Nattens Drottning (Epiphyllum Oxypetalum) – Skötselråd & Plantguide

Skriven Av Lillaflora  |  Växter 

Nattens Drottning (Epiphyllum oxypetalum) kommer från Mexiko och Sydamerika och är en djungelkaktus. Denna nattblommande orkidé är känd för sin söta doft och sina liljevita blommor. 

Läs vidare för att lära dig hur du tar hand om nattens drottning, hur du förökar växten och spännande fakta om kaktusen. 

Snabbfakta Om Nattens Drottning (Epiphyllum Oxypetalum)

  • Botaniskt namn: Epiphyllum oxypetalum
  • Vanliga namn: Nattens drottning
  • Ursprungsområde: Mexiko och Sydamerika
  • Familj: Kaktusväxter
  • Växttyp: Suckulenter, djungelkaktus
  • Storlek vid full mognad: 3 meter hög utomhus, 3 meter hög inomhus i behållare. 
  • Exponering för solen: Ljusa indirekta ljus
  • Jordart: Luftig jord som dräneras väl
  • Giftighet: Ej giftigt utom i stora mängder
Epiphyllum oxypetalum bra

Nattens Drottning (Epiphyllum oxypetalum) – Skötselråd

Nattens Drottning (Epiphyllum oxypetalum) kräver speciell skötsel, men om man är uppmärksam är det möjligt. Här kan du läsa mer om allt du behöver veta för att själv ta hand om Nattens drottning.

Nattens Drottning & Solljus

Nattens Drottning behöver ljus och väldränerande jord för att växa. Potterjord kan kompletteras med perlit, sand, torvmossa eller bark för att förbättra luftcirkulationen. Växten växer bra i små krukor och kan stödjas i sin naturliga klätterställning med hjälp av en spaljé, hönsnät eller rep. Växten skickar ut luftrötter för att klättra i träd.

Nattens Drottning & Vatten

Nattens Drottning är en vattensnål växt som lagrar vatten i sina stammar, så den bör inte övervattnas för att förhindra rotröta. Vattningen bör endast ske när jorden är torr. Under våren till hösten bör växten vattnas en gång varannan vecka och en gång var fjärde till sjätte vecka under vintern.

Nattens Drottning & Jord

Nattens Drottning trivs bäst i ljust indirekt ljus, snarare än i full sol. Denna typ av ljus kan uppnås genom att placera plantan en meter från ett fönster med direkt solljus eller genom att sprida ljuset genom en skuggning eller trädblad.

Nattens Drottning & Temperatur Och Fuktighet

För att hålla kaktusen ”Nattens drottning” frisk är det viktigt att återskapa djungelns temperatur och luftfuktighet. Optimala temperaturer för växten är mellan 10° och 32° och den bör aldrig utsättas för frusna temperaturer. Om växten skadas av frost, klipp bort döda blad tillbaka till levande stammar.

Luftfuktigheten bör hållas över 50 % genom att man neblar plantan eller använder en luftfuktare. Om du bor i ett torrt klimat kan du dämpa plantan en gång i veckan och vattna den dessutom varannan vecka.

Vanliga Frågor Om Nattens Drottning

Är växten Nattens Drottning sällsynt?

Växten är inte utrotningshotad eller hotad och är inte sällsynt. Sticklingar kan förökas från växten och kan delas eller säljas. 

Hur kan man bevara Nattens Drottning?

Du kan placera en avklippt blomstersticka i en vas med konserverande kristaller i vattnet. Ställ sedan vasen i kylskåpet. Blomman kommer att förbli öppen fram till nästa dag. 

Hur luktar Nattens Drottning?

Parfymen från nattdrottningen luktar starkt och sött, liknande doften från en jasminblomma. 

Ger Nattens Drottning frukt?

När blommorna dör kan kaktusen, om de pollinerades, producera frukt. De fyra tum stora frukterna är saftiga, röda och söta. De är ätliga och läckra.