.

På det hela taget är Spjutbräken en vacker och attraktiv växt som kan ge en touch av natur till alla inomhus- och utomhusutrymmen. Med rätt skötsel kan den växa till ett frodigt, graciöst exemplar som garanterat kommer att imponera.

spjutbärken Nephrolepis exaltata skötsel

Plantering Av Spjutbräken

Att plantera en Spjutbräken för första gången kan vara en rolig och givande upplevelse, särskilt om du följer de här tipsen:

 1. Välj rätt kruka: Välj en kruka som är tillräckligt djup för att rymma plantans rötter och som har tillräckliga dräneringshål. En kruka med en diameter på cirka 12 tum är lämplig för de flesta Spjutbräken.
 2. Välj rätt jord: Spjutbräken föredrar en rik, väldränerad jord som håller kvar fukten. En blandning av torvmossa, perlit och sand fungerar bra.
 3. Ge rätt belysning: Spjutbräken trivs i starkt, indirekt ljus, men kan också tolerera svagt ljus. Undvik direkt solljus, som kan bränna de känsliga bladen.
 4. Håll jorden fuktig: Spjutbräken gillar att hålla sig konstant fuktig, men inte vattenmättad. Vattna plantan när den översta centimetern av jorden känns torr vid beröring, men se till att jorden dräneras väl efter vattning.
 5. Tillräcklig luftfuktighet: Spjutbräken kommer från en tropisk miljö och föredrar en fuktig miljö. Om luften i ditt hem är torr kan du överväga att använda en luftfuktare eller placera en bricka med vatten i närheten av plantan.
 6. Gödsla regelbundet: Spjutbräken gynnas av regelbunden gödsling, särskilt under växtsäsongen. Använd ett balanserat gödningsmedel var 4-6 vecka och följ tillverkarens anvisningar.

Genom att följa dessa tips kan du hjälpa din Spjutbräken att trivas och växa till en frodig och vacker växt som du kommer att ha glädje av i många år. Lycka till med planteringen!

Spjutbräken - Skötselråd & Guide

Spjutbräken kan vara lite krånglig att ta hand om som

nybörjare, men med rätt tips kan du säkerställa att den håller

sig hälsosam och livlig.

Spjutbräken & Solljus

Spjutbräken föredrar ljust, indirekt ljus, men kan också tolerera svagt ljus. Här är vad du behöver veta om hur du kan skapa rätt ljusförhållanden för din Spjutbräken:

 • Undvik direkt solljus: Direkt solljus kan bränna Spjutbräkenens känsliga blad, vilket gör att de blir bruna och vissnar. Om du odlar din ormbunke inomhus ska du placera den nära ett fönster som vetter mot norr eller öster. Om du odlar den utomhus bör du ge den filtrerad skugga, till exempel under ett trädkrona.
 • Ge ljusa, indirekta ljusförhållanden: Det är tillräckligt starkt för att växten ska kunna fotosyntetisera, men inte så starkt att det orsakar solbränna. Om du odlar din ormbunke inomhus och den inte får tillräckligt med naturligt ljus, kan du överväga att använda en odlingslampa för att komplettera växtens ljusbehov.
 • Undvik svaga ljusförhållanden: Även om Spjutbräken kan tolerera svaga ljusförhållanden växer de bäst i ljust, indirekt ljus. Om du odlar din ormbunke i en miljö med svagt ljus, se till att hålla ett öga på dess tillväxt och hälsa, och överväga att flytta den till en ljusare plats om det behövs.

Genom att tillhandahålla rätt ljusförhållanden kan du hjälpa din Spjutbräken att trivas och växa till en frodig och vacker växt som du kommer att ha glädje av i många år.

Spjutbräken & Vatten

Spjutbräken föredrar konstant fuktig jord, men inte vattenmättad. Här är vad du behöver veta om hur du vattnar din Spjutbräken:

 • Håll jorden konstant fuktig: Jorden runt din Spjutbräken rötter ska vara konstant fuktig, men inte vattenmättad. För att se till att jorden förblir fuktig vattnar du plantan när den översta centimetern jord känns torr vid beröring.
 • Undvik att låta jorden torka ut: Spjutbräken är känsliga för torka och lider om jorden runt rötterna torkar ut. Om jorden tillåts torka ut blir bladen bruna och vissnar, vilket kan skada eller till och med döda plantan.
 • Vattna ordentligt: När du vattnar din Spjutbräken ska du se till att vattna den ordentligt, tills vattnet börjar rinna ut från botten av krukan. Detta hjälper till att spola ut eventuella salter som kan ha ansamlats i jorden, vilket kan vara skadligt för växten.
 • Undvik att få vatten på fransarna: När du vattnar din Spjutbräken ska du undvika att få vatten på bladen, eftersom det kan orsaka bruna fläckar. Vattna växten vid basen, nära jorden, snarare än uppifrån.

