Caladium – Skötselråd & Plantguide

Skriven Av Lillaflora  |  Växter 

Caladium-växten, som också kallas Jesu hjärta eller ängelvingar, är en tropisk prydnadsväxt som är infödd i tropiska områden i Syd- och Centralamerika. 

Den har vackra pil- eller hjärtformade blad som är genomsyrade av ljusa färgvariationer som sträcker sig från vitt till rött till rosa och som alla är spridda i olika mönster.

De är örtartade knölväxter i naturen men kan vara giftiga när de äts, så håll dem borta från barn och husdjur.  

Snabbfakta Om Caladium

  • Botaniskt namn: Caladium
  • Ursprung: Central- och Sydamerika
  • Familj: Araceae
  • Växttyp: Tropisk, Tuberös, Örtartad växt 
  • Storlek: 30-75 cm
  • Exponering i solen: Indirekt eller skuggat solljus, kan överleva lite direkt solljus
  • Jordart: Väldränerande, rik jord
  • Giftighet: Giftigt för både husdjur och människor när den äts
Caladium bra

Caladium – Skötselråd

Caladium kan vara lite krångliga att ta hand om, men om man är uppmärksam är det möjligt. Här kan du läsa mer om allt du behöver veta för att själv ta hand om Caladium.

Caladium & Sol

Caladiums är skuggälskande växter som trivs i full skugga eller indirekt solljus. Nyare sorter eller kultivarer kan växa i direkt solljus, men långvarig exponering kan vara skadligt för krukväxten eftersom bladen kan brännas.

Vid odling utomhus bör man välja ett skuggigt område, men med tiden när växten mognar bör den kunna tolerera en viss grad av solljus. För Caladiums inomhus bör de placeras i ett rum med tillräckligt skydd mot solens hårda strålar. Om intensiteten av solljuset inte kan regleras kan en ljusridå användas för att skydda växten.

Caladium & Vatten

Caladiumplantor behöver vattnas beroende på deras tillväxtstadium. Under sommaren, när växten utvecklar blad, bör den vattnas en gång i veckan för att hålla jorden fuktig men inte blöt.

På vintern går växten i dvala och bör inte vattnas, men vattningen bör återupptas på våren när växten blir aktiv igen. Det är viktigt att använda avklorerat vatten och undvika kallt vatten när man vattnar caladiums.

Caladium & Jord

När du planterar caladiums är det viktigt att använda en jord som är väldränerande och rik. För att uppnå detta kan man använda en blandning av en del blomjord, en del torv och lite organisk kompost.

Jordens dräneringsförmåga bör testas genom att hälla vatten i blandningen, och om den blir lerig kan mer torv behövas. Jordens pH-värde bör ligga mellan svagt surt och neutralt, med ett pH-värde på mellan 5,5 och 6,1.

Caladium & Luftfuktighet

Fuktighet är en viktig aspekt när det gäller att ta hand om Caladium-plantor. Caladiums föredrar hög luftfuktighet, så inomhusväxter bör utsättas för rätt luftfuktighet.

En luftfuktare kan användas för att upprätthålla en luftfuktighet som är högre än 40 % när man odlar Caladiums inomhus. Temperaturen bör ligga mellan 60 och 75 grader Fahrenheit och växten bör skyddas från frost eftersom exponering för extrem kyla kan skada den.

Vanliga Frågor Om Caladium

Hur mycket vatten behöver caladium?

Caladium kräver fuktig jord så det rekommenderas att du vattnar plantan en gång i veckan.

Vilken är den bästa tiden att plantera caladiumlökar?

Caladiumlökar bör planteras under vårperioden.

Är caladium lätt att ta hand om?

Caladiums kan vara lite svåra att sköta på grund av deras höga sol- och temperaturkrav.

Klarar sig caladiums bra i krukor?

Ja, att kruka caladiums är ett idealiskt sätt att säkerställa en ordentlig fantastisk tillväxt inomhus.

Förökar sig caladiums?

Caladiums kan föröka sig när de förökas genom knöldelning.