Monstera Albo Variegata – Skötselråd & Plantguide

Skriven Av Lillaflora  |  Växter 

Monstera Albo Variegata eller Monstera albo är en sällsynt växt. Den tillhör släktet Monstera och tillhör familjen Araceae. Den är en sällsynt sort under Monstera Deliciosa och har märkliga bladverk.  

Den har gröna blad som är genomsyrade med stora fläckar av vit variegation. De producerar vitaktiga, gräddiga blommor men detta är sällsynt när de odlas inomhus.  

De har sitt ursprung i tropiska områden i Centralamerika. Monstera variegata är en utmärkt krukväxt. Men de kan vara giftiga för husdjur och människor, så var försiktig. 

Snabbfakta Om Monstera Albo Variegata 

  • Botaniskt namn: Monstera deliciosa ’Albo Borsigiana’
  • Ursprung: Centralamerika 
  • Familj: Araceae 
  • Växttyp: Tropisk flerårig växt 
  • Full storlek: 3-9 meter
  • Exponering för solen: Delvis eller indirekt ljus 
  • Jordart: Väldränerande men fuktig jord 
  • Giftighet: Kan vara giftig för både människor och husdjur. 
Monstera Albo Variegata bra

Monstera Albo Variegata – Skötselråd

Monstera Albo Variegata kan vara lite krångliga att ta hand om, men om man är uppmärksam är det möjligt. Här kan du läsa mer om allt du behöver veta för att själv ta hand om Monstera Albo.

Monstera Albo Variegata & Solljus

Albo Monstera kräver genomsnittlig belysning och föredrar ljust men indirekt ljus. Direkt solljus bör undvikas eftersom det kan orsaka brännskador på bladen och hindra tillväxten.

Det rekommenderas att ge högst 6 timmars starkt men filtrerat solljus per dag, vilket kan uppnås genom att placera plantan i ett fönster mot öster på några centimeters avstånd eller genom att använda en ljusridå eller ett tyg.

Monstera Albo Variegata & Vatten

Albo Monstera kräver minimal vattning för att inte skada de känsliga rötterna, som är benägna att ruttna. Det rekommenderas att vattna plantan en eller två gånger i veckan, först när den översta delen av jorden har torkat ut, vilket kan kontrolleras med hjälp av en fuktmätare eller genom att känna på jorden med fingret.

Rent vatten fritt från klor och andra skadliga kemikalier bör användas, t.ex. regnvatten eller renat vatten.

Monstera Albo Variegata & Jord

Albo Monstera kräver en väldränerande, rik jord med fukthållande förmåga. Detta kan uppnås genom att använda en blandning av kvalitetsjord, organisk kompost, torvmossa, orkidébark, perlit och eventuellt kokosnöt. Jorden bör ha ett neutralt till lätt surt pH-värde mellan 6,5 och 7,0.

Monstera Albo Variegata & Temperatur

Albo Monstera trivs i miljöer med hög luftfuktighet och kräver en luftfuktighet på minst 55 %. Detta kan uppnås genom regelbunden bevattning eller genom att använda en luftfuktare.

När det gäller temperatur är det idealiska intervallet mellan 18° och 29°, där växten hålls borta från kalla fönster eller ventiler och skyddas från frost.

Vanliga Frågor Om Monstera Albo Variegata

Var kan jag köpa variegated monstera?

Du kan köpa Albo monstera från de flesta växtbutiker på nätet. Etsy och Amazon är bra exempel.

Vad gör Albo Monstera sällsynt?

Variegationen på växtens blad. De är sällsynta, även för en monstera.

Hur snabbt växer monstera albo?

De har en genomsnittlig tillväxthastighet. Växer en eller två meter varje år.