Peperomia Caperata – Skötselråd & Plantguide

Skriven Av Lillaflora  |  Växter 

Peperomia Caperata är en liten krukväxt med mycket mörkgröna blad, vackra röda till lila stjälkar och intressanta råttsvansformade blommor.

Detta är en art som är mycket uppskattad av terrariehållare, men den kan faktiskt också lätt odlas i de flesta hem, vilket gör den till ett utmärkt val för alla som letar efter en kompakt krukväxt som inte är alltför krävande.

Fortsätt läsa för allt du behöver veta om skötsel av Peperomia caperata och om att odla den här växten i ditt eget hem!

Snabbfakta Om Peperomia Caperata

  • Namn (gemensamt, vetenskapligt): Peperomia, Peperomia caperata, Peperomia caperata
  • Ursprung: Brasilien
  • Storlek: 20 cm
  • Rekommenderat ljus: Ljus men indirekt
  • Jordart: Lätt jord
  • Giftighet: Nej
Peperomia Caperata bra

Peperomia – Skötselråd

Peperomia caperata kräver speciell skötsel, men om man är uppmärksam är det möjligt. Här kan du läsa mer om allt du behöver veta för att själv ta hand om Peperomia.

Peperomia & Ljus

Peperomia caperata trivs i indirekt ljus, vilket liknar dess naturliga livsmiljö i tropiska regnskogar. Den lämpar sig inte för direkt solljus, men kan växa bra i artificiell belysning. Detta gör den till ett bra alternativ för mörkare rum utan tillgång till mycket naturligt ljus. Odlingslampor för inomhusbruk kan också användas för att ge den nödvändiga belysningen.

Peperomia & Vatten

Att vattna Peperomia caperata-plantan kan vara en utmaning och frekvensen beror på växtförhållandena. Den har saftiga blad som kan lagra vatten, så det är bäst att låta jorden torka ut något innan man vattnar, men inte helt.

Peperomia & Jord

Peperomia caperata kräver en lätt jordblandning med god dränering för att växa bra. En blandning av vanlig krukjord och perlit kan ge rätt balans mellan luft och fukt runt rötterna. För att undvika kompakt jord är det viktigt att förhindra att klumpar bildas genom att då och då luckra upp jorden med en ätpinne. En väldränerande behållare är också viktig för att förhindra att jorden blir permanent våt.

Omplantering är vanligtvis inte nödvändig för Peperomia caperata, eftersom växterna är mogna och inte blir för stora. Om omplantering är nödvändig är det bäst att göra det under vårmånaderna. En plantskolekruka av plast med dräneringshål, tillsammans med en dekorativ överkruka, kan ge en lämplig växtmiljö för denna växt. En stor kruka behövs inte eftersom rotsystemet inte är stort.

Peperomia & Temperatur

Peperomia caperata är känslig för låga temperaturer och bör inte utsättas för temperaturer under 15°C. Rumstemperatur är idealisk för denna art.