Alocasia (Alocasia reginula) – Skötselråd & Plantguide

Skriven Av Lillaflora  |  Växter 

Alocasia är ett släkte av exotiska och vackra tropiska växter som kommer från Asien och Australien. Med sina stora, glansiga blad och unika utseende är Alocasia-växter ett populärt val för inomhusträdgårdar och växthus. Men eftersom de är hemmahörande i varma, fuktiga miljöer är det viktigt att tillhandahålla rätt växtförhållanden för att hålla din Alocasia-växt frisk och välmående.

I den här guiden tar vi upp allt du behöver veta om Alocasia-växter, inklusive deras naturliga livsmiljö, önskade odlingsförhållanden och hur man tar hand om dem. Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller nybörjare kommer den här guiden att ge dig all information du behöver för att hålla din Alocasia-växt frisk och vacker i många år framöver. Så, låt oss komma igång!

Snabbfakta Om Alocasia

 • Botaniskt Namn: Alocasia reginula
 • Andra Namn: Alocasia
 • Växtfamilj: Araceae
 • Höjd: Ca 80 cm
 • Giftighet: Giftig för hundar, katter och människor

Köpa Spjutbräken

Du kan hitta Spjutbräken på följande blomsterbutiker:

Om Alocasia

Alocasia - Ursprung

Alocasia-växten, även känd som elefantöra, är ursprungligen från tropiska områden i Sydostasien, inklusive Filippinerna och Nya Guinea. Den tillhör familjen Araceae och är känd för sina stora, glänsande och pilformade blad som liknar öronen på en elefant, därav det vanliga namnet.

I sin naturliga miljö växer Alocasia i fuktiga, skuggiga områden nära bäckar och floder, och används ofta i traditionell medicin för att behandla en mängd olika åkommor. Växtens blad och stjälkar används också i matlagning, särskilt i det sydostasiatiska köket.

Odlingen av Alocasia som prydnadsväxt började på 1800-talet och har sedan dess blivit populär i många delar av världen. Den odlas både som krukväxt och trädgårdsväxt i varma klimat, och är uppskattad för sina stora, slående blad och sin förmåga att ge en tropisk touch till vilken trädgård eller hem som helst.

På det hela taget är Alocasia en tålig och lättskött växt som är ett vackert tillskott till varje samling av inomhus- eller utomhusväxter.

Alocasia - Utseende

Alocasia-växten är en prydnadsväxt som odlas för sina stora, frodiga blad snarare än för sina blommor. Bladen är vanligtvis stora, glänsande och pil- eller hjärtformade, med ett karakteristiskt mönster av ådror och en distinkt textur. Bladenas storlek och form kan variera beroende på art. Vissa arter har blad som kan bli upp till en meter långa och en meter breda.

Bladens färg kan också variera, från mörkgrön till ljusare gröna nyanser med kontrasterande ådror. Vissa arter kan också ha blad med metallisk glans, vilket gör dem ännu mer dekorativa.

När det gäller blommor är Alocasia inte känd för sina blommor, som är små, diskreta och ofta gömda bland bladen. Blommorna är vanligtvis vita eller gröna och är arrangerade i klasar på långa, smala spikar som reser sig över bladen.

På det hela taget är Alocasia-växten en slående och elegant växt som uppskattas för sina stora, frodiga blad och sin förmåga att ge en tropisk touch till alla inomhus- och utomhusutrymmen.

Alocasia skötsel jord vatten

Plantering Av Alocasia

Att plantera en Alocasia för första gången kan vara en givande upplevelse, men det är viktigt att tänka på några saker för att se till att plantan trivs. Här är några tips som hjälper dig att komma igång:

 • Ljus: Alocasia-plantor föredrar ljust, indirekt ljus, men kan också tolerera låga ljusnivåer. Undvik att placera din växt i direkt solljus, eftersom det kan leda till att bladen bränns.
 • Jord: Alocasia-växter föredrar en väldränerad jord som innehåller mycket organiskt material. En bra krukväxtblandning för tropiska växter fungerar bra.
 • Vattning: Alocasia-växter föredrar konstant fuktig jord, men det är viktigt att undvika övervattning, eftersom det kan leda till rotröta. Låt den översta tummen av jorden torka ut något mellan vattningarna.
 • Luftfuktighet: Alocasia-växter föredrar en fuktig miljö, så det är en bra idé att regelbundet dutta bladen eller placera en bricka med vatten i närheten av växten för att hjälpa till att öka luftfuktigheten.
 • Gödsling: Alocasia-växter gynnas av regelbunden gödsling, särskilt under växtsäsongen. Använd ett balanserat flytande gödningsmedel varannan till var tredje vecka.
 • Skadedjur och sjukdomar: Alocasia-plantor kan vara känsliga för skadedjur som spindelmider. Inspektera regelbundet din planta och vidta åtgärder om du märker några tecken på angrepp eller sjukdom.
 • Omplantering: Alocasia-växter gynnas av att omplanteras vartannat till vart tredje år, eller när rötterna blir knutna till krukan. Omplantera på våren med en ny pottblandning.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du se till att din Alocasia-växt trivs och ger en tropisk touch till ditt inomhus- eller utomhusrum.

