När vi går uppför trappan har vi på andra sidan räcket ett stenparti som ligger i skuggan av ett stort päronträd. Här växer bl.a. Gullbåge, Hosta, Murgröna, Murreva, Nunneört, Strutbräken, Kungsbräken mm. Mitt i bilden växer det en barrbuske med grön/vita barr som är mjuka. Vet ej vad den heter men den fanns med i en julgrupp 1998, då var den 10 cm hög. Mitt i detta stenparti ligger även den stora dammen.

 

Vid trappans slut ligger boningshuset vars södersida är inbäddat i blåregn. Det växer otroligt mycket, så man får gå bryskt fram  med sekatören, annars hade hela huset försvunnit i ett blått hav. När det blommar för fullt är det en fröjd för ögat,  doften får en att känna sig som tjuren Ferdinand. Efter ett par veckor svär man ve och förbannelse över alla blomblad som täcker marken, men det är väl som livet självt, ömsom vin ömsom vatten.

 

Framför huset står detta vattenspel. För att utnyttja tjusningen med vattnet, rinner det ner i en underjordisk ränna och ut i en damm strax intill. Karet används flitigt av fåglarna och hunden

 

Tofsliljan (Eucomis bicoler) är lite småexotisk där den står vid övre dammen. Du kan se en närbild på blommorna under rubriken "växter". Löken får grävas upp och vinterförvaras. 

 

 

Lyfter vi blicken från Tofsliljan ser vi bron som går över bäcken som förbinder "övre dammen" med "stora dammen". Naturligtvis håller Gizmo koll på mig. Vår bro blev klar ett år före Öresundsbron, med invigningstal av dottern Rebecca, klippning av band, vin läsk och snittar.

 

Vid foten av bron står en tung sten som var nära att knäcka både mig och bilen. Väl på plats gällde det att hitta en lämplig inskription:     "Acti labores jucundi" vilket är latin och betyder "utfört arbete är behagligt". Intill stenen går en liten stentrappa ner till sittplatsen vid Stora dammen.           

 

En konstig bild som är tagen från bron, jag hade ingen annan bild som visade Övre dammen, du ser den överst, en liten bäck rinner under en mur och sedan under bron. En pump i Stora dammen för vattnet upp till Övre dammen, samtidigt som en annan pump i Övre dammen pumpar vattnet till vatten spelet som du just såg, och även till ett litet vattenfall i Övre dammen. Krångligt? Försök själv att förklara det på ett enkelt sätt. Övre dammen fungerar också som ett filter. Vattnet kommer upp bakom en vassrugge, hastigheten på vattnet sänks, sediment faller till botten och blir näring till vattenväxter, ytvattnet rinner vidare ner i bäcken. Vattnet syresätts genom att det färdas genom tre vattenfall innan det slutligen kommer ner i Stora dammen.

 

Vänder vi oss och tittar på andra hållet ser vi Stora dammen ca 5x2 m. Vattendjupet är strax under metern. Bänken är ett utmärkt ställe att meditera och fundera över livets orättvisor, samtidigt som man matar fiskarna. Till höger i bild står en bredbladig bambu (Psuedosasa japonica) en härlig växt som jag förlåter trots att den sprider sig kraftigt, det tyder ju bara på att den trivs hos oss. Kan man bli arg på någon som tycker om en?

 

Här ser man bron och vattenfallet från andra sidan dammen. Tänk om man kunde läsa Gizmos tankar. Jag tror så här "Kom igen nu husse, de e dags att kasta boll och busa lite. Kryp inte omkring och tryck på den där fåniga lådan, det är bara löjligt"

 

Vattenfallet är uppbyggt  av en massa ölandstenar. För att få det tätt är dammduken uppdragen under stenarna. Stenen är väldigt tung och hade gjort hål på duken om jag inte hade lagt en tjock gummimatta på båda sidor om duken. Blomman till vänster är en Hyacintviva ( Primula vialii ).

 

Fiskarna i dammen består av Guldfisk,          Koikarp och Blåid. Det finns mycket växter i dammen, här ser vi förutom näckrosblad, Vattenaloe (Stratiotes aloides), som är en lite underlig växt. Hela vintern lever den på botten för att sen i maj höja sig över vattenytan och blomma med vita blommor och sedan när hösten kommer, sjunker den sakta ner till botten igen. Det finns även mycket vattenpest (hemskt namn på en nyttig växt). Vattnet har jag tack och lov aldrig haft något problem med, det har alltid varit kristallklart.

 

Här står två av Koikarparna uppställda för fotografering. Vid den vänstra kapen syns en av de ännu ej utfärgade guldfiskynglen. Alla fiskarna är kvar i dammen över vintern. I oktober läggs ett nät över dammen och vattenfallet kopplas bort. Pumpen står kvar och håller vattnet isfritt.

 

Här är en annan bofast innevånare, grodan Arli. Alla grodhanar heter Arne och alla honor heter Lisbeth, eftersom jag inte kan skilja på hona och hane, så får det bli Arli, det blir enklare så. Det brukar finnas ett tjugotal grodor i dammen. Bor man mitt i stan ser jag det som en lyx att kunna lyssna på kväkandet en härlig vårkväll.

 

Ja vad säger man? Det är bara att vördnadsfullt ta av sig kepsen och gratulera Moder natur. Detta var sista bilden om Stora dammen, nästa bildserie visar "Japan trädgården".