Nyårsdagen 2005.

Solen lyser in på julens Amaryllis, det är varmt och ombonat. Trädgårdsbestyren inskränker sig till att klippa vindruvorna, plantera dom första knölarna och fröerna samt att planera för ett nytt spännande trädgårdsår.

 

Ute är det betydligt tuffare. Fåglarna kämpar för sin överlevnad liksom växterna.

 

Oroligt vandrar man omkring i trädgården, ska växterna klara vintern? I Japandelen ligger snön tungt på den Bredbladiga bambun. Det var så här jag första gången såg den på Lunds botaniska trädgård. Tanken var omedelbar, wow en sån ska jag ha.

 

Bladen som sticker upp över snön bildar små konstverk. Här en Fiberpalmlilja Yucca flaccida som som tappert trotsar snötäcket.

 

Här har en Duvhök på bekostnad av en koltrast räddat sin dag. Tänk så mycket det händer i trädgården trots att man bor mitt inne i stan.

 

Dammen tittas till varje dag, pumpen ser till så att det finns en öppen vak, vattnet bildar en fantastisk isskulptur. Varje vår inträffar ett under när isen smälter, det är när fiskarna och grodorna vaknar till liv.

 

Infrusna i isen ligger vattenväxterna och bara väntar. I dammen finns ett femtiotal guldfiskar fyra Koi-karpar och ett par Guldid, inte att förglömma ett femtiotal grodor.

 

-Ähh, kom igen nu husse. Det är jättekul att leka i snön. Medan vi väntar på våren kan vi väl busa lite? Kastar du bollen så hämtar jag.