Ficus Elastica – Skötselråd & Plantguide

Skriven Av Lillaflora  |  Växter 

Om du vill ha en krukväxt som ger ett dramatiskt intryck är Ficus Elastican (Ficus elastica), även känd som det indiska gummiträdet, det perfekta valet. Dessa växter är lätta att ta hand om och är perfekta för inomhusodling, oavsett om du är nybörjare eller någon som har rykte om sig att ha en svart tumme. I den här artikeln ger vi en kort översikt över skötsel av Ficus Elastica, följt av mer djupgående information.

Fortsätt läsa för att avslöja alla hemligheter för att odla och underhålla en blomstrande Ficus Elastica i ditt hem i många år framöver.

Snabbfakta Om Ficus elastica

  • Botaniskt namn: Ficus elastica
  • Andra namn: Gummiträd, gummiträdplanta, gummiplanta
  • Familj: Moraceae
  • Växttyp: Träd
  • Ursprung: Indien och Malaya
  • Temperatur: 15-28°C (60-85°F)
  • Luftfuktighet: Medelhög
  • Höjd: 15-22 cm
  • Färg: Grön

Ficus Elastica fönsterfikus

Ljuskrav för din Ficus Elastica

De idealiska ljusförhållandena för din Ficus Elastica beror på vilken typ av planta du har. Variegated typer behöver ljust, indirekt ljus för att behålla sina livliga färger, medan solid gröna typer kan tolerera sämre ljusförhållanden inomhus.

Undvik att placera brokiga Ficus Elastica i svaga ljusförhållanden eftersom det kommer att leda till att bladverket förlorar sin färg. Gröna typer kan också tolerera starkt, indirekt ljus men bör inte placeras i direkt solljus, eftersom det kan orsaka solbränna på bladen.

Om ljusförhållandena är för låga kan din Ficus Elastica bli spinkig. Flytta den i så fall till en plats med mer ljus.

När vädret värms upp på våren kan du placera din Ficus Elastica utomhus på en plats med delvis sol och delvis skugga. Undvik att placera den i mycket soligt läge eftersom det kan leda till brända blad.

Vatten & Ficus Elastica

För att din Ficus Elastica ska trivas är det viktigt att rötterna blötläggs ordentligt när du vattnar dem. Vattna växten tills du ser att det kommer ut ur dräneringshålen i botten av krukan. Undvik dock att låta växten stå i vatten för länge, eftersom det kan leda till rotröta. Efter cirka 30 minuter tömmer du ut allt vatten som har samlats i den nedre skålen.

Under växtsäsongen behöver du troligen vattna din Ficus Elastica en gång i veckan. För att avgöra när du ska vattna, stick ner fingret i jorden och vattna om den översta centimetern jord känns torr vid beröring. På vintern, när Ficus Elastican går i vila, behöver du bara vattna varannan vecka. Kontrollera jorden genom att sticka in fingret och vattna om den översta centimetern känns torr.

För bästa resultat använder du rumstempererat vatten som har stått ute över natten eller regnvatten. Om du märker att bladverket börjar gulna kan det tyda på att växten inte får tillräckligt med vatten.

Temperaturkrav för din Ficus Elastica

Ficus Elastica kommer ursprungligen från tropiska områden som inte drabbas av frost, så det är viktigt att hålla en varm inomhustemperatur för att hålla plantan frisk. Den idealiska inomhustemperaturen ligger mellan 10 °C (50°F) och 29 °C (85°F), och växten kan tolerera temperaturer så låga som 4 °C (39°F).

Ett enkelt sätt att bestämma den bästa temperaturen för din Ficus Elastica är att tänka på din egen komfortnivå. Om du känner dig bekväm kommer din Ficus Elastica också att göra det.

Om du planerar att odla din Ficus Elastica utomhus under varmt väder, kom ihåg att ta in den inomhus innan det kalla vintervädret kommer. Frostskador kan uppstå om plantan lämnas utomhus, och mycket kalla temperaturer kan till och med leda till att plantan dör.

Jordkrav för din Ficus Elastica

Din Ficus Elastica kan trivas i en mängd olika jordförhållanden, så länge jorden dräneras väl. Eftersom du kommer att odla växten i en behållare är det viktigt att ge den den bästa starten genom att plantera den i en jordblandning som är bördig.

Undvik att använda ren pottjord eftersom den tenderar att vara för tät och hålla kvar för mycket fukt, vilket kan leda till rotröta. Om du däremot blandar pottjorden med andra material, t.ex. pottblandning eller torv, och bara har 50 % rak pottjord, bör jorden dränera bra.

Att använda en bördig pottblandning är ett bra alternativ eftersom den dränerar bra och inte håller kvar för mycket vatten. Många pottblandningar har också gödningsmedel med långsam frisättning, vilket kan ge din Ficus Elastica näring även om du glömmer att gödsla.

Du kan också skapa din egen jordblandning genom att kombinera lika delar torv, tallbark och grov sand.

Nyckeln till att hålla din Ficus Elastica frisk är att se till att jorden är bördig och dränerar bra.

Krav på fuktighet för din Ficus Elastica

I sin naturliga miljö växer Ficus Elastican i områden med hög luftfuktighet. För att säkerställa en sund tillväxt och förebygga eventuella problem är det viktigt att återskapa denna luftfuktighet i din inomhusmiljö.