Genom att följa dessa tips kan du se till att din Spjutbräken får den fukt den behöver för att trivas och växa till en frodig och vacker växt.

Spjutbräken & Jord

Spjutbräken föredrar en rik, väldränerande jord som håller kvar fukten. Här är vad du behöver veta om hur du väljer rätt jord för din Spjutbräken:

 • Välj en väldränerande jord: Spjutbräken är känsliga för vattenmättad jord, vilket kan leda till rotröta och andra problem. För att undvika detta bör du välja en väldränerande jord som låter överflödigt vatten rinna bort från rötterna.
 • Tillsätt organiskt material: För att förbättra jordens förmåga att behålla fukt kan du överväga att tillsätta organiskt material, som kompost eller torvmossa, till jorden. Detta bidrar till att förbättra jordens struktur och vattenhållande förmåga.
 • Använd en pottblandning som är speciellt anpassad för ormbunkar: Du kan också använda en pottblandning som är speciellt framtagen för ormbunkar, vilket ger rätt balans mellan dränering och fukthållning.
 • Omplantera regelbundet: Spjutbräkenor kan med tiden bli pottbundna, vilket kan leda till dålig tillväxt och andra problem. För att undvika detta bör du överväga att omplantera din ormbunke till en större kruka vart 2-3:e år, eller när du märker att rötterna har blivit trängda.

Genom att följa dessa tips kan du bidra till att din Spjutbräken har rätt jordförhållanden för att trivas och växa till en frodig och vacker växt.

Spjutbräken & Temperatur

Spjutbräken föredrar varma, fuktiga förhållanden och är inhemska i tropiska områden i världen. Här är vad du behöver veta för att ge din Spjutbräken rätt temperaturförhållanden:

 • Håll temperaturen varm: Spjutbräken föredrar temperaturer mellan 16-24 °C (60-75 °F). Om temperaturen sjunker under 10 °C (50 °F) kan bladen bli bruna och vissna, vilket kan skada eller till och med döda plantan.
 • Undvik plötsliga temperaturförändringar: Spjutbräken är känsliga för plötsliga temperaturförändringar och kan drabbas om temperaturen varierar snabbt. För att undvika detta bör du försöka hålla temperaturen runt plantan så jämn som möjligt.
 • Tillräcklig luftfuktighet: Spjutbräkenor kommer från en tropisk miljö och föredrar en fuktig miljö. Om luften i ditt hem är torr kan du överväga att använda en luftfuktare eller placera en bricka med vatten nära växten. Detta kommer att bidra till att öka luftfuktigheten runt plantan och förhindra att bladen torkar ut.

Genom att följa dessa tips kan du se till att din Spjutbräken har rätt temperaturförhållanden för att trivas och växa till en frodig och vacker växt.

spjutbärken Nephrolepis exaltata skötsel bra

Spjutbräken & Fuktighet

Spjutbräken föredrar en fuktig miljö, eftersom de kommer från tropiska områden i världen. Här är vad du behöver veta för att ge din Spjutbräken rätt fuktighetsnivå:

 • Tillräcklig luftfuktighet: Spjutbräken föredrar en luftfuktighet på cirka 60-70 %. Om luften i ditt hem är torr kan du överväga att använda en luftfuktare eller placera en bricka med vatten nära växten. Detta kommer att bidra till att öka luftfuktigheten runt plantan och förhindra att bladen torkar ut.
 • Undvik att utsätta växten för torr luft: Spjutbräkenor är känsliga för torr luft, vilket kan leda till att bladen blir bruna och vissnar. För att undvika detta bör du försöka hålla växten borta från källor till torr luft, t.ex. värmeventiler, fläktar och luftkonditioneringsapparater.
 • Mörka plantan regelbundet: Ett annat sätt att öka luftfuktigheten runt din Spjutbräken är att regelbundet dämpa plantan. Använd en sprayflaska för att försiktigt dutta över bladen, var försiktig så att du inte får vatten på växtens känsliga bladverk.

Genom att följa dessa tips kan du se till att din Spjutbräken har rätt fuktighetsnivå för att trivas och växa till en frodig och vacker växt.

