Okey då går vi. För 4 år sedan var detta en leråker utan ett träd eller något annat växande. Det första man ser när man går in genom grinden är "Rondellen". Utseendet ändras år från år, -04 bestod den av Tagetes Ursula, Ageratum, Silverek, Paradisblommor, Rävsvans och i mitten en rosa Änglatrumpet. På hösten fylls rondellen med påskliljelökar.

 

Rabatten till höger om grinden är ca 15x5 m och består till största delen av perenner. En del ettåringar brukar jag dock fylla ut med, tex. Ricin, kängeruplanta, Dahlior, Rosenskäror, tigeröga osv. På bilden ser vi bl.a. Fackelliljor och Gunnera.

 

Gunnera tillhör en av mina favoriter, men lite jobbig är den. Mycket fukt vill den ha, jag har naturligtvis placerat den på det torraste stället, men jag ville ha den just där. Så på sommaren får jag vattna den varje dag, och på hösten skall den täckas med löv (den tål nämligen inte frost). När våren kommer brukar jag ta bort löven så att den får lufta sig på dagen för att på kvällen åter täckas.

 

 

Rabatten till vänster om grinden är ca 3 x5m, även den består till största delen av perenner. Här finns bl.a. Ligularia, Yucca filamentosa, Riddarsporre, Acanthus, Elefantgräs, Himalia orkidé, Bolltistel mm. 

 

Mot muren växer denna minikivi, som varje år ger massor av frukt.

 

Kullen mitt i trädgården består av 2 framsidor. Den norra delen är ett surjordsparti och den södra består av vanlig jord. Här syns norrsidan som är uppbyggd av torvblock, och fylld med torv. Här finns Rhododendron, Astilbe, dvärgastilbe och ormbunkar. På toppen är det planterat Gran, Hagtorn och ett Japansk äpplepäron (satt som frö). Deras uppgift är att ge skugga, vilket dom säkert klarar, om ett par år, så vattna vattna vattna.

 

Rhododendron har blommat färdigt, då är det Astilbens tur att ta över scenen. 

 

I surjordspartiet finns det även ett litet kärr som endast är ca 10 cm djupt. Det räcker för att tillfredställa en massa insekter. På kanterna har jag planterat ormbunkar, och en raritet i alla fall i Trelleborg  Blåbär. Kärret är till för att göra rabatten mera tredimensionell. Kullen ligger ju på gräsmattan och kärret ligger under marknivå. Torvblocken suger upp massor av vatten så jag får fylla på varje dag. Surjordspartiet är 2 år gammalt, så det är spännande att se hur det växer till sig.

 

 En liten stig leder upp på toppen av kullen, det är här bilden är tagen. Framför mig har jag surjordsdelen, och bakom mig "vanligjordsdelen" ( kan man säga så? ).

 

Här ser vi spetsen på "kullen" till höger och en för året ny rabatt till vänster.

 

Gulklint pryder sin plats på "kullen", på bilden syns även purpurklätt som man förr i tiden torkade och använde till vekar och Brudbröd där roten användes till nödbröd. Galtört och Soknappar är andra namn som växten har fått för att den sägs vara godis för grisar. Det Latinska namnet är: Filipendula vulgaris Moench.

 

När Violrutan ( Thalictrum delavay ) och Palmliljan ( Yucca filamentosa) blommade på samma gång kunde jag inte låta bli att ta en bild. Till höger syns Palissaderna som skiljer surjordspartiet från den vanliga jorden. När jag byggde "kullen" satte jag först upp palissaderna, som är ca 1m höga. Sedan vanlig jord på södersidan, då kom en liten kille cyklande förbi, vände om, och kom blygt fram till mig och sa: Ursäkta mig men håller du på att göra en Paintball bana? Besvikelsen i hans ögon gick inte att ta miste på då jag berättade att det skulle bli en kulle med blommor på.  

 

Längre ner på kullen växer denna underbara växt: Blå Nunneört ( C. turtschaninowii ). När man ser dessa spröda azurblå blommor kan man tro att man befinner sig nere i värmen runt Medelhavet, men detta är en tuffing från Östsibiriska fastlandet som vill stå i torvblandad jord.

 

Bilden är tagen längst nere i hörnet av den nya delen. Kullen syns mitt i bilden, och i förgrunden en nyplanterad Ullungdo rönn, tillsammans med Rynkolvon och närmast en Katsura.

 

Projekt "torpet" är ännu inte klart, men det består av en av Pil flätad inhägnad. Här såddes våren  04 en liten vildäng. Nu håller jag som bäst på med att snickra ett förråd här. Tanken är att framifrån ska det se ut som ett gammalt litet torp med grästak,  redskap från förr fungerar som associarer 

 

Hunden Gizmo blir olycklig när jag hoppar över staketet, för att ta en bild på på den 50 meter långa Fjärilsbuskhäcken. Min definition på ordet mysigt, är att en högsommardag gå längs häcken, och vara i ett hav av hundratals fjärilar. Då känner man sig som om man är med i en Pocahontas film.