Undvik att placera din Ficus Elastica på torra platser inomhus, t.ex. nära värme- eller luftventiler.

Det är enkelt att skapa luftfuktighet för din Ficus Elastica och det finns olika alternativ.

Du kan nysta bladverket flera gånger i veckan med en sprayflaska fylld med vatten. Växten skadas inte om du dimmar den dagligen.

Ett annat alternativ är att placera behållaren ovanpå en stor bricka fylld med små stenar. Fukten i stenarna hjälper till att skapa fukt runt växten.

Slutligen kan du placera Ficus Elastican i ett stort badrum med lämpliga ljusförhållanden. Det ständigt rinnande vattnet från duschen kommer naturligtvis att skapa en tillräcklig mängd fukt för växten.

Plantering och omplantering av din Ficus Elastica

Din Ficus Elastica kan växa bra i en större kruka i flera år innan den behöver planteras om. Om din planta växer i en mindre kruka och börjar bli topptung kan det vara nödvändigt att plantera om i en något större behållare för att undvika att den behöver omplanteras ofta.

Vid omplantering ska du alltid välja en behållare som är något större än den ursprungliga. Om du använder en för stor kruka kan det leda till att jorden förblir för våt och orsaka hälsoproblem för växten.

Det är också viktigt att undvika att låta Ficus Elasticans rötter växa ut ur behållaren, eftersom detta kan hindra framtida tillväxt. Växter som har lämnats i för små krukor under för lång tid kan utveckla intensiv rotinpackning och aldrig nå sin fulla potential, även om de planteras om i en större kruka.

Alla typer av behållare med dräneringshål i botten fungerar. Du kan placera krukan med dräneringshål i en dekorativ kruka utan dräneringshål, men se till att tömma ut allt vatten från den dekorativa krukan efter vattning för att förhindra rotröta.

Självvvattnande krukor kan vara ett alternativ med lite underhåll för din Ficus Elastica.

Det är enkelt att plantera eller omplantera din Ficus Elastica. Ta försiktigt bort plantan från sin ursprungliga behållare, dra isär rötterna om det behövs och fyll den nya behållaren till ungefär en fjärdedel med en bördig, väldränerad pottblandning. Placera plantan i behållaren, fyll resten av behållaren med jord och tryck jorden ordentligt runt plantans bas. Vattna växten för att mätta rotsystemet tills vatten rinner från de nedre dräneringshålen. Placera plantan på en plats med ljust, indirekt ljus.

Kom ihåg att använda en något större kruka med dränering och en rik jordblandning som dräneras väl och inte förblir för våt.

Vanliga Frågor Om Ficus Elastica

Hur ofta vattnar du en Ficus Elastica?

Det är lätt att kontrollera när du ska vattna din Ficus Elastica genom att sticka fingret i jorden. Om den översta centimetern känns torr, vattna tills det rinner ut från de nedre dräneringshålen. Under växtsäsongen från vår till sommar vattnar du förmodligen varje vecka. På vintern bör du dock minska bevattningen till ungefär en gång varannan vecka.

Behöver Ficus Elastica direkt solljus?

Ficus Elastica som odlas som krukväxter bör inte få starkare ljus än ljust, indirekt ljus eftersom bladverket kan brännas. Varierade typer behöver dock mer ljus för att bladverket ska behålla sin färgblandning och enfärgade gröna sorter tål sämre ljusförhållanden.

Varför faller bladen av min Ficus Elastica?

Bladfall kan orsakas av flera miljöförhållanden. Om plantan blir övervattnad kan bladverket falla. Om inomhustemperaturerna dessutom är för kalla och om Ficus Elastican står i ett dragigt område kan lövverket också falla ned. Vattna endast när den översta tummen av jorden blir torr och flytta plantan från ett dragigt område och där temperaturen ligger över 10 °C (50 °F).

Varför är min Ficus Elastica benig?

Ficus Elastica som inte får tillräckligt med ljus blir långsträckta. Flytta plantan till ljusare förhållanden och beskär grenarna så att de förgrenar sig och blir fylligare. Se till att använda rena beskärningsverktyg så att du inte överför skadedjur eller sjukdomar till plantan.

Varför krullar mina Ficus Elastica blad ihop sig?

Flera saker orsakar bladkrullning hos en Ficus Elastica. Om du vattnar för mycket eller för lite kan bladen rulla ihop. Vattna när den översta tummen av jorden blir torr och tills det rinner från de nedre dräneringshålen. För torr luft kan också orsaka bladrullning på grund av brist på fuktighet. Flytta Ficus Elastican bort från eventuella värme- eller luftventiler och nysta plantan med vatten flera gånger i veckan för att öka luftfuktigheten.

Är Ficus Elastica giftiga för husdjur och människor?

Förvara den utom räckhåll för husdjur och barn, eftersom alla delar av Ficus Elastican är giftiga på grund av psoralen och det proteolytiska enzymet ficin. Om du letar efter några fantastiska giftfria inomhusväxtalternativ har jag skrivit en artikel om 17 av mina favorit giftfria krukväxter.

Blommar eller bär Ficus Elastica frukt?

Ficus Elastica som odlas utomhus i sin naturliga miljö ger små, gröna frukter men inte frukt som växer inomhus som krukväxt.