Spjutbräken & Beskärning

Spjutbräken gynnas av regelbunden beskärning för att ta bort gula, bruna eller skadade blad, vilket kan hjälpa växten att se så bra ut som möjligt och främja en sund tillväxt. Här är vad du behöver veta om hur du beskär din Spjutbräken:

 • Ta bort gula eller bruna blad: När fransarna på din Spjutbräken åldras kan de bli gula eller bruna. För att växten ska se så bra ut som möjligt ska du ta bort dessa fransar genom att klippa av dem nära plantans bas.
 • Klipp tillbaka skadade blad: Om fransarna på din Spjutbräken har skadats av skadedjur eller miljöstress, klipp tillbaka dem till en sund tillväxt. Detta hjälper växten att återhämta sig och främjar en sund ny tillväxt.
 • Beskär regelbundet: Regelbunden beskärning hjälper till att hålla din Spjutbräken snygg och främja en sund tillväxt. Sträva efter att beskära din ormbunke var 4-6:e vecka, eller vid behov, för att ta bort gula, bruna eller skadade blad.
 • Använd skarpa, rena verktyg: När du beskär din Spjutbräken, se till att använda skarpa, rena verktyg, till exempel en sax, för att undvika att skada växten. Rengör verktygen efter beskärningen med alkohol för att förhindra spridning av sjukdomar.

Genom att följa dessa tips kan du se till att din Spjutbräken ser så bra ut som möjligt och främja en hälsosam och frodig tillväxt i många år framöver.

Spjutbräken & Omplantering

Spjutbräken kan förökas genom att dela plantan eller genom att rota nya blad i jord eller vatten. Här är vad du behöver veta om hur du förökar din Spjutbräken:

 • Dela plantan: Ett av de enklaste sätten att föröka Spjutbräken är att dela plantan. För att göra detta tar du försiktigt bort ormbunken från krukan och delar försiktigt upp klumparna av fransar i mindre delar. Plantera om varje sektion i en separat kruka fylld med ny pottblandning.
 • Rotar upp nya blad i jorden: Ett annat sätt att föröka Spjutbräken är att rota nya fransar i jord. Ta försiktigt bort ett friskt blad från plantan och gräv ner bladets bas i en kruka fylld med färsk pottblandning. Håll jorden konstant fuktig och placera krukan på en varm, ljus plats.
 • Röt nya fransar i vatten: Spjutbräken kan också förökas genom att rota nya fransar i vatten. Ta försiktigt bort ett friskt blad från plantan och placera basen av bladet i en burk med vatten. Byt vatten med några dagars mellanrum och efter några veckor bör rötter börja bildas. När rötterna är 5-8 cm långa planterar du fronden i en kruka fylld med ny pottblandning.

Genom att följa dessa tips kan du föröka din Spjutbräken och skapa nya plantor som du kommer att ha glädje av i många år. Ha bara tålamod, eftersom det kan ta flera månader innan de nya plantorna etablerar sig och börjar växa.

Spjutbräken- Sjukdomar & Besvär

Spjutbräken är relativt tåliga växter, men de kan drabbas av ett antal vanliga problem och sjukdomar. Här är några av de vanligaste problemen att hålla utkik efter:

 • Gula blad: Det kan vara ett tecken på övervattning, undervattning eller dålig dränering av jorden. Se till att ge växten rätt jord- och vattenförhållanden för att förhindra gulnande blad.
 • Bruna fransar: Bruna blad kan vara ett tecken på för mycket direkt solljus, torr luft eller låg luftfuktighet. För att förhindra bruna blad ska du ge växten starkt, indirekt ljus och öka luftfuktigheten runt växten om det behövs.
 • Skadedjur: Spjutbräken kan drabbas av en rad olika skadedjur, bland annat spindelmider, mjäll och skalbaggar. För att förebygga skadedjur bör man hålla växten ren och fri från skräp och vid behov använda en insekticidtvål eller neemolja.
 • Rotröta: Rotröta kan uppstå om jorden är vattensjuk eller om krukan inte har tillräcklig dränering. För att förhindra rotröta bör du välja en väldränerande jord och en kruka med tillräckliga dräneringshål.
 • Bladfläckar: Bladfläckar kan orsakas av en svampsjukdom och kännetecknas av små, bruna fläckar på bladen. För att förebygga bladfläckar ska du se till att ge plantan tillräcklig ventilation och undvika övervattning.

Genom att vara medveten om dessa vanliga problem och vidta åtgärder för att förebygga dem kan du bidra till att din Spjutbräken håller sig frisk och blomstrande i många år framöver.

