Japanska trädgården är ca 60 m2 stor. Jag är väl medveten om att det låter pretentiöst att kalla den Japansk. Vi säger så här istället: Trelleborgsk trädgård med kinesisk-japanska influenser. Tanken är att här ska vara vilsamt för själen, inga starka färger. Ett stilla rasslande av olika gräs och bambuarter,  porlandet från en liten damm. Ett fåtal blommor såsom tigerlilja, skugglilja, tremastarblomma och gräslilja. På vänster sida ser vi Pålrör (Arundu donax) ett gräs som blir över fyra meter högt (måste vitertäckas). Nedanför på marken växer Krypbenved (Euonymus fortunei "gracilis"). På högra sidan ser vi lite av kryddträdgården med blommande Oregano och salvia. Rakt fram har vi ett Elefantgräs.

 

Vid entrén klättrar en Klänglilja ( Gloriosa rotschildiana) upp för ett gammalt päronträd. En fantastisk blomma som blommar länge. På hösten grävs knölen upp och förvaras frostfritt.

 

Mitt i trädgården står ett Ginkoträd (Ginko biloba). Ett unikt träd på många sätt. Bladen som ser ut som en ankfot är egentligen barr som som är sammanfogade till ett blad. Ginkon är jordens nu levande äldsta träd, man har gjort fossila fynd som har daterats till 230 miljoner år gamla. Bladen används inom naturmedicinen till att stimulera blodcirkulationen. Ett te på bladen sägs göra händer och fötter varma och öka koncentrationen. Trädet satte jag som ett frö 1988. Bambupinnarna runt trädet är för att inte katten ska klösa på stammen.

 

Denna bild är egentligen med som en sorts varudeklaration, för att visa att dammen på nästa bild inte precis är någon insjö. Kanske mer ett mellanting mellan damm och fågelbad. Längst fram ser vi ett Hakonegräs (Hakonechloa macra Aureol)

 

Trots att dammen är liten fyller den sin funktion. Ur ett bamburör rinner vatten, bara så mycket att det förmedlar ett svagt porlande. För Fåglarna är det ett fågelbad, och för grodorna fungerar det som en etta med kokvrå. I bakgrunden står en nyplanterad Japansk blodlönn (acer pal."Garnet") det  liksom bara hör till.

 

Här är ett sådant där gräs man får bra kondition av: varje gång solen lyser på det är man tvungen att springa och hämta kameran. det heter Japanskt blodgräs (Imperata cylindrica "red baron"). Bakom till höger står ett skirt Fjädergräs ( Stipa pennata ) som också är en liten favorit, detta trots att det sprider sig kraftigt.

 

En av bambu arterna är (Pleioblastus shibuyanaus 'Tsuboi') en säregen bambu med vitstrimmiga blad, kan bli ca 1m hög. Den vill ha mycket vatten och gärna halvskugga.

 

Här en lågväxt marktäckare som jag värnar mycket om. Mini euonymus (Euonymus fortunei minimus). Den tappar bladen på vintern och blir till ett fintrådigt ris.

 

Jodå, han följer med. Här ligger han framför en Bredbladig bambu (Psuedosasa japonica) som är fyra meter hög.

 

Via en gång omgärdad av Japangräs (Miscanthus sinensis "Nishidaké") kommer man ut ur den Japanska trädgården. En spaljé gjord av Pålrör förhindrar att gräset hänger över gången. Japangräset blir lite över 2 m högt och på sensommaren kommer stora ljusa vippor. Du kan se dom om du trycker på knappen "Växter"2

 

På en av dom största stenarna har jag skrivet det Kinesiska tecknet för kärlek som egentligen  binder ihop vad allt det här går ut på, kärleken till livet. På detta filosofiska sätt ber jag att få tacka för att ni varit med på rundvandringen. Det finns mer att titta på om ni har ork och intresse kvar. Nedanför finns en knapp märkt "Växter" som innehåller bilder på blommor och blad som finns i trädgården.