Alocasia - Skötselråd & Guide

Alocasia kan vara lite krånglig att ta hand om som nybörjare, men med rätt tips kan du säkerställa att den håller sig hälsosam och livlig.

Alocasia & Solljus

Alocasia-växter behöver ljust, indirekt ljus för att växa och trivas. Det betyder att de bör placeras nära ett fönster som ger ljust, indirekt ljus, men inte i direkt solljus. Direkt solljus kan få bladen att brännas, vilket kan resultera i bruna fläckar och skador på växten.

Om din växt inte får tillräckligt med ljus kan du märka att bladen blir mindre och att tillväxten blir hämmad. Om din växt å andra sidan får för mycket ljus kan bladen bli gula och kanterna kan bli bruna.

I allmänhet kan Alocasia-växter tolerera låga ljusnivåer, men de växer inte lika bra och kan bli långsträckta om de inte får tillräckligt med ljus. Om du odlar din Alocasia inomhus är det en bra idé att rotera plantan regelbundet för att se till att alla sidor får lika mycket ljus.

Det är viktigt att övervaka ljusnivåerna som din Alocasia-växt får och justera vid behov för att se till att den får rätt mängd ljus för optimal tillväxt och hälsa.

Alocasia & Vatten

När det gäller vattning av Alocasia-plantor är det viktigt att hitta en balans mellan att hålla jorden konstant fuktig och att undvika övervattning, vilket kan leda till rotröta. Här är några riktlinjer för vattning av Alocasia:

 • Frekvens: Vattna din planta regelbundet för att hålla jorden jämnt fuktig. Hur ofta du vattnar beror på faktorer som krukväxtens storlek, jordtypen och fuktnivån i ditt hem, men i allmänhet bör du vattna din Alocasia när den översta centimetern av jorden är något torr vid beröring.
 • Mängd: När du vattnar din Alocasia ska du se till att vattna den ordentligt så att vattnet når rötterna. Låt vattnet rinna fritt från botten av krukan för att undvika vattenstankar.
 • Metod: Alocasia-växter är känsliga för klor och andra kemikalier som kan finnas i kranvatten, så det är bäst att använda destillerat vatten eller regnvatten när du vattnar din planta. Du kan också låta kranvatten stå i 24 timmar innan du använder det så att kloret kan avdunsta.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du hjälpa till att se till att din Alocasia-växt får rätt mängd vatten för att hålla sig frisk och trivas. Kom ihåg att det viktigaste är att hålla jorden konstant fuktig, men inte vattenfylld, och att undvika att låta växten torka ut helt.

Alocasia & Jord

När det gäller jord för Alocasia-plantor är det viktigt att välja en väldränerande jord med hög halt av organiskt material. Här är några riktlinjer för att välja rätt jord för din Alocasia:

 • Typ: Alocasia-växter föredrar en rik, väldränerande jord med mycket organiskt material. En krukväxtblandning av god kvalitet för tropiska växter fungerar bra. Du kan också tillsätta perlit eller sand i blandningen för att förbättra dräneringen.
 • Krukstorlek: Välj en kruka som är något större än Alocasia-plantans rotklump, eftersom plantan behöver utrymme för att växa. Se till att krukan har dräneringshål i botten så att överflödigt vatten kan rinna bort.

Alocasia & Temperatur

När det gäller temperaturen för Alocasia-växter är det viktigt att ge dem en varm och stabil miljö. Här är några riktlinjer för temperaturkrav:

 • Intervall: Alocasia-växter är inhemska i tropiska områden, så de föredrar varma temperaturer. Helst bör temperaturen hållas mellan 15-29 °C (60-85 °F) året runt.
 • Stabilitet: Alocasia-växter är känsliga för temperatursvängningar, så det är viktigt att ge din växt en stabil miljö. Undvik att placera din växt nära fönster eller dörrar där den kan utsättas för plötsliga temperaturförändringar.
Alocasia blad intressant

Alocasia & Fuktighet

När det gäller luftfuktighet för Alocasia-växter är det viktigt att skapa en fuktig miljö för att efterlikna växtens naturliga livsmiljö. Här är några riktlinjer för att upprätthålla rätt luftfuktighet för din Alocasia:

 • Luftfuktare: Om du bor i ett torrt klimat kan du överväga att använda en luftfuktare för att öka luftfuktigheten i ditt hem. Detta kan vara särskilt användbart under vintermånaderna när inomhusvärmen kan göra luften mycket torr.
 • Dimma: Regelbunden nysning av bladen på din Alocasia-växt kan också bidra till att öka luftfuktigheten. Nappning kan också hjälpa till att rengöra bladen och förhindra dammbildning, vilket kan störa växtens förmåga till fotosyntes.
 • Brickor: Placera en bricka med vatten i närheten av din Alocasia-växt kan också bidra till att öka luftfuktigheten. Se till att botten av krukan inte ligger i vatten, eftersom det kan leda till rotröta.
 • Badrum: Alocasia-växter älskar den fuktighet som ofta finns i badrum, så överväg att ha din växt i badrummet om du har ett sådant.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du se till att din Alocasia-växt har den fuktiga miljö som den behöver för att växa och trivas. Kom ihåg att Alocasia-växter är inhemska i tropiska områden, så det är viktigt att ge dem en fuktig miljö för att efterlikna deras naturliga livsmiljö.

Alocasia & Beskräning

Beskärning är en viktig aspekt av skötseln av Alocasia-plantor, eftersom det bidrar till att främja en sund tillväxt och bibehålla växtens form och storlek. Här är några riktlinjer för beskärning av din Alocasia:

 • Tidpunkt: Beskär din Alocasia-växt vid behov för att ta bort gula eller skadade blad och för att kontrollera växtens storlek och form. Beskärning kan göras när som helst på året.
 • Verktyg: Använd en ren, vass sax för att ta bort blad och stjälkar. Slöa verktyg kan krossa eller skada växten och göra den mer mottaglig för sjukdomar.
 • Metod: När du tar bort blad, klipp stammen nära plantans bas och var försiktig så att du inte skadar omgivande blad eller stammar. Om du behöver kontrollera växtens storlek kan du också beskära topparna på stjälkarna för att främja en buskigare tillväxt.
 • Förökning: Du kan föröka Alocasia-plantor genom att dela rotklumpen eller genom att ta sticklingar av stammar. Stamklipp ska tas från friska, mogna stammar och rotas i vatten eller ett rotningshormon innan de planteras.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du se till att din Alocasia-växt förblir frisk och livfull genom regelbunden beskärning. Kom ihåg att beskärning är en viktig aspekt av växtvård, eftersom det bidrar till att främja en sund tillväxt och bibehålla växtens form och storlek.

Alocasia & Omplantering

Att föröka Alocasia-plantor är ett bra sätt att öka din samling eller dela med dig av plantor till vänner och familj. Här är några riktlinjer för förökning av Alocasia-växter:

 • Metod: Alocasia-plantor kan förökas genom att dela rotklumpen eller genom att ta sticklingar av stammar. Det är bäst att dela rotklumpen när växten blir krukväxtbunden och behöver planteras om. Sticklingar bör tas från friska, mogna stammar.
 • Sticklingar av stammar: För att föröka Alocasia med hjälp av stjälksticklingar klipper du av en stam som är minst 4-6 tum lång och tar bort de nedre bladen. Doppa den skurna änden i rotningshormon och plantera sedan sticklingen i en väldränerande jordblandning. Håll jorden fuktig och ge ljust, indirekt ljus. Nya rötter bör bildas inom 4-6 veckor och ny tillväxt bör dyka upp inom några månader.
 • Delning: För att föröka Alocasia genom delning tar du försiktigt bort plantan från krukan och delar försiktigt upp rotklumpen i mindre delar. Varje sektion bör ha flera friska rötter och en god mängd jord. Plantera om varje sektion i en kruka med ny jord och vattna väl.
 • Skötsel: Oavsett förökningsmetod är det viktigt att ge dina förökade Alocasia-plantor rätt vård. Ge ljust, indirekt ljus och håll jorden konstant fuktig men inte vattensjuk.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du framgångsrikt föröka Alocasia-plantor och njuta av skönheten hos dessa exotiska växter i din samling. Förökning är ett utmärkt sätt att öka din samling eller dela växter med andra, och det är en rolig och givande aspekt av växtvård.

Alocasia - Sjukdomar & Besvär

Alocasia-växter kan vara känsliga för vissa skadedjur och sjukdomar, precis som alla andra typer av växter. Några vanliga problem är spindlar, mjölbaggar, rotröta, bladfläckar och övervattning.

