Monstera Mini – Skötselråd & Plantguide

Skriven Av Lillaflora  |  Växter 

Rhaphidophora Tetrasperma-växten kallas vanligen ”Monstera Mini” på grund av sin slående likhet med Monstera Deliciosa.

Den är mer som en mindre version av Monstera Deliciosa och en bra ersättare i situationer där det inte finns tillräckligt med utrymme för att odla Monstera-växten. 

De är inhemska i södra Thailand och Malaysia. De är en sällsynt Viney-växt som sprider häpnadsväckande kluvna blad som underlättar luftflödet och hjälper till att hålla växten sval.

Snabbfakta Om Monstera Mini

  • Botaniskt namn: Rhaphidophora Tetrasperma
  • Vanligt namn: Monstera Deliciosa, philodendron ginny, philodendron piccolo, Mini Monstera
  • Ursprung: Tropiska skogar i södra Thailand och Malaysia
  • Storlek: 3.5 meter
  • Ljus: Ljus indirekt solljus. Kan även överleva i svagt ljus.
  • Jordtyp: Fuktig men också väldränerande pottblandning.
  • Giftighet: Giftigt om den intas.
Monstera Minima bra

Rhaphidophora Tetrasperma – Skötselråd

Rhaphidophora Tetrasperma kräver speciell skötsel, men om man är uppmärksam är det möjligt. Här kan du läsa mer om allt du behöver veta för att själv ta hand om Monstrera Mini.

Rhaphidophora Tetrasperma & Ljus

Monstrera Mini är en tropisk krukväxt som kräver starkt indirekt solljus för att växa bra. Den kan placeras nära ett fönster som vetter mot öster för att få tillgång till tidigt morgonljus och skugga under resten av dagen.

Växten kan också tolerera svagt ljus, men tillväxten kan vara långsammare och bladen kan inte utvecklas ordentligt. Om den odlas inomhus utan tillräckligt med ljus kan en LED-odlingslampa användas för att ge ytterligare ljusstyrka.

Rhaphidophora Tetrasperma & Vatten

Monstrera Mini kräver fuktig jord, men inte vattenmättad. Den bör vattnas varje vecka under tillväxtmånaderna och endast när jorden är helt torr under vintern. Det är viktigt att låta vattnet rinna genom dräneringshålen i botten av krukan.

För att säkerställa korrekt vattning kan en fuktmätare användas för att mäta jordens torrhet, och plantan bör vattnas när den översta 25 cm (1 tum) av jorden är torr. Det är viktigt att mäta markfuktigheten i alla delar av krukan för att undvika felaktiga mätningar.

Rhaphidophora Tetrasperma & Jord

Monstrera Mini föredrar en lätt, väldränerad och fuktig jord med god luftning. Jord som håller kvar för mycket vatten kan leda till rotröta och bör undvikas. En krukväxtblandning med ingredienser som orkidéer, perlit, pimpsten och tallbark kan hjälpa till med korrekt dränering och luftning.

Krukan som används för växten kan vara gjord av lera, terrakotta, plast eller keramik, där lera och terrakotta är att föredra på grund av deras förmåga att släppa igenom vatten och luft. Dräneringshål bör göras i botten av krukan så att överflödigt vatten kan rinna ut.

Rhaphidophora Tetrasperma & Temperatur

Monstrera Mini kräver värme och fuktighet för att växa ordentligt. Den tål inte kyla eller drag. De flesta hushåll har en lämplig rumstemperatur för växten, med ett intervall på 12-30 grader Celsius som idealisk temperatur.

För att få rätt luftfuktighet bör växten placeras i områden med hög luftfuktighet i hemmet, t.ex. i köket, badrummet eller tvättstugan. Om luftfuktigheten är låg i rummet kan en luftfuktare användas för att stödja växten.

Vanliga Frågor Om Rhaphidophora Tetrasperma

Är Rhaphidophora Tetrasperma giftig för husdjur?

Bladen av Rhaphidophora Tetrasperma innehåller kalciumoxalatkristaller som vid intag kan irritera munnen, läpparna och matsmältningssystemet. Håll alltid växten borta från barn och husdjur.

Hur kan jag föröka Monstrera Mini i vatten?

När du har skaffat din stickling, placera den del som innehåller noden och luftroten i ett glas vatten och placera det nära ett fönster. Byt vatten varannan dag för att hålla vattnet fräscht. Överför sticklingen till en kruka när du märker att den har producerat tillräckligt med rötter.

Hur ofta ska jag vattna min Rhaphidophora Tetrasperma?

Monstera Siltepecana ska vattnas när den övre halvan av jorden är torr. Använd en fuktmätare för att mäta fuktnivån i jorden och vattna när matjorden är ungefär en tum torr.

Hur ofta ska jag gödsla min Rhaphidophora Tetrasperma?

Gödsling av Rhaphidophora Tetrasperma kan göras en eller två gånger i månaden under växtsäsongen. Gödsla inte under vintersäsongen eftersom detta kan orsaka rotbränna på grund av växtens inaktivitet.

Vad är skillnaden mellan Monstrera Mini och Monstera Deliciosa?

Monstera deliciosa är större jämfört med Rhaphidophora Tetrasperma-plantan. De har olika växtmönster men skötseln är ganska likartad. Deras bladverk är liknande därav namnet mini Monstera. De är båda från samma Araceae-familj men har olika släkten.