Typer Av Spjutbräken

Här är de 5 mest populära typerna av Spjutbräken, tillsammans med en kort beskrivning av var och en av dem:

 1. Spjutbräken (Nephrolepis exaltata): Det här är den klassiska Spjutbräkenan som är känd för sina frodiga, fjäderlika blad och sin attraktiva, djupt gröna färg. Den är ett populärt val för inomhus- och utomhusträdgårdar och är lätt att sköta med rätt förutsättningar.
 2. Spjutbräken Dwarf (Nephrolepis exaltata 'Bostoniensis'): Detta är en mindre, mer kompakt variant av den klassiska Spjutbräken, vilket gör den idealisk för små utrymmen eller för användning i skålträdgårdar. Den har alla samma egenskaper som den klassiska Spjutbräken, men i en mer kompakt form.
 3. Fluffy Ruffles Spjutbräken (Nephrolepis exaltata 'Fluffy Ruffles'): Den här sorten av Spjutbräken har blad som är mer finfördelade än den klassiska Spjutbräken, vilket ger den ett spetsigt och fint utseende. Den är ett populärt val för att ge en touch av grönska till inomhusutrymmen.
 4. Kimballii Spjutbräken (Nephrolepis exaltata 'Kimballii'): Den här sorten av Spjutbräken har blad som är bredare och mer robusta än den klassiska Spjutbräken, vilket ger den ett djärvt och dramatiskt utseende. Den är ett populärt val för utomhusträdgårdar, där den kan växa till ett stort, frodigt exemplar.
 5. Boston Sword Fern (Nephrolepis exaltata 'Bostoniensis Sword Fern'): Den här sorten av Spjutbräken har långa, svärdliknande blad som är smala och raka, vilket ger den ett unikt, arkitektoniskt utseende. Den är ett populärt val för att ge en touch av textur och intresse till inomhus- och utomhusträdgårdar.

Detta är de fem mest populära typerna av Spjutbräken, var och en med sina egna unika egenskaper och särdrag. Oavsett om du letar efter ett klassiskt, spetsigt, djärvt eller arkitektoniskt utseende finns det en Spjutbräken-sort som säkert passar dina behov och din stil.

Vanliga Frågor Om Spjutbräken

Vad är Spjutbräken?

Bostons ormbunkar, även kända som Nephrolepis exaltata, är en typ av ormbunkar som är inhemska i tropiska områden i världen. De är kända för sina frodiga, fjäderliknande blad och sin attraktiva, djupt gröna färg.

Varifrån kommer Spjutbräken?

Bostons ormbunkar är inhemska i tropiska områden i världen, t.ex. i Karibien, Central- och Sydamerika.

Vilka är de idealiska odlingsförhållandena för Spjutbräken?

Spjutbräken föredrar ljust, indirekt ljus, varma temperaturer mellan 16-24 °C (60-75 °F), konstant fuktig jord och hög luftfuktighet på cirka 60-70 %.

Hur vattnar jag min Spjutbräken?

Spjutbräken föredrar konstant fuktig jord, men inte vattenmättad. Vattna plantan när den översta centimetern av jorden känns torr vid beröring, och se till att vattna ordentligt tills vattnet börjar rinna från botten av krukan. Undvik att få vatten på fransarna.

Vilken typ av jord är bäst för Spjutbräken?

Spjutbräken föredrar en rik, väldränerad jord som håller kvar fukten. Överväg att tillsätta organiskt material, som kompost eller torvmossa, till jorden för att förbättra dess vattenhållande förmåga.

Hur ofta ska jag beskära min Spjutbräken?

Spjutbräken gynnas av regelbunden beskärning för att ta bort gula, bruna eller skadade blad. Sträva efter att beskära din ormbunke var 4-6:e vecka, eller vid behov, för att hålla plantan i bästa skick.

Hur förökar jag min Spjutbräken?

Spjutbräken kan förökas genom att dela plantan, rota nya blad i jord eller vatten eller genom att ta sticklingar av stammar.

Vilka är de vanligaste problemen med Spjutbräken?

Spjutbräkenor kan drabbas av gulnande eller bruna blad, skadedjur, rotröta, bladfläckar och låg luftfuktighet. Regelbunden beskärning och rätt växtförhållanden kan hjälpa till att förebygga dessa problem.

Vilka är de populäraste sorterna av Spjutbräken?

Några populära sorter av Spjutbräken är Spjutbräken, Spjutbräken Dwarf, Fluffy Ruffles Spjutbräken, Kimballii Spjutbräken och Boston Sword Fern.


Genom att följa dessa tips och ge rätt växtförhållanden kan du bidra till att din Spjutbräken håller sig frisk och trivs i många år framöver.