Spindelkvalster är små skadedjur som kan orsaka skador på bladen på Alocasia-plantor genom att suga saft från bladen. Mjölbaggar är skadedjur som äter av Alocasia-plantornas saft och kan orsaka gulning och vissnande av bladen.

Typer Av Alcosia

Alocasia är ett växtsläkte som innehåller många arter, var och en med sina egna unika egenskaper och växtkrav. Några av de mest populära Alocasia-arterna är:

 1. Alocasia Amazonica - Denna art är också känd som "African Mask" eller "Elephant Ear". Den är känd för sina stora, hjärtformade blad som är gröna på ovansidan och lila på undersidan och för sin snabba tillväxt.
 2. Alocasia Zebrina - Den här arten är också känd som "zebranöt". Den är känd för sina slående blad som är gröna med djärva, vita ränder och för sitt kompakta växtsätt.
 3. Alocasia Macrorrhiza - Denna art är också känd som "Giant Taro". Den är känd för sina stora, pilformade blad som är gröna med framträdande ådror och för sin långsamma tillväxttakt.
 4. Alocasia Regal Shields - Denna art är också känd som "Shield Alocasia". Den är känd för sina stora, sköldformade blad som är gröna med djupt lila undersidor och för sin långsamma tillväxt.
 5. Alocasia Bambino - Denna art är en dvärgvariant av Alocasia. Den är känd för sin lilla storlek och sina fina, gröna blad med framträdande nerver, samt för sitt kompakta växtsätt.
 6. Alocasia Stingray - Denna art är också känd som "paddelväxt". Den är känd för sina stora, paddelformade blad som är gröna med framträdande ådror, och för sin långsamma tillväxttakt.
 7. Alocasia Black Velvet - Denna art är även känd som "Black Velvet Alocasia". Den är känd för sina mörka, sammetsliknande blad som är gröna med djupt lila undersidor och för sin långsamma tillväxt.
 8. Alocasia Frydek - Denna art är också känd som "Metallic Alocasia". Den är känd för sina stora, pilformade blad som är gröna med vita ådror och ett metalliskt skimmer, och för sin långsamma tillväxt.
 9. Alocasia Lauterbachiana - Denna art är också känd som "Metallic Alocasia". Den är känd för sina stora, hjärtformade blad som är gröna med framträdande ådror och ett metalliskt skimmer, och för sin långsamma tillväxttakt.
 10. Alocasia Portei - Denna art är också känd som "Metallic Alocasia". Den är känd för sina stora, gröna blad med vita ådror och ett metalliskt skimmer, och för sin långsamma tillväxttakt.

Detta är bara några av de många arter av Alocasia som finns tillgängliga. Varje art har sina egna unika egenskaper och växtkrav, så det är viktigt att undersöka den specifika art du är intresserad av för att avgöra om det är rätt växt för din inomhusträdgård.

Vanliga Frågor Om Alocasia

Vad är Alocasia?

Alocasia är ett släkte av tropiska växter som är inhemska i Asien och Australien. De är kända för sina stora, glansiga blad och exotiska utseende.

Vilka är de bästa odlingsförhållandena för Alocasia-växter?

Alocasia-växter föredrar starkt, indirekt ljus och varma, fuktiga förhållanden. De behöver också väldränerande jord och regelbunden vattning för att trivas.

Hur vattnar jag Alocasia-växter?

Alocasia-växter föredrar konstant fuktig jord, så vattna din växt regelbundet för att hålla jorden jämnt fuktig. Undvik att låta jorden torka ut helt och hållet eller bli vattensjuk.

Hur ofta ska jag plantera om min Alocasia-växt?

Alocasia-plantor bör omplanteras vartannat till vart tredje år, eller när rötterna blir knutna till krukan. Omplantera på våren med en ny pottblandning.

Vad ska jag göra om min Alocasia-växt inte växer bra?

Om din Alocasia-växt inte växer bra bör du kontrollera odlingsförhållandena för att se till att den har tillräckligt med ljus, rätt temperatur och rätt mängd vatten. Kontrollera också att jorden är väldränerande och inte vattensjuk.

Vilka är de vanligaste skadedjuren och sjukdomarna som man bör se upp för när det gäller Alocasia-plantor?

Vanliga skadedjur och sjukdomar som man bör akta sig för när det gäller Alocasia-växter är bland annat spindlar, mjölbaggar, rotröta, bladfläckar och övervattning.

Hur kan jag föröka Alocasia-plantor?

Alocasia-växter kan förökas genom att dela rotklumpen eller ta sticklingar av stammar. Stamklipp bör tas från friska, mogna stammar och rotas i vatten eller ett rotningshormon innan de planteras.